Siyaset Ulaştırma Bakanı Yıldırım'dan İstanbulluya müjde!
Paylaş
Ulaştırma Bakanı Yıldırım'dan İstanbulluya müjde!

"Seneye Marmaray'ı, ondan sonraki yıl da 2. tüp geçişi açacağız" dedi

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kaan Heliport açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Trafiğe sürekli yeni araçların katıldığını ama yolların aynı ve park alanlarının yetersiz olduğunu ifade eden Yıldırım, "O halde toplu taşımaya ağırlık vermemiz lazım. Seneye Marmaray’ı açacağız. Ondan sonraki yılın sonunda 2. tüp geçişi açacağız. Daha sonraki 3. köprü açılacak." dedi.

RAYLI SİSTEM ÜÇE KATLANMALI


Yıldırım, 17 Eylül’den itibaren uygulanması planlanan Hızlı Geçiş Sistemi’nde (HGS) bakiyenin 30 lira altına düşmesi durumunda etiket hesabının kara listeye alınıp kapatılması uygulamasına yönelik bir soruya "En uzun mesafeye gidiş-geliş ücreti hesaplanıyor. Asgari o kadar olması isteniyor. Bu gayet doğal bir şey. Olmazsa ne olacak? Yolda kontür bitti, arabayı eğleyip başkalarından kart alma şansın yok. Eskiden kart alabiliyorlardı. Bu etiket cama yapıştırıldığı için öyle bir şans yok. Dolayısıyla bu 30 lira olmazsa başkalarını trafikte gitmesine seyrine engel olacak bir şey olur. Vatandaşın onun üzerinde çok fazla üzerinde durmaması lazım" şeklinde yanıt verdi. Bakan Yıldırım, İstanbul’un raylı sisteminin önümüzdeki 10 yıl içerisinde en az 3’e katlanması gerektiğini aksi halde İstanbul’daki trafik problemi rahatlatılamayacağını söyledi.

Trafiğe sürekli yeni araçların katıldığını ama yolların aynı ve park alanlarının yetersiz olduğunu ifade eden Yıldırım, "O halde toplu taşımaya ağırlık vermemiz lazım. Seneye Marmaray’ı açacağız. Ondan sonraki yılın sonunda 2. tüp geçişi açacağız. Daha sonraki sene 3. köprü açılacak. Yine 2014’ün başında Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Treni devreye girecek. Bir yandan da Avrupa’nın en büyük havaalanlarından birini yapıyoruz. Bunları dikkate aldığımızda İstanbul’un 2023 yılına kadar raylı sistem planlamasının 400 kilometrelere kadar çıkması gerekir." dedi. 3. köprü için Karadeniz çıkışında sondaj çalışmalarının başladığını da aktaran Yıldırım, köprü ayaklarının geleceği bölgede zemin etütleri yapıldığını ve takvimin planlandığı gibi işlediğini kaydetti.



AK PARTİ’NİN GÖRÜŞÜ BAŞTAN BELLİDİR

Yerel seçim tarihinin öne alınmasına ilişkin soruya Yıldırım, "Bu konuda AK Parti’nin görüşü baştan beri bellidir. AK Parti, seçimden kaçan bir parti olsa. 2002’den beri yapılan bütün seçimlerde oyunu artıran bir parti olmuştur. Tabi burada bir anayasa değişikliği konu olduğu için mecburen partilerin bir uzlaşması aranırsa çok daha verimli olur. O zaten partimizin yetkili kurullarınca değerlendirilir. Daha önce de Sayın Başbakanımız, ’Diğer partiler mutabık olursa biz böyle bir yola gireriz’ demişti. Şimdi Meclis’in açılması yaklaşıyor. Bu konu artık daha sık gündeme gelecektir demektir" dedi.

TÜRKİYE EN UCUZ İKİNCİ ÜLKE

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Doğalgaz fiyatlarıyla ilgili soruya, " Dünyadaki doğal gaz fiyatlarının ne olduğu ortada. ’27 tane Avrupa Birliği üyesi ülkenin kullandığı doğalgazın içerisinde şu anda Türkiye en ucuz 2. ülkedir.Türkiye’nin doğalgaz üreticisi bir ülke olmamasına rağmen şu anda bütün enerji sektörlerindeki kalemleriyle beraber böyle bir noktayı yakalayabildi. Biz bütün paçal enerji maliyetlerini olabildiğince vatandaşımızın lehine yorumlamaya çalışarak bunların üstesinden gelmeye çalışıyoruz" diye yanıt verdi. kaçakçılığı ile ilgili soruya bir soruya ise Yıldız, bununla mücadele için oluşturulan kurulda görev yapacaklarını, sektöre ait bütün şubelerin tek tek elden geçirildiğini, şu anda hazırlıkları tamamladıklarını ve Meclis açıldıktan sonra gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti.

