Siyaset Erdoğan ve Aliyev'den Nahçıvan'da ortak açıklama! Tarihi anlaşma imzalandı
Paylaş
Erdoğan ve Aliyev'den Nahçıvan'da ortak açıklama! Tarihi anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nahçıvan Uluslararası Havaalanı’nda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından karşılandı. İki lider daha sonra ikili görüşme gerçekleştirdi ve Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı'nın temeli atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Karabağ operasyonu başarısı iftihar meselesidir. Ermenistan'ın kendisine uzatılan barış elini tutmasını ve artık samimi adımlar atmasını bekliyoruz" çağrısında bulundu. Aliyev ise, "Muharebede siz ve tüm Türk halkı yanımızdaydı" dedi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nahçıvan’a yaptığı resmi ziyaret kapsamında, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı Temel Atma Töreni’ne katıldı. Erdoğan, burada mevkidaşı Aliyev ile düzenlediği basın toplantısında, “Ermenistan’ın kendisine uzatılan barış elini tutmasını ve artık samimi adımlar atmasını bekliyoruz. Her zaman vurguladığım gibi barışın kaybedeni olmaz” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı Temel Atma Töreni’nin ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycan ordusunun kısa sürede anti-terör operasyonunu başarıyla tamamlamasından iftihar duyduğunu belirtti.

Ermenistan’ın kendisine uzatılan barış elini tutmasını beklediğini belirten Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Son günlerde bölgemizde kritik gelişmeler yaşandı. Azerbaycan, İkinci Karabağ Savaşı’nın ardından geçen 3 yıla yakın süre boyunca defaatle dile getirdiği meşru ve haklı endişelerine gereken karşılığı maalesef bulamadı. Neticede kendi egemen topraklarında bir anti-terör operasyonu gerçekleştirmek durumunda kaldı. Operasyonun son derece kısa bir süre içinde, sivillerin haklarına azami hassasiyet gösterilerek başarıyla tamamlanması bizler için iftihar vesilesi olmuştur. Operasyon sırasında şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar temenni ediyorum. Muzaffer Azerbaycan ordusunu, gerek tarihi başarısı gerekse sivillere yönelik sergilediği insani tavrı dolayısıyla canıgönülden tebrik ediyorum. Azerbaycanlı kardeşlerimiz, Türk milletinin adalet ve merhametini bir kez daha tüm dünyaya göstermişlerdir. Son zaferle birlikte bölgede kapsamlı bir normalleşme için yeni fırsat pencereleri açılmıştır. Bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Ermenistan’ın kendisine uzatılan barış elini tutmasını ve artık samimi adımlar atmasını bekliyoruz. Her zaman vurguladığım gibi barışın kaybedeni olmaz. Bölgemizde barış, huzur ve refahın tesisi, halklarımıza olan borcumuzdur. Biz bu borcu ifa etmek noktasında kararlıyız, samimiyiz. Temennimiz, muhataplarımızın da aynı samimiyeti göstermesidir.”

Haberin Devamı

 “BU PROJE, ENERJİ ORTAKLIĞIMIZI DERİNLEŞTİRECEK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı projesinin, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki enerji alanındaki ortaklığı derinleştireceğini belirterek, “Nahçıvan, tarih boyunca taşıdığı stratejik önemle Azerbaycan ile ilişkilerimizde özel bir yere sahiptir. Nahçıvan bugün de ekonomi, ulaştırma ve enerji hatları açısından büyük bir potansiyel barındırıyor. Bölgesel ulaştırma hatlarının tesisiyle birlikte bu potansiyeli tam manasıyla hayata geçirme imkanına kavuşacağız. Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor’un önemi, koronavirüs salgını ve bölgemizde yaşanan savaşlar neticesinde çok daha iyi anlaşılmıştır. Bu vesileyle biraz önce temelini attığımız Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı projesi, Azerbaycan ile enerji alanındaki ortaklığımızı daha da derinleştireceği gibi Avrupa’nın enerji arz güvenliğine de katkı sağlayacaktır. Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi’nin yanı sıra toplu konut ve elektrik enerjisiyle ilgili anlaşmalar az önce imzalandı. Böylece ulaştırma, lojistik ve enerji alanlarındaki ilişkilerimizi geliştirme irademizi tekrar ortaya koyduk” dedi.

Haberin Devamı

 “İLİŞKİLERİMİZ, EŞİ BENZERİ BULUNMAYAN MÜSTESNA BİR KONUMDA”

Erdoğan, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin, eşi benzeri bulunmayan bir konumda olduğunun altını çizerek, “2008 yılındaki son ziyaretimden bu yana Nahçıvan’ın kaydettiği gelişmeyi gururla müşahede ettim. Nahçıvan’ın bugün geldiği noktada büyük payı olan Azerbaycan’ın Umummilli Lideri Haydar Aliyev’i doğumunun 100’üncü yılında bir kez daha rahmetle yad ediyorum. Türkiye ve Azerbaycan ilişkileri, dünyada eşi benzeri bulunmayan müstesna bir konumdadır. Tek millet iki devlet şiarı çerçevesinde ilişkilerimizi ve iş birliğimizi her alanda güçlendirmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlham kardeşim ile imzaladığımız Şuşa Beyannamesi ilişkilerimizi müttefiklik seviyesine yükselten bir dönüm noktasıdır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“AZERBAYCANLI KARDEŞLERİMİZİN SAMİMİYETİNİ UNUTMAYACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından Azerbaycan halkının gösterdiği desteğe de değinerek, “Azerbaycanlı kardeşlerimize 6 Şubat depremlerinin yaralarının sarılmasına verdikleri güçlü destek için bir kez daha şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Varını yoğunu otomobilinin üzerine yükleyip, milletimize yardım etmek için yola koyulan gardaşlarımızın samimiyetini hiçbir zaman unutmayacağız. Basın toplantımızın ardından modernizasyonunu gerçekleştirdiğimiz askeri bakım ve onarım fabrikasının açılışını yapacağız. Bu proje de savunma sanayi iş birliğimize ciddi katkılar sunacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı