Siyaset Hedefimiz akan kanın durmasını sağlamak
Paylaş
Hedefimiz akan kanın durmasını sağlamak

Erdoğan, Astana'da düzenlenen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’nda “Savaşın olumsuz etkilerinin giderilmesi için sarf ettiğimiz yoğun çabalar, dünyanın takdirini kazandı. Ukrayna tahılının ihracına yönelik İstanbul Mutabakatı ve geçen ay gerçekleştirilen esir takası bu yönde somut birer başarıdır. Hedefimiz; bir an önce akan kanın durmasını sağlamaktır” dedi.

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in ev sahipliğinde düzenlenen Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’nın (CICA) 6. Zirvesi Genel Oturumu’na katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Bugünkü Astana Zirvesi, konferansın uluslararası teşkilata dönüşümü sürecinin ilan edildiği zirve olarak tarihe geçecek” dedi. Erdoğan “Dış politikamızda öncelik verdiğimiz insani yardımları, 2021’de 122 ülkeye ulaştırdık. Toplam 5.6 milyar dolarlık insani yardımla bu alanda dünyada milli gelire oranla ilk sıradayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

UKRAYNA KRİZİ

Ukrayna’daki krizin bölgesel ve küresel ölçekteki etkilerinin herkes tarafından yakından hissedildiğini ifade eden Erdoğan “Savaşın olumsuz etkilerinin giderilmesi için Birleşmiş Milletler (BM) ve taraflarla sarf ettiğimiz yoğun çabalar tüm dünyanın takdirini kazanmıştır. Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracına yönelik İstanbul Mutabakatı ve geçen ay gerçekleştirilen esir takası bu yönde kaydedilmiş somut birer başarıdır. Hedefimiz; sahadaki zorluklara rağmen yakalanan ivmeyi devam ettirerek bir an önce akan kanın durmasını sağlamaktır” dedi.

‘ÇÖZÜM ORTAK AKILLA’

Erdoğan “Dünyanın neresinde olursak olalım, büyük insanlık ailesinin üyeleri olarak hepimiz aynı kaderi paylaşıyoruz. Salgın sürecinde yaşadıklarımız bu gerçeği bize tekrar hatırlatmıştır. Sorunlarımız nasıl müşterekse, çözüm yollarını da ortak akılla beraber aramalı, beraber bulmalıyız. Türkiye olarak dostlarımızın fikirlerine büyük kıymet verirken tecrübe ve birikimlerimizi paylaşmaya da hassasiyet gösteriyoruz” diye konuştu. Zirvenin ardından yayınlanan sonuç bildirisinde CICA’nın tam teşekküllü uluslararası örgüte kademeli olarak geçiş sürecini başlatma kararı alındığı belirtildi.

Haberin Devamı

‘EN GÜVENLI GAZ ROTASI’

FAKİR ÜLKELERE TAHIL

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Astana’da Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Vietnam Devlet Başkan Yardımcısı Vo Thi Anh Xuan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Putin ile 78 dakika süren görüşmede Ukrayna krizi başta olmak üzere bölgesel konular ve 2 ülke arasındaki ilişkiler ele alındı. Erdoğan “Rusya tahıl ve gübresinin Türkiye üzerinden az gelişmiş ülkelere naklini yapma konusunda bizler kararlıyız. Gelişmiş ülkelerden daha çok fakir ülkeleri gözetmeliyiz” dedi.

HAFTAYA BAŞLIYOR

Putin ise “Avrupa’dan bile daha güvenli bir güzergah olan Türkiye, gaz tedariki konusunda en güvenli güzergah haline geldi. Bu gaz boru hattını çok daha yoğun bir şekilde kullanmayı hedefliyoruz. Dün (önceki gün) Rusya Enerji Haftası çerçevesinde Türkiye Enerji Bakanı ve BOTAŞ Genel Müdürü ile müzakereler yaptıktan sonra Türkiye’yi dünyanın en büyük gaz merkezi haline getirme hedefini belirledik” diye konuştu. Bu arada Rus enerji şirketi Gazprom’un Başkanı Aleksey Miller, Putin’in talimatıyla Türk Akımı üzerinden gaz hacimlerinin artırılması konusunda “Önümüzdeki hafta görüşmelere başlıyoruz” açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

TÜRK AKIMI’NA SALDIRANLAR TUTUKLANDI

Rusya Devlet Başkanı Putin, isim vermeden Ukrayna’nın Türk Akımı doğalgaz boru hattına sabotaj girişiminde bulunduğunu ancak teşebbüslerinin sonuçsuz kaldığını öne sürmüştü. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türk Akımı’na yönelik saldırı girişiminde bulunan ‘sabotajcıların’ dün tutuklandığını açıkladı. Sabotajcıların Rusya’da yakalandığını belirten Peskov, daha fazla detay vermedi.