Siyaset Erdoğan'dan Ukrayna'da flaş açıklamalar
Paylaş
Erdoğan'dan Ukrayna'da flaş açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'da mevkidaşı Poroşenko ile ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan, Amerika'nın Suriye politikasından, Karadeniz'in güvenliğine kadar bir çok kritik başlıkta dikkat çekici açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukraynalı mevkidaşı Poroşenko ile düzenlediği ortak toplantıda Ukrayna'ya 10 milyon dolarlık yardım vereceklerini kaydetti. Erdoğan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Serbest ticaret anlaşmasını en kısa sürede hayata geçirme kararı aldık. Ukrayna hükümetine sağlayacğaımız desteğin bir bölümü de özel sektöre yönelik sağlayacağımız destekler olacak. Türkcell'in bugün imzaladığı anlaşma burada önemli bir adım. Gerek TİKA gerekse Yunus Emre Merkezi ile ilişkilerimizi daha da zenginleştirmek istiyoruz. Değerli dostum Poroşenko'ya, bizlere gösterdiği ilgi ve alakadan ötürü kendisine teşekkür ediyorum.

İki lider gazetecilerin gündemle ilgili sorularını yanıtladı

PROŞENKO'YA SORU: Avrupa'nın ilk gündemi Yunanistan gibi duruyor. Siz Avrupa Birliği'nin yaklaşımını nasıl görüyorsunuz?

Ortaklarımızla bu konuyu görüşüyoruz. IMF ile yaptığımız anlaşma sonrası Ukrayna'ya 17 milyar dolarlık bir kredi aktarılacak. Davos'ta bu görüşmeleri yaptık.

Haberin Devamı

İsviçre, Kanada ve Türkiye'den gelen yardımları sayarsak yaklaşık 40 milyar dolarlık bir gelir var. IMF ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde biz reformları hayata geçirmek için girişimlerde bulunuyoruz. Sosyal güvenlikle ilgili bize önemli olan konuları koruyabildik. Ukrayna'da bir donör konferansının düzenleneceğini bildirmek istiyorum. Amacı Ukrayna'ya gelen yatırımların arttırılmasıdır. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı da bu toplantıya davet ettim. Yatırımlar için olumlu bir ortam yaratmak için hukuk ve yolsuzluk alanında adımlar atmaktır.

ERDOĞAN'A SORU: Amerika'nın Suriye politikasında değişiklik var mı?

Burada CIA Başkanı ve Kerry'nin ifadesinde bir tutarsızlık var. Sonunda ikisi de aynı kapıya çıkıyor. Geçen haftaki açıklama yalanlandı. Liderler arasında yapacağımız görüşmeler sonrası bu ifadeleri daha iyi anlayacağız. Esed'in başında olduğu bir Suriye'nin huzura ermesi kesinlikle mümkün değildir. Amerikan devletinin de ve de kurumlarının da böyle bir katilin arkasında olacağına inanmıyorum.

KARADENİZ'İN GÜVENLİĞİ

Türkiye'nin şu anda Karadeniz bölgesindeki tedbirleri, gerek hava gerek deniz mevcuttur. Kimden hangi şartlardan olursa olsun bir NATO ülkesi olarak bütün tedbirlerini almış hazır vaziyette beklemektedir. Türkiye aslında Karadeniz'dkei güvenlik noktasında bir sigortadır. Şu ana kadar da sorun yaşanmamıştır. Dileriz ki bundan sonra da yaşanmaz.

Haberin Devamı

Türk akımıyla ilgili soruya gelince. Rusya Güney Akım'ı Bulgaristan üzerinden Avurpa'ya doğalgazını göndermek isteğindeydi. Hedef buydu. Hatta biz de kendi projelerini gerçekleştirmek için bizim sularımızı da kullanmak istediler. Biz müsade ettik fakat daha sonra Bulgaristan önce geçişe izin verdi daha sonra izin vermedi. Akabinde bize bu teklifle geldiler ve bizler de kendilerinin bu tekliflerini makul karşıladık.