Siyaset HSYK'da istifa depremi
Paylaş
HSYK'da istifa depremi

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, 17 Ağustos 2010 tarihinden beri fiilen çalıştırılmadıklarını ifade ederek, kendisi ile birlikte 7 kişinin istifa ettiğini açıkladı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Kurul’un 17 Ağustos 2010 tarihinden beri fiilen çalıştırılmadığını ifade ederek, kendisi ile birlikte Suna Türkoğlu, Musa Tekin, Orhan Cem Erbük, Fatma Anıl Genç, Hatice Ceyda Keyman ve Ayşe Albayrak Doğan’ın görevlerinden ayrıldıklarını açıkladı.

GÖREV SÜRELERİ BU AY BİTİYORDU

İstifa edece üyelerden Kadir Özbek’in dört yıllık görev süresi Ekim ayı sonunda, Tekin’in görev süresiyle 13 Ekim’de doluyordu. Anayasa değişikliğinden önce Musa Tekin’in yerine Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nda yapılan seçimlerin ardından 4’üncü turda Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Üyesi Nilgün Hacımahmutoğlu, 7. Hukuk Dairesi Üyesi Ulvi Yüksel ile 9. Hukuk Dairesi Üyesi Ömer Hicri Tuna isimleri ön plana çıkmıştı.

Haberin Devamı

SEÇİM ŞEKLİ DEĞİŞİYOR

HSYK’ya üye seçimi, Anayasa Mahkemesi’nin gündeminde bulunan Anayasa değişikliği paketi değişti. Yeni değişiklikte, Kurul’un 4 üyesi öğretim görevlileri, üst düzey yöneticiler ve avukatlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından, 15 üye ise ilk derece mahkemesi hakim ve savcıları tarafından seçilecek.

HYSK'NIN ÜYE SAYISI

Şu anki düzenlemede HSYK'da 7 asıl üye var. Ancak referandumda kabul edilen düzenleme ile HSYK'nın üye sayısı sayısı 22 olacak.

Bakan ve Müsteşar dışında HSYK şu üyelerden oluşuyordu:

KADİR ÖZBEK:Başkan Vekili - YARGITAY 13.H.D.

SUNA TÜRKOĞLU:Asıl Üye - DANIŞTAY 13. D.

ALİ SUAT ERTOSUN:Asıl Üye - YARGITAY 6.C.D.

MUSA TEKİN: Asıl Üye - YARGITAY 15.H.D

ORHAN CEM ERBÜK:Asıl Üye - DANIŞTAY 8. D

Haberin Devamı

COŞKUN ÖZTÜRK:Yedek Üye - YARGITAY 10 H.D.

F.ANIL GENÇ:Yedek Üye - DANIŞTAY 4.D.

FEYZİ ALTINOK:Yedek Üye - YARGITAY 20. H.D.

H.CEYDA KERMAN:Yedek Üye - DANIŞTAY 9.D.

AYŞE ALBAYRAK DOĞAN:Yedek Üye - YARGITAY 11. H.D.