Siyaset TBMM Başkanı Şentop: Milli mücadele süreklidir, devam edecektir
Paylaş
TBMM Başkanı Şentop: Milli mücadele süreklidir, devam edecektir

Birinci Meclis'te 23 Nisan anma töreni düzenlendi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Birinci Meclis'teki anma töreninde açıklama yaptı. İşte Şentop'un açıklamalarından öne çıkanlar...

"Bu mekana abidevi özellikler kazandıran şey tarihimizin en zor dönemimde milletimizin istikbal mücadelesine ev sahipliği yapmasıdır. Burası milli mücadelenin ve milli iradenin tecessüm ettiği bir büyük mananın fizik bir mekana, bir binaya dönüştüğü yerdir. İnsanlık tarihinin en haklı mücadelesinin en meşru şekilde yönetildiği bu mübarek mekanın ruhuyla geleceğimizin teminatı çocuklarımızı kucaklıyor, milletimizin ulusal egemenlik ve çocuk bayramını tebrik ediyorum. Zaferden başka hiçbir neticeyi kâle almadan milli mücadeleyi başlatan ilk milletvekilleri, hatta Meclis Başkanı bizzat cephede savaştığı için gazi sıfatını hak etmiş bir meclis mensuplarının torunları olarak hepsinin aziz hatırasını yad ediyorum. Meclis'te görev yapan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarına, aziz şehitlerimize rahmet diliyorum, ruhları şad olsun.

Haberin Devamı
Ankara'da 23 Nisan coşkusu TBMM'nin 102'nci açılış yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle 1'inci Meclis'te anma töreni düzenlendi. Törene TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile davetliler katıldı. 23 Nisan 1920'de TBMM'nin açılışında en yaşlı üye sıfatıyla Sinop milletvekili Şerif Bey'in yaptığı konuşmanın seslendirilmesi ile başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Milli mücadelemizin ilk esası tam bağımsızlık hedefidir. Vatanın içinde bulunduğu ateş çemberinde Atatürk önce meclis kurmalıyız diyordu. İlk meclis binamız çok şeye şahit oldu. Sert tartışmalar, İstiklal Marşı'nın okunması, kabulü... O anları yüreğimizde hissetmek aslında ne denli zor ve şerefli vazife yaptığımızı bize gösteriyor. TBMM'nin açılışına giden süreçte işgale karşı koyacağını dünyaya ilan eden aziz millet bütün sözlerini, bütün gücünü bu çatı altında birleştirmiştir.

1 asır önce bu milletin varlığına kast eden düşmanların bugün artık farklı silahları var şüphesiz. Bu sebeple milli mücadele, tarihin bir döneminde yapılmış ve tamamlanmış bir süreç değildir. Milli mücadele süreklidir, devam edecektir.

Haberin Devamı