TÜRKİYE´NİN EN BÜYÜK HELİKOPTER HAVAALANI HİZMETE AÇILDI

ŞişliAyazağa’da Başarı Holding’e bağlı Kaan Air tarafından kurulan Türkiye’nin en büyük özel helikopter havaalanı Kaan Heliport, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katıldığı törenle hizmete açıldı.

Başarı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferda Yıldız'ın ev sahipliğinde gerçekleşen açılışa, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, dünya helikopter devi AgustaWestland Başkan Yardımcısı Emilio Dalmasso’nun yanı sırada çok sayıda davetli katıldı. Bir akrabası vefat ettiği açıklanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş törene katılamadı.

İSTANBUL’DA ÖNEMLİ BİR EKSİĞİ TAMAMLADIK

Açılış konuşmasını yapan Başarı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferda Yıldız, İstanbul’un önemli eksiklerinden birinin tamamlandığını belirterek, "Kaan Air olarak 3.5 yıllık bir emeğin ürünü olan Kaan Heliport’un açılış gururunu yaşıyoruz. Burası sadece Türkiye’nin değil Avrasya bölgesinin de en büyük heliport’u olma özelliği taşıyor. Hedefimiz önümüzdeki beş yılda ikinci ve üçüncü faz yatırımlarımızı gerçekleştirerek, 50 helikopter kapasitesine ulaşmak. Hız, konfor ve iniş alanı kolaylığı nedeniyle dünyada olduğu gibi Türkiye’de de helikoptere artan bir ilgi var. Ancak en büyük eksiğimiz altyapı. Helikopterlerin iniş kalkış yapacakları Helipad-Helikopter pistlerinin yanı sıra hangarlama ve bakım hizmetleri sunacak Heliport’lara ihtiyacımız var. Biz Kaan Heliport’u İstanbul’un merkezine kurarak bu konuda önemli bir eksiği tamamladığımıza inanıyoruz." dedi.



TÜRKİYE HAVA TAŞIMACILIĞINDA AKTİF ROL ALMALI

Agusta Westland Şirketi Başkan Yardımcısı Emilio Dalmasso, Kaan Heliport’un Türkiye ve Avrasya’nın en büyük helikopter havaalanı olma özelliğini taşıdığını belirterek, "İstanbul’dan Ankara’ya 40 dakikada uçulmasının çok büyük bir imkan. Türkiye’de hava taşımacılığı alanında ciddi bir pazar. Türkiye’yi gelişen hava taşımacılığı pazarında aktif bir biçimde rol almalı. Hava taşımacılığında turizm, sağlık, yangın ve asayiş gözetleme gibi farklı alanlara hizmet edilebilir. Türkiye’nin güçlü bir ülke olma yolunda her alanda bu imkanları kullanacağına inanıyorum" dedi.

