Siyaset Önümüze yeni kapılar açılacak
Paylaş
Önümüze yeni kapılar açılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi dönüşünde uçakta aralarında Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’in de bulunduğu basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

VAZGEÇİLMEZ MÜTTEFİK

Haberin Devamı

Ukrayna krizi iki hususu gözler önüne serdi. Bunlardan birincisi Avrupa güvenliğinin temel taşı NATO’dur. İkincisi, Türkiye bölgesel güvenliğin temini için vazgeçilmez bir müttefiktir. Gerek ikili görüşmeler gerekse zirve toplantısı esnasında liderlerin birçoğu bunu dile getirdiler. Diğer taraftan, kitle imha silahlarının kullanımını elbette insanlığa karşı işlenmiş suç olarak değerlendiriyoruz.

MAYIN TEDBİRİ

Karadeniz’deki mayınlar konusunda bütün tedbirler tarafımızdan alınmıştır. Su yüzüne çıktığı anda bu mayınlar kendi kendini patlatıyor. Ukrayna’da kalan A400m uçaklarımızla ilgili hem Ukrayna hem de Rusya ile temaslarımızı sürdürüyoruz. Bize her türlü teminatı veriyorlar. “Şu an itibarıyla bunu çekmeye kalkarsak, hava sahasında sıkıntılar var. Böyle bir riski göze almayalım. Sizinle irtibat halindeyiz ve sağlıklı bir duruma girildiği anda uçakları size göndereceğiz” diyorlar.

Haberin Devamı

KAPIMIZ AÇIK

S400 konusunda nasıl en başta “Bu iş kapanmıştır” dediysek, bugün aynı noktadayız. Bunlar bizim kendi malımızdır. Dünyanın birçok markası Rusya’dan ayrılıyor. Bunlardan ülkemize gelenlere tabii ki kapımız açık. Bunun dışında yine belli sermaye gruplarından ülkemize gelip bizde imkanlarını park etmek isteyenler olursa onlar için de tabii ki kapımızı kapalı tutmayız. Buna da kapımız açıktır.

ENERJİ MÜJDESİ

Yaptığımız görüşmelerle birlikte önümüze enerjide çok daha farklı alanlar açılacak ve bunu duyduğunuzda “Bu da nereden çıktı?” diyeceksiniz. Bu görüşmelerden dört dörtlük bir sonuç çıkacak. Yapılacak görüşmeler neticesinde yıl ortasında asgari ücrete zam gibi bir değerlendirme gerektiğinde biz kesinlikle vatandaşımızdan böyle bir şeyi esirgemeyiz. Veren el alan elden hayırlıdır.

4 BAŞLIKTA MUTABAKAT

Rusya ile Ukrayna arasında müzakere edilen 6 başlık var. 4 başlık üzerinde mutabakat varmış gibi bir durum söz konusu. Bunlardan biri NATO meselesi. NATO üyeliğinden çekilebileceğini Zelenskiy ifade etmeye başladı. Bir diğer konu Rusça’nın resmi dil kabul edilmesi. Zelenskiy bunu da kabul etti. Bir diğer konu silahsızlanma meselesi. Tabii Ukrayna bir devlet, yani silahsızlanmayı A’dan Z’ye kabul söz konusu değil.

Haberin Devamı

Ama belli tavizlerin verilebileceğini Ukrayna ifade etti. Dördüncü konu kolektif güvenlik. Bu konuda da Ukrayna olumlu yaklaşım ortaya koydu. Ama tabii Ukrayna, Kırım ve Donbas konularında rahat değil. Donbas meselesinde güzel bir adım attı, bana göre ‘akıllı bir liderlik’ diyebiliriz ve “Bu konuda referanduma gitmem gerekir” dedi.

ÜÇLÜ GÖRÜŞME

Türkiye-Fransa-İtalya olarak üçlü adımları yeniden hayata geçirmek için çalışmalarımızı sürdürmeye karar verdik. Temennim odur ki seçim sonrası bu yeni süreci güçlü bir şekilde başlatırız. STAMP-T füzesini Macron ile görüştüğümüz gibi İtalya Başbakanı Mario Draghi ile de görüştük. Draghi de benden sonra Macron ile yaptığı görüşmede bu konuyu açtı.