Siyaset HSYK'dan 'Bozdağ' öncesi son adım
Paylaş
HSYK'dan 'Bozdağ' öncesi son adım

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın ilk kez bugün başkanlık ettiği HSYK'nın, dairelerde görev yapan kurul üyelerinin dağılımında değişiklik yapması, 'HSYK genel kurulu, daire üyelerinin dağılımı konusundaki yetkisini Adalet Bakanı'na devretmeden, son kez kullandı' şeklinde yorumlandı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın ilk kez başkanlık ettiği Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) bugün çok önemli bir karara imza attı. Dairelerde görev yapan kurul üyelerinin dağılımında değişiklik yapıldı. Yargı çevrelerinde bu değişiklik kararı, "HSYK genel kurulu, daire üyelerinin dağılımı konusundaki yetkisini Adalet Bakanı'na devretmeden, son kez kullandı" olarak yorumlandı.

HSYK Genel Kurulu'nun, dairelerde görev yapan üyelerin yerlerinin değiştirilmesine ilişkin bugünkü kararı, bizzat Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Müsteşarı Kenan İpek'in katıldığı toplantıda alındı. Bozdağ'ın da, yasa çıktıktan sonra tek başına kullanabileceği bu yetkiyi, bugünkü toplantıda HSYK Genel Kurulu ile birlikte kullanması dikkat çekti. Bozdağ'ın bu tavrı da, hükümetin HSYK ile buzları eritme adımı olarak yorumlandı.

HSYK GÜNDEMİNDEKİ DİĞER ÖNEMLİ MADDE; HAKİM-SAVCILAR KARARNAMESİ

Hükümet üyelerinin ,"yargıda paralel yapılanma" konusundaki sıkıntıyı dile getirdikleri bu dönemde, gözler HSYK Genel Kurulu'nda Kurulu'nun bugün görüşmesi beklenen hakimler ve savcılar kararnamesine çevrildi.

Her yıl ocak ayında çıkarılan rutin mazeret kararnamesinin de HSYK Genel Kurulu'nun gündeminde olduğu öğrenildi.

Kararnameye sürpriz şekilde, başsavcıların da alınacağı yargı kulislerinde dillendiriliyor.

Kulislerde, HSYK Genel Kurulu'nun 50 Başsavcının görev yerinin değişmesini de görüşmekte olduğu iddia ediliyor.

HANGİ KURUL ÜYESİ, HANGİ DAİREDE GÖREV YAPACAK?

HSYK Genel Kurulu'nun bugün aldığı karar uyarınca, kurul üyelerinin dairelere göre görev değişiklikleri şöyle gerçekleşti;

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Dairesi -Üyeler Bülent Çiçekli ile Ahmet Berberoğlu'nun yerine Üçüncü Daire Üyesi Rasim Aytin ve İkinci Daire Üyesi Halil Koç getirildi.

Halil Koç'tan boşalan İkinci Daire Üyeliğine Ahmet Berberoğlu, Rasim Aytin'den boşalan Üçüncü Daire Üyeliğine ise Bülent Çiçekli atandı.

DAİRELERİN YENİ DAĞILIMI ŞÖYLE:

1. Daire

Başkan İbrahim Okur.

Üyeler; Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu, Kenan İpek, İsmail Aydın, Teoman Gökçe, Halil Koç ve Rasim Aytin

2.Daire

Başkan Nesibe Özer

Üyeler; Ulvi Yüksel, Ahmet Gökçen, Ziya Özcan, Hüseyin Serter, Ali Aydın ve Ahmet Berberoğlu

3. Daire

Başkan Ahmet Hamsici

Üyeler; Ahmet Karayiğit, Zeynep Kavlak, Ahmet Kaya, Ömer Köroğlu, Bülent Çiçekli ve Resul Yıldırım

DAİRELERİN GÖREVLERİ

HSYK 1. Dairesi Hakimler ve savcılarla ilgili atama, nakletme, geçici yetki verme, kadro dağıtma, müstemir yetkileri düzenleme gibi görevleri yürütüyor.

HSYK 2. Dairesinin görevleri arasında ise hakim ve savcıların her türlü yükselme ve birinci sınıfa ayırma işlemlerini yapmak, görevlerinden dolayı veya görevleri sırasındaki suç soruşturması ile disiplin soruşturma ve kovuşturması sonuçları hakkında karar vermek, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkındaki kararı vermek bulunuyor.

HSYK 3. Dairesi de hakim ve savcı adaylarını mesleğe kabul etmek, hakim ve savcıların görevlerini mevzuata uygun yapıp, yapmadıklarını denetleme işlemlerini Teftiş Kuruluna yaptırmak; hakim ve savcılar hakkındaki ihbar ve şikayetleri inceleyip gereğini yapmak; hakim ve savcıların görevlerinden dolayı veya görevleri sırasında suç işleyip işlemediklerini araştırmak ve gerektiğinde inceleme ve soruşturma için teklifte bulunmak. Meslekten çekilme, çekilmiş sayılma, görevin sona ermesi, savcılık görevine tekrar atanma gibi konularla görevli.

Oya ARMUTÇU / HÜRRİYET

Haberin Devamı