Türkiye (Son Dakika) Sokağa çıkma yasağı ne zaman kalkacak? 27 Mayıs yasaklar kalktı mı?

Sokağa çıkma yasağı ne zaman kalkacak? 27 Mayıs yasaklar kalktı mı?

Paylaş
Sokağa çıkma yasağı ne zaman kalkacak? 27 Mayıs yasaklar kalktı mı?

Bayram sonrası 4 günlük sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla birlikte '27 Mayıs günü yasaklar kalkıyor mu?' sorusu sorulmaya başlandı. Sokağa çıkma yasağı ne zaman kalkacak? 27 Mayıs itibariyle artık yasaklar kalkıyor mu? Bazı illerde yasaklar sürecek mi? İşte yanıtları...

Bayram boyunca sokağa çıkma yasağı dolayısıyla evlerinde kalan vatandaşlar, 27 Mayıs yasaklar kalkıyor mu sorusu ile durumun son halini öğrenmek istiyor. Sağlık Bakanlığı ve bilim kurulu üyelerinin görüşleri de alınarak uygulanan sokağa çıkma yasağı, bu hafta bayram dolayısıyla tüm Türkiye'de gerçekleştirildi. Toplam 4 gün evlerde kalınmasının ardından 27 Mayıs'ta sona erecek olan sokağa çıkma yasağı sonrasında gündemdeki konu, 27 Mayıs'ta yasaklar kalkıyor mu olacak. Peki, 27 Mayıs itibariyle artık yasaklar kalkıyor mu? İşte, merak edilen o detaylar...

Haberin Devamı

27 Mayıs yasaklar kalkıyor mu?

27 Mayıs yasaklar kalkıyor mu sorusu, binlerce vatandaşın gündeminde yer almaya başladı. Alınan kararlar neticesinde 23 Mayıs'ta arefe günü ile başlayan yasaklar, 27 Mayıs tarihinde 4 günlük bayram sürecinin tamamlanmasıyla birlikte sona erecek. Bu süreçte sokağa çıkma yasağına uymayanlara, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi uyarınca 3 bin 150 TL idari para cezası kesilmeye devam edilecek.

Ne zaman normale döneriz? Normalleşme takvimi

Normalleşme sürecinin nasıl işeyeceği merak edilirken, haziran ayı normalleşme planının ayrıntıları da belli olmaya başladı. 'Ne zaman normale döneriz?' sorusunun yanıtı Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nca yapılan açıklamalarla açıklandı. Buna göre, bayramdaki 4 günlük sokak yasağının ardından günlük vaka sayısını 500’e düşürmesi bekleniyor. Bu gerçekleşirse haziranda yeni gevşeme kararları gündeme gelecek.

Haberin Devamı

Normalleşme süreci nasıl işleyecek?

Hükümetin yaptığı çalışmalarda da bayram sonrası hazırlığı hız kazandı. Toplantılarda, bayram sonrasında vaka sayısının 500’e düşeceği öne sürülüyor.Vaka sayısının 500’ün altına düşmesiyle aşama aşama devreye sokulacak yeni serbestlik kararları da konuşuluyor.

Son verilere göre 25 ilde bir haftadan beri yeni vaka görülmüyor. 50 ilde ise her gün görünen ek vaka sayısı 10 civarında. Ancak lokal hareketliliklere bağlı olarak yaşanacak artışlar ve sıçramalar, il pandemi kurullarının kararlarıyla izlenecek.

Yapılan toplantılarda uzun süren kısıtlamaların “toplum yorgunluğu” yarattığı, herkesin haziranda rahatlama olacağı beklentisi içinde olduğu dile getiriliyor. Aşama aşama bu yorgunluğu giderecek adımlar atılması planlanırken, vaka takiplerinin bölge bölge izleneceği ve kontrolde tutulacağı belirtiliyor.

Uzmanlar, “Vakaların kaynağını bildiğimiz noktaya geldik. Bir yerde bir artış varsa hemen nedenini buluyoruz. Hemen o çevrede önlem alıp durumu kontrol altına alabiliriz” diyor.

Edinilen bilgiye göre ilk hangi yasak konulduysa, en son o kaldırılacak. Okullar, bazı kamu kurumlarının faaliyetleri, adliyeler, 65 yaş üstüne ve gençlere getirilen sınırlamalar, düğün ve kapalı alan aktiviteleri, en son aşamada izin verilecek uygulamalar olacak.

Haberin Devamı

Restoranların haziran ayında açılması planlanıyor

Ramazan ayından sonra uygulanan kısıtlamalarda kademe kademe rahatlama olacak. Restoranlar, kafe ve lokantaların normalleşme sürecinin ikinci yarısı olan haziran ayı ortasında açılması planlanıyor. Restoranlarda maske ve mesafe kuralı zorunlu olacak, sandalye sayısı azaltılacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, "Bayramdan önce restoranların açılması düşünülmüyor. Bayramdan sonraki süreçte salgının seyrine göre değerlendirilecek." dedi.

Bazı illerde yasaklar sürebilir

Nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bu illerde önümüzdeki bir hafta yeni vaka ve ölüm sayılarına bakılarak adım atılacak. Veriler ve Bilim Kurulu’ndan çıkacak tavsiye kararları da dikkate alınarak 15 şehirde giriş-çıkış yasaklarının 3 Haziran’da kaldırılması planlanıyor.

Virüsün yayılmasında olumsuz bir seyir durumunda ise il bazında yasakların sürebileceği belirtiliyor. Bu şehirlerde de İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulları’nca il geneli, ilçe veya bölgesel bazda yasaklar uygulanabilecek.

Haberin Devamı

Maske ve mesafe şartıyla

Tedbirler kapsamında vatandaşların kullanımına kapatılan park, bahçe, sahil bantları, mesire ve ören yerleri, piknik alanları da tekrar açılıyor. İllerdeki veriler ve salgının yayılma durumuna göre vatandaşlar maske takarak ve sosyal mesafe kurallarına uyarak bu alanları kullanabilecek. Risk durumunda İl İdare ve Pandemi Kurulları’nca bu alanlara geçici süreli yasaklar konabilecek.