Siyaset Millet İttifakı'nın adayı belli oluyor! İYİ Parti 2 Mart'ı işaret etti
Paylaş
Millet İttifakı'nın adayı belli oluyor! İYİ Parti 2 Mart'ı işaret etti

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla birlikte siyaset de hareketlendi. Dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. Ardından Akşener, İYİ Parti'li milletvekilleriyle bir araya geldi. Peki bu görüşmelerden ne sonuçlar çıktı? CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova son kulis bilgilerini paylaştı.

6'lı masa 2 Mart Perşembe günü Cumhurbaşkanı adaylığı gündemiyle toplanacak. Kritik toplantı öncesi Ankara'da önemli bir görüşme vardı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bir araya geldi.

Haberin Devamı

Millet İttifakı, Perşembe günü ittifakın Cumhurbaşkanı adayını belirlemek üzere bir araya gelecek. Kulislerde öne çıkan isim CHP lideri Kılıçdaroğlu. İYİ Parti cephesinden gelen açıklamalarda ise "kazanacak aday" vurgusu yapılıyor.

İki liderin görüşmesinde bu konunun da gündeme geldiği değerlendiriliyor. İYİ Parti Genel Başkanı Akşener bugün partisinin Meclis grubu ile de bir araya gelecek ardından da 1 Mart Çarşamba günü Genel İdare Kurulu üyeleri ile görüşecek.

KILIÇDAROĞLU-AKŞENER GÖRÜŞMESİNDEN NELER ÇIKTI?

Bu iki toplantının ardından Akşener'e aday belirleme konusunda yetki verilmesi bekleniyor. 6'lı masa toplantısı Saadet Partisi ev sahipliğinde 2 Mart'ta düzenlenecek. Peki iki liderin dünkü görüşmesinde neler konuşuldu? CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova son kulis bilgilerini paylaştı. Canova'nın değerlendirmeleri şöyle;

Haberin Devamı

Dün her iki lider de görüşmeden sonra Genel Başkan Yardımcılarıyla bir araya geldi. CHP'de MYK, İYİ Parti'de Başkanlık Divanı toplantıları yapıldı. CHP MYK'dan yansıyan Kılıçdaroğlu'nun kurmaylarına 'İyi geçti' dediği yönündeydi ama olumlu bir görüşme olduğu da kuvvetlendi CHP cephesinden. Bazı basın-yayın organlarına da aday konusunda tam mutabakat sağlandığını ve bir takım pazarlıklar yapıldığı iddiaları düştü. İşte bunları da İYİ Parti cephesi Kürşat Zorlu dün de bugün de yalanladı.

Peki İYİ Parti cephesinden bu görüşmeye ilişkin ne yansıyor? Oradan edindiğim bilgilere göre; iki lider arasında 1,5 saat süren o görüşmede adaylık konuşulmadı. Çünkü Kılıçdaroğlu'nun Meral Akşener'e 'Ben adayım' ya da 'Düşünüyorum' yönünde bir yaklaşımın bulunmadığı ifade ediliyor.

CHP liderinin bu süreçte masaya 'Ben adayım' diye ismini koymasını beklemiyorduk. Çünkü CHP kulislerinde bunun böyle olmayacağı, 6'lı masada da ismini başka lider gündeme getirirse konunun konuşulabileceği ifade ediliyordu. Dünkü görüşmes öncesinde de yine CHP cephesinden 'Eğer Meral hanım sormazsa Kemal Kılıçdaroğlu adaylık mevzusuna girmez' ifadeleri kullanılıyordu. Belli ki öyle oldu.

Haberin Devamı

İYİ Parti cephesinden gelen yorumlar da değerlendirmeler de Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Ben adayım' ya da 'Düşünüyorum. Siz ne dersiniz?' yönünde bir girişimi bulunmadığı için bu meselenin iki lider arasında ifade ediliyor.

PEKİ NE KONUŞTULAR?
Daha çok bugüne kadar yapılan açıklamalar üzerinden yaşanan o gerginliklerin ele alındığı konuşuldu. Hatırlayacaksınız, Meral Akşener'in 'kurmay zeka' üzerinden söyledikleri, Saraçhane mitingi, Bülent Kuşoğlu'nun açıklamaları vb. Tüm bunların masada olduğu, bu tip değerlendirmelerin sürece zarar vermesi açısından tekrarlanmaması gerektiğine mutabık kalındığı, biraz masanın ruhuna özen gösterilmesi gerektiği konusunda bir görüş birliğinin sağlandığı ifade ediliyor. Bundan sonra yapılacak açıklamalar ve söylemler konusunda da 'Dikkatli olalım' yönünde bir karar alındığı ifade ediliyor.