BÜYÜYEN TÜRKİYE’NİN KÜÇÜLEN ULAŞIM SEKTÖRÜ OLMAZ


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kaan Heliport’un kurulmasında emeği geçen herkesi kutladığını belirterek, "Bu aslında büyüyen ve gelişen ve büyüyen Türkiye’nin en önemli göstergesi olmuştur. Bu yurt içi tasarrufların önüne açan bir gelişmesini hep beraber izliyoruz. Eğer bu yatırım 10 yıl önce yapılmaya kalkışsaydı olsaydı zihinlerde birçok tereddütler oluşurdu. Tabiiki büyüyen Türkiye’nin, küçülen ulaşım sektörü olmaz. Ulaşım sektörü Türkiye’nin büyümesini omuzlayan, sırtlayan en önemli sektörlerinden bir tanesi.Biz bunu enerji sektöründe de yaşıyoruz. Türkiye gayri safi yurt içi hasılasında üç katına çıktı. Tabiki Türkiye yalnızca ekonomisiyle, idaresiyle değil, aynı zamanda beyniyle zihniyle ve kalbiyle ve bütün kabiliyetleriyle büyüyor. Yani obez bir büyüme barındırmıyor. Önceden hatırlamayanlar olabilir. 15-20 yıl kadar önce ‘gelmiş adamı yurt dışından Almanya’dan sigortalı olduğu kurum uçağıyla beraber hastasını tedavi ettirmek üzere almaya götürmüş’ derdik. Geçenlerde Kayseri’nin Felahiye ilçesine bağlı bir beldeden bu Sağlık Bakanlığımıza bağlı helikopterlerimiz gelip o hastayı alıp 14 dakika sonra hastaneye yetiştirdiler. Oradaki vatandaşlarımızla konuştum. ‘Ne hissettiniz’ diye ‘kendimi önemli hissettim. Ben burada gariban bir vatandaşım’ dedi. Şimdi buna nasıl ulaşacaksınız. Kamunun kendi içindeki tasarruf miktarlarının buna ulaşma imkanı yok. Burada politika yapmayacağız ama gerçeklerden bahsedeceğiz. İşte aynen Kaan Air gibi ve uluslar arası yatırımcılarla oluşturdukları konsorsiyumlarla beraber Türkiye’nin gelişmesine katkı koymuşlardır. O yüzden kendilerini tebrik ediyorum." dedi.

İÇ VE DIŞ HAT YOLCU SAYIMIZ 118 MİLYONA ÇIKTI

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin havacılıkta dünyanın aksine büyümelerin hep iki haneli olduğunu söyleyerek, "Dünya havacılığı ortalama yüzde 5’in altında büyürken Türkiye üst üste 4 kat büyüdü. 25 noktaya uçuş yapıyorduk şimdi 48 noktaya iç hatlarda uçuş yapıyoruz. İki nokta arasında dolaşıyorduk büyükşehirlerde şimdi 7 farklı noktadan uçuş yapıyoruz. Çapraz uçuşları da yapar hale geldik. İç ve dış hat yolcu sayımız 118 milyona çıktı. Dış hat nokta sayısı 175’e çıktı. 9 yılda bu gelişmeyi sağlamamızın en öneli nedenlerinin başında ülkede ortaya konulan güven ve istikrar ve güçlü siyasi iradedir. Yarını göremeyen değil 30 yıl geleceği planlayan bir iktidar Tükiye’ye bu dönemi yaşattı. Dolu dolu bir 10 yılı arkasında bıraktı gelecek 10 yılın da planlamasını yaptı. Böyle bir ülke olunca herkes hevesleniyor iştahı kabarıyor, geleceğe ve insana yatırım yapıyor." diye konuştu.



YILDA 4 SEFER UÇAĞA BİNEN BİR TÜRKİYE’YE GELDİK

Bakan Yıldırım, insanların artık dünyada ne olup bittiğini anında öğrenebildiğini ifade ederek, "Vaktin nakit olduğu havacılık sektöründe böyle bir marka olamazsınız. Bu olaydan sonra ’THY’nin yüzde 51’ini mutlaka devletin elinden çıkmalı’ diye karar verdik. THY nerdeydi nereye geldi. Hiç adı olamayan şirketler önemli pazar payına sahip oldu. Onlar da THY markasının güçlenmesine neden oldu. Kendileri de piyasa da bir yer edindi. Kim kazandı? Herkes kazandı, Türkiye kazandı. Seyahat edan 118 milyon insan kazandı.’Eğer bugün 10 milyondan fazla insan uçakla tanışmışsa, ve her gruptan insan uçuyorsa, ömründe bir defa uçmayı hayal eden insanlardan yılda 4 sefer uçağa binen bir Türkiye’ye geldik." dedi.

