Siyaset HSYK Başkanvekilliği'ne Metin Yandırmaz seçildi
Paylaş
HSYK Başkanvekilliği'ne Metin Yandırmaz seçildi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekilliği'ne Metin Yandırmaz seçildi. Bu konuyla ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, "Oraya seçilecek kişilerin bütün yargıçların vicdanını temsil edecek; ama öyle anlaşılıyor ki Erdoğan oraya ailesinden birilerini seçti, hakim seçmedi" dedi

HSYK Başkanvekilliği ve 3. Daire Başkanlığı'na Metin Yandırmaz, 1. Daire Başkanlığı'na Halil Koç ve 2. Daire Başkanlığı'na Mehmet Yılmaz seçildi.

Haberin Devamı

Kırıkkale’de uzun bir süre görev yapan ve son olarak Balıkesir Başsavcılığı görevini yürüten Metin Yandırmaz, 2010 yılında yapılan seçimlerde bağımsız olarak en yüksek oyu alan adaylardan olmuştu.

Hükümete yakınlığıyla bilinen Yargıda Birlik Platformu tarafından aday gösterilen Yandırmaz, "paralel örgüte karşı olan" isimler arasında yer almıştı.

İLK TEPKİ KILIÇDAROĞLU'NDAN: AİLESİNDEN BİRİNİ SEÇTİ

İstanbul’da bir programa katılan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, HSYK’ya atanan AK Partili üye iddialarına ise “Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na yapılacak atamalarda özen gösterilmesi lazım. Bu özeni özellikle cumhurbaşkanlığı konumunda olan kişinin göstermesi gerekiyor. Oraya seçilecek kişilerin bütün yargıçların vicdanını te ama öyle anlaşılıyor ki Erdoğan oraya ailesinden birilerini seçti, hakim seçmedi” diye konuştu.

Haberin Devamı

DAİRELERİN GÖREVLERİ NELER?

HSYK 1. Dairesi, hakim ve savcıların atama, nakil, kadro dağıtımı işlerine bakıyor.

2. Daire, hakim ve savcıların yükselme, 1. sınıfa ayrılma işleriyle suç, disiplin soruşturma ve kovuşturması hakkında karar verip bu nedenlerle geçici yetkiyle yer değiştirme ve görevden uzaklaştırma işlerini yürütüyor. Daire ayrıca, meslekte kalmaları uygun görülmeyen hakim ve savcılar hakkında karar veriyor.

3. Daire ise, hakim ve savcı adaylarını mesleğe kabul etme, hakim ve savcıların görevlerini mevzuata uygun yapıp yapmadıklarını teftiş kuruluna denetletme, hakim ve savcılar hakkındaki ihbar ve şikayetleri inceleyip gereğini yapma, hakim ve savcılar hakkında soruşturma ve inceleme işlemleri için teklifte bulunma, göreve tekrar atanma, meslekten çekilme, görevin sona ermesi hakkında karar verme işlerine bakıyor.