Siyaset İYİ Partili Paçacı'dan ittifak açıklaması
Paylaş
İYİ Partili Paçacı'dan ittifak açıklaması

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 28. yasama dönemi bugün başlıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yöneteceği ilk oturumda, milletvekilleri sırayla yemin edecek. Yemin töreni öncesi İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, CNN Türk canlı yayınında 'Millet İttifakı bir arada kalabilecek mi?' sorusuna yanıt verdi.

TBMM Genel Kurulu’nde 28. Dönem’in ilk birleşimi bugün saat 14.00’te başlayacak. Genel Kurul’u, MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli en yaşlı üye sıfatıyla TBMM Geçici Başkanı olarak yönetecek.

Haberin Devamı
İYİ Partili Paçacı'dan ittifak açıklaması

Genel Kurul’da ilk olarak Bahçeli yemin edecek. Bahçeli’nin ardından illerin alfabetik sıralamasına göre milletvekilleri sırayla kürsüye gelerek antlarını içecek. Yemin töreninin bir bölümünü Cumhurbaşkanı Erdoğan da izleyecek.

Meclis Başkanlık Divanı ve 5 siyasi parti grubunun yönetimleri belirlenecek. Meclis başkanı seçim süreci de bugünkü yemin töreniyle birlikte başlayacak. Bugünden itibaren 5 gün boyunca adaylık başvuruları alınacak. Siyasi partiler pazartesi ve salı günü Meclis başkanı adayını TBMM Başkanlığı'na bildirecekler ve çarşamba günü TBMM Genel Kurulu'nda yapılacak oylama ile yeni Meclis başkanı seçiminin ilk turu yapılacak.

Başkan seçimi gizli oylama ile yapılacak. İlk iki oylamada 400, sonuç alınamazsa üçüncü oylamada salt çoğunluk olan 301 kabul oyuyla başkan seçilebilecek. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa da bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak ve dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilmiş olacak.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN YEMİN TÖRENİ YARIN

Erdoğan ise yeminini yarın saat 15.00’te yapacak. Meclis’e geldiğinde yine Bahçeli tarafından karşılanacak olan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı makamında veya Meclis Başkanı’nın makamında Genel Kurul’un açılışını bekleyecek.

Bahçeli’nin açılışı yapmasının ardından Erdoğan, Meclis’in en yaşlı ikinci üyesinin eşliğinde Genel Kurul Salonu’na girecek. En yaşlı ikinci üye olan Cengiz Çandar Meclis Başkanlığı’na 'mazeret' bildirdiğinden Erdoğan’a Genel Kurul Salonu’nda CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici eşlik edecek.

Bahçeli, Meclis Başkanı’nın koltuğunun bulunduğu alanda Erdoğan’a mazbatasını teslim edecek. Erdoğan daha sonra yeminini gerçekleştirecek.

İYİ PARTİ'NİN YOL HARİTASI NASIL OLACAK?

Dün İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz'ın 'İttifak teknik olarak bitti. İttifak seçimle olur. Seçim bitti, ittifak bitti' ifadelerini kullanmıştı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı ise, 'Siyasi bir konu hakkında bir iş birliği için yapılır ittifak. Şu anda da iş birliğini gerektirecek bir konu yok ama ileride olursa bakarız' demişti.

Haberin Devamı

İYİ Parti pozisyon olarak şu an nerede duruyor? CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova'ya konuk olan İYİ Parti Genel Başkan yardımcısı Cihan Paçacı konuyla ilgili yeni açıklamalarda bulundu. Paçacı'nın değerlendirmeleri şöyle;

Uğur Bey de doğru söyledi. Ben de tabloyu tarif ettim. Bir yorum yok burada. Tek tek bir konu. 2017 referandumundan sonra 50+1 gerekli hale geldi. 50+1 gerekli hale gelince hiçbir siyasi partinin yüzde 50'yi geçebileceği düşünülmediği için ve ya zor olduğu için doğal olarak ittifaklar ortaya çıktı. Türk siyasetinde 2018'den bu yana ittifaklar var.

Millet İttifakı'nın yapısı Cumhur İttifakı'ndan farklı. Cumhur İttifakı'nın koalisyon gibi bir yapısı var. MHP'nin oyları olmasa Meclis'te çoğunluğu elde edemiyorlar. Dolayısıyla hükümetin, iktidarın devamı böyle bir birlikteliği mecbur hale getiriyor.

Millet İttifakı'nın ise tamamen iş birliği şeklinde yürüyor. Ve farklı tablolarla bugüne kadar karşımıza çıktı. 2018'de 4 siyasi parti oluşmuştu. 2019 yerel seçimlerinde 2'ye düştü. Son seçimde ise 6 siyasi parti. Şimdi bizim ki bir iş birliği. Belli konularda ortak düşündüğümüz konularda iş birliği yapıyoruz. Seçimlerde ise hem baraj meselesinde hem de fazla milletvekili çıkarma konusunda bir avantaj sağlıyordu. Seçim kazanılsaydı bir koalisyona dönüşecekti.

Haberin Devamı

"ORTAK YAPTIĞIMIZ KONULARIN HEPSİ ORTADAN KALKTI"

Gerçi son seçim yasası değişikliğinden sonra milletvekili avantajı kalmadı. Sadece baraj avantajı söz konusu oldu.

Millet İttifakı'na baktığımızda ortak yaptığımız konuların hepsi ortadan kalktı. Sistemi değiştiremezsiniz çünkü Meclis'te çoğunluğunuz yok. Cumhurbaşkanı, o seçildi. Yani iktidar olmadığınız için ortak metin politikaları ortadan kalktı.