Adayın adayılığının zedelenmemesi için beyanatlarda özen gösterilmesi konusunda hemfikir kalındığı ifade ediliyor. Ama işte o adayın kim olduğu henüz net değil belli ki. 2 Mart'ta toplantıya kaldı, öyle görünüyor. O toplantıya artık ev sahibi Temel Karamollaoğlu bir isim getirecek beklentisi Ankara'da yüksek.

Haberin Devamı

MANSUR YAVAŞ'IN 'EĞER MASA KARAR VERİRSE BEN DE GÖREVİMİ YAPMAYA HAZIRIM' AÇIKLAMALARI

Kürşat Zorlu bugün bir basın toplantısı yaptı. O basın toplantısında hem parti grubunun hem Divanlık Başkanlığı'nın Meral Akşener'e 2 Mart'taki toplantıda alınacak kararlar konusunda tam yetki verdiğini söyledi. Şöyle bir cümle kurdu; '2 Mart'ta Türkiye'nin 13. Cumhurbaşkanı belirlenecek' dedi. Buradan yola çıkarak artık anlıyoruz ki, 2 Mart'taki toplantıda ismin ete kemiğe bürünmesi ve belki de açıklanması söz konusu olabilir.

Evet, dünkü İYİ Parti grup toplantısında, milletvekilleriyle yapılan toplantıda yine tüm seçenekler konuşuldu. Edindiğim bilgiler bu yönde. Mansur Yavaş'ın olası adaylığı da Ekrem İmamoğlu'nun da Kemal Kılıçdaroğlu olursa ne olur da tüm bunlar değerlendirildi.

Mansur Yavaş için kendisinin çok istekli davranmadığı, çekimser durduğu, dolayısıyla gündem dışı kaldığını ifade edenler oldu.
Ekrem İmamoğlu için bir yargı kararı var. Bu onanırsa sıkıntılı bir tablo olur. Dolayısıyla adaylığı artık çoktercih edilmeyebilir diyenler oldu.
Kemal Kılıçdaroğlu için ise, adaylığı bizi güçlü kılar gibi bir yaklaşım hala göremiyoruz diyenler oldu.

Haberin Devamı

Milletvekilleriyle yapılan toplantıda bugüne kadar daha önceki toplantılarda da hangi görüşler gündeme geldiyse bunlar yine gündeme getirildi' diye anlıyorum.

Meral Akşener'in de çoğunlukla dinlediğini anlıyorum. Ara ara bazı mesajlar verdiğini söyleyebilirim. Yani 'Kazanacak aday önemli' mesajını Akşener'in vurguladığı ifade ediliyor. Yine 'Ümit olmayanları seçmen cezalandırır.' uyarısında bulunduğu ifade ediliyor.

'Cumhurbaşkanlığı adaylığından ben feragat ettim. Ama bunun bir anlamı var. Şahsi menfaatlerin ötesinde hareket etmek lazım' gibi mesajların altını dünkü toplantıda milletvekillerine bir kez daha çizdiği ifade ediliyor.

Part, kurmayları da şunu söylüyor; 'Biz yetkiyi verdik. Artık süreci liderlere bıraktık. Oradan çıkacak karara uyacağız. Ama elbette görüşlerimizi de söyleyeceğiz.' diyorlar. İYİ Parti'de de genel kanaatin tek ve ortak adayla seçime gitmek olduğu vurgulanıyor.

Kulislerde şöyle konuşuluyor; Muhtemeldir ki Kemal Kılıçdaroğlu'nun ismini masaya ev sahibi Temel Karamollaoğlu getirebilir veya Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal. Çünkü zaten sıcak baktıklarını açıklamışlardı. Dolayısıyla bu minvalde masada konuşulabilir. Meral Akşener'in haftasonu belediye başkanları ve il başkanlarıyla da süren toplantıları olacak. Masada ismin artık ete kemeğe bürünmesinden sonra belki bir ihtimal yeniden parti grubu ya da genel idare kurulunun görüşüne de başvurmak isteyebilir' deniyor. Ama tüm bunlar olmadan çok daha hızlı da süreç ilerleyebilir artık.

MANSUR YAVAŞ NE DEMİŞTİ?

Katıldığı televizyon programında Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili Mansur Yavaş, "Genel Başkanımız aday olursa arkasındayız, Altılı Masa başka bir aday çıkarırsa yine arkasındayız ama Altılı Masa başka bir karar alırsa benim böyle bir talebim yok ama görev olarak kabul edebilirim, böyle bir karar oy birliği ile alınırsa. Altılı Masa'nın en uygun kararı vereceğine inanıyorum. İşime odaklıyım" dedi.