Siyaset Havaalanında sürpriz yaptı
Paylaş
Havaalanında sürpriz yaptı

Başbakan Tayyip Erdoğan dün Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılacağı Amerika ziyaretinden önce havaalanında sürpriz bir açıklama yaptı

Hükümetin sunduğu Anayasa değişikliği teklifinin 17 maddesi TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülüp kabul edilmişti. CHP lideri Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e üzerinde uzlaşma sağlanamayan Anayasa Mahkemesi ile HSYK’nın yapısını değiştiren ve siyasi partilerin kapatılmasını düzenleyen üç maddenin paketten ayrılarak tek başına halkoyuna sunulmasını önermişti. Başbakan Tayyip Erdoğan dün Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılacağı Amerika’ya hareketinden önce İstanbul’da Atatürk Havaalanı’nda bir basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

‘GÜL'Ü SİYASALLAŞTIRIYOR’

Başbakan Erdoğan, CHP liderinin bu önerisiyle Cumhurbaşkanı’nı siyasallaştırmayı amaçladığını belirterek şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanımızın görevi nerede başlar nerede biter? Bir defa bunu belirlememiz lazım. Şu anda Cumhurbaşkanımız yasama organının başında değil. Yasama organı çalışmasını yapacaktır. Ondan sonra kanunlaşacaktır ve sayın Cumhurbaşkanımıza gidecektir. Cumhurbaşkanımız ondan sonra bu yasada yanlışlıklar veya eksiklikler var mı yok mu inceledikten sonra ya iade eder Meclis’e veya onaylar.”

‘ŞARK KURNAZLIĞI YAPIYOR’

CHP lideri Deniz Baykal’ı ‘Şark kurnazlığıyla’ suçlayan Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi bir defa bunu görmeden sayın Deniz Baykal nedense sayın Cumhurbaşkanımızı siyasallaştırmanın gayreti içerisine giriyor. Onun tarafsızlık ilkesini gölgelemek istiyor. Böyle bir şark kurnazlığının içerisinde. Şark kurnazlığına gelince, sayın Baykal kadar, kadar şark kurnazlığını biz de ona yaparız.”

Haberin Devamı

MECLİS'İ ADRES GÖSTERDİ

Başbakan Erdoğan, konuşmasının devamında beklenmedik bir açıklama yaparak Baykal’ın teklifine açık kapı bıraktı. Başbakan Erdoğan şunları söyledi: “Sayın Baykal’ın yapacağı bir şey varsa bu konuda Meclis Başkanı’ndan yardım istemektir. Eğer böyle bir şey düşünülüyorsa, bunun görüşüleceği merci Meclis Başkanının başkanlığında grup başkanvekillerinin ortak yapacağı çalışmadır. Eğer böyle bir çıkış varsa, biz buna da varız.”

BAYKAL ÖNCE DAVRANMIŞ

Başbakan Erdoğan’ın bu sözleri, gözleri yeniden CHP’ye çevirdi. Ancak CHP lideri Deniz Baykal’ın geçen Cuma, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay’a “Pazartesi günü AKP Grup başkanvekillerini ziyaret ederek Anayasa Mahkemesi, HSYK ve Partilerin kapatılmasını düzenleyen maddelerin paketten ayrılmasını ve ayrı ayrı oylanmasına ilişkin önerimizi resmi olarak bildir” talimatı verdiği ortaya çıktı. CHP Grup Başkanvekili Okay’ın Başbakan Yardımcısı Cemil Çicek ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile görüşmesinden randevu çıktı.

CHP İLE AK PARTİ BULUŞUYOR

Bugün CHP Grup Başkanvekilleri, saat 10.00’da AK Parti grup başkanvekillerini ziyaret edecek. CHP Grup Başkanvekilleri, Anayasa paketine ilişkin önerilerini hem sözlü hem de yazılı olarak AK Parti grubuna sunacak. CHP kurmayları, AK Parti grubuna sunacakları öneriden sonra Anayasa Komisyonu’nun öneriyi değerlendirmesi için çalışmalarına ara vermesi gerektiğini düşünüyor.

Haberin Devamı

‘TARTIŞMASIZ GEÇER'

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Başbakan’ın açıklaması üzerine “Başbakan’ın açıklaması elimizi kolaylaştırdı. Cumhurbaşkanı’na yaptığımız öneriyi şimdi AK Parti grubuna ileteceğiz. ‘Paketten üç maddeyi çıkartın, diğerleri zaten tartışmasız gidiyor. Üzerlerinde kimi düzeltmeler yapıyoruz. Ama önemsenecek düzeltmeler de yaptık. ‘Şunu şunu çıkartın’ diyeceğiz. Türkiye önemli bir anayasa gerginliği olmasın” dedi