Siyaset 'Ombudsman' and içti, CHP protesto etti
Paylaş
'Ombudsman' and içti, CHP protesto etti

Kamu Başdenetçisi Mehmet Nihat Ömeroğlu, TBMM Genel Kurulu'nda and içti. CHP'liler yemin sırasında Ömeroğlu'nu protesto etti

Genel Kurul, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Yakut, Gündemdışı konuşmaların ardından, Kamu Başdenetçisi’nin göreve başlamadan önce andiçmesi gerektiğini belirterek, Ömeroğlu’nu yemin etmek üzere kürsüye davet etti.

Haberin Devamı

Kavas eşliğinde Genel Kurul’a gelen Ömeroğlu’nun yemin ettiği sırada CHP’li milletvekilleri, üzerinde "Akbudsman" yazılı ve Ömeroğlu ile kamu denetçisi seçilenlerin fotoğrafların yer aldığı afişleri basına dönerek gösterdi.

CHP’liler ile BDP’liler, sıra kapaklarına vurarak tepkilerini gösterdi.

Ömeroğlu, Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu uyarınca, "Görevimi tam bir tarafsızlık, dürüstlük, hakkaniyet ve adalet anlayışı içinde yerine getireceğime,
namusum ve şerefim üzerine andiçerim" diyerek yemin etti. AK Parti’liler, Ömeroğlu’nu alkışladı.

Ömeroğlu yemin ettikten sonra yine kavas eşliğine Genel Kurul’dan ayrıldı.

Başkanvekili, kürsüye arkalarını dönerek tepkilerini sürdüren CHP’li milletvekillerine, "Sayın milletvekilleri, andiçme töreni bitti" dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan Ömeroğlu, gazetecilerin CHP’nin protestosunu bekleyip beklemediği sorusuna, "Milletvekilleri serbest; herşeyi hem söylerler hem protesto ederler. Demokrasilerde bunların hepsi gayet doğal" karşılığını verdi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu’nun yemin töreninin ertelenmesi için TBMM Başkanlığı’na başvurmuştu.

CHP: TARAFSIZLIĞI TARTIŞMALI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Meclis Grup toplantısında ombudsman seçimine işaret ederek, kamu denetçisinin; iktidara,
güce karşı bireyi savunan, emin kişi anlamına geldiğini belirtmişti.

Kılıçdaroğlu, "Seçimini birilerine borçluysan, onun söylediklerini yapıyorsan, onun emrinden çıkmıyorsan, geçmişinde karanlık noktalar varsa kimse kusura bakmasın sen emin kişi olamazsın. Şimdi Meclis’e gelecek, yemin edecek. Doğru kişi değil. Herkesin kabul ettiği bir kişi, emin kişi olması lazım. İşi ehline verdiğiniz zaman bir anlam ifade eder" şeklinde konuşmuştu.

ORAN: OMBUDSMAN DEĞİL AKBUDSMAN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Mehmet Nihat Ömeroğlu’nun kamu başdenetçiliğine seçilmesiyle ilgili, "Tarafsız ve bağımsız olması gereken bir kurum daha en baştan tartışmalı ve yıpranmış bir biçimde göreve başlıyor" iddiasında bulundu.

Oran yazılı açıklamasında, Ömeroğlu’nun, "hakkındaki birçok tartışmalı iddiaya rağmen" bugün TBMM’de yemin ederek göreve başlayacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Umut Oran, şunları kaydetti:

"Hrant Dink davasında, davalının kim olduğunu bile bilmeden karar veren, yargıçlığı sırasında birtakım kurumların daveti ile uluslararası geziler yapan ve
bu olaylardan dolayı da herhangi bir üzüntü taşıdığı görülmeyen Sayın Ömeroğlu bugün Kamu Başdenetçisi sıfatı kazanacak. Kamu denetçileri ise yine aynı türden. Hrant Dink kararında imzası olan ve Tayyip Erdoğan’ın davasında muhalefet oyu veren bir eski yargıç, eski AKP kurucu üyesi, milletvekili, AKP kadın kolları MYK üyesi...

Tarafsız ve bağımsız olması gereken bir kurum daha en baştan tartışmalı ve yıpranmış bir biçimde göreve başlıyor. Köprüden önce son çıkış, en azından
Kamu Başdenetçisinin yemin bile etmeden bu görevden çekilmesidir. İnsan hakları ve yargıçlık alanında sicili belli olan bu kişi en azından Türkiye’ye karşı bu sorumluluğu göstermelidir. Yoksa bundan böyle Türkiye kendisini ombudsman değil ’Akbudsman’ olarak bilecektir. Ombudsman İsveççe ’aracı kişi’ demektir ama ’Akbudsman’ların neye aracılık edecekleri ise ayan beyan ortadadır."

Haberin Devamı