Siyaset Maliye Bakanı: Allah için insaf edin
Paylaş
Maliye Bakanı: Allah için insaf edin

Bakan Şimşek'ten bütçeyi eleştiren muhalefete yanıt: Allah için insaf edin

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe görüşmeleri sırasında kendilerini eleştiren muhalefeti eleştirerek, “Muhalefeti dinlediğinizde sanki Türkiye akşamı çıkartamayacak. Allah için insaf edin” diye seslendi.

Haberin Devamı

Gaziantep'te partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı’na katılan Bakan Mehmet Şimşek, üzerinde çalıştıkları bütçenin sosyal yönü güçlü ekonomik krizden çıkış bütçesi olduğunu söyledi. Cumhuriyet tarihinde ilk defa faizlerin tek haneye düştüğünü kaydeden Şimşek, bu durumun hem özel yatırımların şirketlerine daha ucuz finansman sağlama imkanına, hem de kredi kullanan vatandaşların daha düşük faizle idame etmesini sağlayacak çok önemli bir unsur olduğunu belirtti.

'ENFLASYON BUGÜN YÜZDE 9'

İktidara geldikleri 2002’nin sonunda faizlerin yüzde 60’ların üzerinde olduğunu, bugün ise enflasyonun yüzde 9 civarında seyrettiğini savunan Şimşek, eskiden Türkiye’nin 100 lirasının 86’sının faize gittiğini, 2010 bütçesiyle bu oranın yüzde 30’un altına düşeceğinin planlandığını vurgulayarak şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Muhalefet partileri rakamlarla oynayarak milletin kafasını karıştırıyor. Faizler yükselmemiş yarı yarıya düşmüştür. Türkiye’nin faiz yükünün aşağı çekilmesi çok önemlidir. Muhalefet 2010 bütçesini yerden yere vuruyor. Onları dinlediğinizde sanki Türkiye akşamı çıkartamayacak. Hiç doğru hizmet yapılmamış ve herkes o kadar perişan ki. ’Bu bütçenin hiç bir anlamı yok’ diyorlar. Bu tür muhalefet anlayışı geçmişte de olduğu gibi, gelecekte de fayda sağlamayacak. Allah için insaf. Biz bu memleketin bir çok kronik sorununu çözdük. Geçmişte IMF’nin empoze ettiği bütün koşulları kabul edenler bizi krizi iyi yönetmemekle suçluyorlar. Ama biz bu krizde kendi yağımızda kavrulduk. Krizi hükümetimiz yönetti. Biz tabi ki eleştiriye açığız. Ama doğruları da görüp takdir etmek lazım. Eksiklileri bildirsinler, biz de yararlanalım. Kendi vizyonlarını ortaya koysunlar. Allah için insaf.”

TEKEL EYLEMCİLERİNE ELEŞTİRİ

Konuşmasında eylemci Tekel işçilerine de değinen Şimşek, bu kurumun Bülent Ecevit’in başkakan, Devlet Bahçeli’nin başbakan yardımcısı olarak imzaladıkları kararla özelleştirildiğini anımsatıp, konuşmasına şöyle devam etti:

“1980’lere gittiğimizde 80 bin kişinin istihdam edildiği TEKEL’de, 1985’te bu sayı 50 bine düşmüş. Bugün politika yapan herkesin iktidarda olduğu 2000 yılında 30 bine düşmüştür. Biz iktidara geldiğimiz 2002 yılında ise 24 bine düşmüştür. 2004’ten itibaren bazı kısımları özelleştirilmiş ve çalışan sayısı azalmaya devam etmiştir. Aralık ayında toplam 12 bin 210 personeli olan TEKEL’de bu personelin ortalama giydirilmiş maliyeti 3 bin 103 lira civarında. Peki şu andaki sıkıntı neden kaynaklandı? Hükümetimizden önce bu kuruluşlar özelleştiriliyor ve çalışanların kıdem tazminatı ödenip, kapının önüne bırakılıyordu. Biz geldik. Ak Parti hükümetinin merhametini ortaya koyduk. Bu doğru bir uygulama değil dedik ve geçmişte mağdur olanları da kapsayan 4C diye bir şey çıkardık. Demek ki biz bir şeyleri yanlış yapmışız Önceki hükümetler gibi tazminatını verip kapının önüne koymayıp, merhametimizle bu kardeşlerimize daha düşük ücretle iş imkanı sağlamışız. 4C’lilere öncelikli iş belgesi vermişiz. Kamuda çalışmada öncelik tanımışız. Tekel işçilerinin finansman maliyeti aylık 40 milyon liradır. Bu yılda 480 trilyona denk geliyor. 72 milyon insanın 480 trilyonunu biz ülkenin geleceğini hazırlamada, eğitime, altyapıya, araştırma ve geliştirmeye harcasaydık. Daha fazla iş aş imkanı sağlasaydık. Bunda nerede insafsızlık ve yanlış var.”

Haberin Devamı

Bakan Şimşek'in konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Haberin Devamı

Zeki GÜNAY- Mehmet BULUT/GAZİANTEP, (DHA)