DAHA ÇOK HELİPORTA İHTİYACIMIZ VAR

Türkiye zenginleştikçe havacılığın öneminin daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Yıldırım, "Türkiye’nin ihtyacı asgari 300 heliport, şuanda 123 tane belgelendirme işlemi yapılan var. 50 daha koyduk 173. Daha yarısındayız. Daha çok heliporta ihtiyacımız var. Helikopter keyfiyet değil, mecburiyet haline geldi. Biz 20 dakikada geldik buraya. Hayat ne kadar kolaylaşıyor. Bizim görevi ne? İnsanımızın yaşamını kolaylaştırmaktır. 10 yıldır bunu yapıyoruz. Dünyada şuan da piyasada olan ilk 5 büyük projeden 3 tanesi Türkiye’de yapılıyor. Dünya şuan yatırım yapmıyor. 3. Boğaz köprüsü 3. Havaalanı, Kanal İstanbul gibi. Bu projelerin en küçüğü 3-5 milyar dolar. Bunları da Türk yatırımcılar yapıyor. Helikopter işinde biraz geç kaldık. Yeni bir proje başladı 108 helikopteri kapsayan bir proje. Sağlık Bakanlığında 30-40 tane uçağı var. Gece uçuşları ilk defa uygulayacağımız bir proje. Hava alanında helikopter operasyonu yaptığınız zaman düzenli trafiği alt üst ediyorsunuz. Onun için farklı alanlara ihtiyaç var." dedi.

YATIRIMCIYI CEZALAYAN ANLAYIŞ GERİDE KALDI

Bakan Yıldırım, Kaan Heliport gibi alanlara daha çok ihtiyaç olduğunu belirterek, "Burası örnek bir tesis. Her türlü teknik hizmetlerde verilecektir. Bu hizmetleri destekliyoruz. Otoyolları kenarında helikopter alanları oluşturma hedeflerini koyduk. Bu konuda ilgili birimler müşterek çalışma içerisindeler. Bundan sonra süratle helikopter ihtiyacını karşılayacak alt yapıyı geliştirmemiz lazım" şeklinde konuştu. "Zihinleri değiştiremezsek, hiç bir şeyi değiştiremeyiz" diyen Bakan Yıldırım, " Zihinsel değişim için çok zaman kaybettik. Bundan sonra kaybetmemiz gerekmiyor. Yatırımcımızı az üzeceğiz. Yatırımcıyı cezalandıran anlayış geride kaldı. Yatırım ülkenin kalkınmasına katkı sağlıyor. Üretimi ve insanı merkezleyen insanı öncelikli olarak ele alan bir anlayışın global ekonomiye hakim olması lazım. Böyle olunca bölgesel uçurumlar da ortadan kalkar. Barış ve dayanışma hakim olur. Ülkeler topyekün kalkınmak için işbirliğine gider. İnsanlığın buna ihtiyacı var" dedi.



BAKANLARA MAKET HELİKOPTER

Konuşmalarının ardından Başarı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferda Yıldız, Bakan Binali Yıldırım, Bakan Taner Yıldız ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e günün anısına plaket takdim etti. Agusta Westland Şirketi Başkan Yardımcısı Emilio Dalmasso tarafından da helikopter maketi armağan edildi. Tören, açılış seramonisinin ardından sona erdi.

KAAN HELİPORT

Kaan Heliport, İstanbul’un merkezinde, Maslak Ayazağa’da 22 dönümlük bir alanda 11 dönüm apron üzerine kuruldu. JAR 145 standartlarında bakım ve onarım merkezi olarak planlanmış olup, aynı zamanda hangarlama ve helikopter iç donanım montaj merkezi olarak hizmet verecek. Hangarlamanın yanı sıra kiralama, teknik danışmanlık ve bakım hizmetlerinin de sunulacağı Kaan Heliport’un kapalı alanı 16 büyük boy helikopter kapasitesine sahip. Ayrıca misafir pilot ve teknisyenlerin ağırlanacağı, tam donanımlı ofis alanları mevcut. Kaan Heliport, şirketin bölgesel bakım merkezi olarak hizmet verecek, yakın gelecekte pilot eğitimlerini üstlenecek. Türkiye dışında, şirketin, Avrasya ve bölge ülkelerindeki helikopterlerin bakım ve onarım hizmetleri bu merkez üzerinden yürütülecek. Belçika’dan sonra AgustaWestland’ın Avrupa’daki en büyük bakım merkezi olacak. Kaan Heliport, üç fazdan oluşuyor. Tamamlanmış olan birinci faz yaklaşık 11.000 metrekare. İkinci fazda idari bina ve ilave apron, üçüncü fazda ise ilave hangarlama alanları inşaatı planlanmaktadır. Projenin tamamlanmasını müteakip, Doğu Avrupa ve bölgenin en büyük helikopter havaalanı durumuna gelecektir.

Taner YENER
, DHA

6

Haberin Devamı