Siyaset Sivil darbenin askeri süreci
Paylaş
Sivil darbenin askeri süreci

CHP eski lideri Deniz Baykal, hükümet ile asker arasında yaşanan YAŞ krizini “Türkiye'de yaşama geçirilen sivil darbe sürecinin, askeri operasyonla tamamlanması sürecidir” diye değerlendirdi

'ÖNCEKİLER GİBİ DEĞİL’

Haberin Devamı

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal dün İzmir’de Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) yaşanan krizi değerlendirdi. YAŞ’ta zaman zaman Silahlı Kuvvetler ile hükümetler arasında bir komutanın görevlendirilmesiyle ilgili tartışmalar yaşanabildiğinin altını çizen Baykal, “Ancak yaşanan olayın bu nitelikte olduğunu düşünmek çok yanıltıcıdır. Son yaşananlar bambaşka bir nitelikte” dedi.

‘DARBEYLE İLGİSİ YOK’

Baykal, şöyle konuştu: “TSK ile siyasi otoritenin çatışması, Silahlı Kuvvetler’den kaynaklanan bir tehdit, bir darbe olasılığı söz konusu olduğu için ortaya çıkmış değil. Darbe ihtimalini önlemek için değil. O ihtimal ortadan kalktığı için çıkan bir çatışmadır. Bunun Türkiye’ye ağır bedeli vardır. Silahlı Kuvvetleri, siyasi hegemonya alanının içine tümüyle sokmayı amaçlayan bir çalışma ile karşı karşıyayız.”

Haberin Devamı

‘ONURLU BİR DAVRANIŞ’

Türkiye’de sivil darbe sürecinin yaşama geçirildiğini savunan Baykal, şöyle konuştu: “Son olay, sivil darbe sürecinin askeri operasyonla tamamlanması olayıdır. Bu noktaya bir günde gelinmedi. ‘Demokrasinin icabıdır, sivilleşmenin gereğidir’ anlayışıyla başlayan süreç şimdi bu noktaya gelmiştir. Kara Kuvvetleri Komutanı’nın bu şartlar altında istifası da onurlu bir davranıştır.”