Dünya Sömürgecisine yardım edecek

Sömürgecisine yardım edecek

Paylaş
Sömürgecisine yardım edecek

Angola, bir zamanlar sömürgesi olduğu Portekiz'e yardım etmeye hazır olduğunu açıkladı

Angola Cumhurbaşkanı Jose Eduardo Dos Santos, finansal krizle mücadele eden Portekiz'e yardım etmeye hazır olduklarını söyledi.

Dos Santos resmi ziyaret için Angola'da bulunan Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Portekiz'i de içine alan euro bölgesindeki finansal krizi dikkatle takip ettiklerini belirterek, iki ülkenin yararı için Portekiz'in karşı karşıya bulunduğu borç krizini aşmasında yardıma hazır olduklarını ifade etti.

Portekiz'i de içine alan finansal krizin bu zor zamanlarında iki ülke arasındaki işbirliğinin ilerletilmesinin önemine işaret eden Dos Santos, bu işbirliğinin yalnızca mevcut koşulların gerektirdiği çıkar temelinde değil aynı zamanda tarihi kardeşlik bağlarına dayalı olması gerektiğini de vurguladı.

YEDİ YILDA YATIRIMLARINI 78 KATINA ÇIKARDI

Nüfusu 18.9 milyon olan Angola’da kişi başına düşen milli gelir 3 bin 490 dolar. Ülkenin 2012’de yüzde 12 oranında büyümesi bekleniyor.

2002’de iş savaşı sona eren Angola o tarihte eskiden sömürgesi olduğu Portekiz’e 2 milyon dolarlık yatırım yaparken, 2009’da bu yatırımını 156 milyon dolara çıkardı.

AB’DEN SONRA EN BÜYÜK TİCARET PARTNERİ ANGOLA

Portekiz’in nüfusu 10.7 milyonken, kişi başına düşen mili gelir Angola’daki oranın yedi katı oranında yaklaşık 21 bin dolar. Ancak ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı, ekonominin 2012’de yüzde 2.8 daralması bekleniyor.

Portekiz’in AB ülkeleri dışında en büyük ticaret partneri ise eski sömürgesi Angola.

1975'E KADAR SÖMÜRGEYDİ

Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olan Angola, 1974’te Portekiz’in Mozambik ve Angola gibi ülkelerden çıkma kararı almasının ardından, 1975 bağımsızlığını ilan etti.

Elindeki ham maddelere rağmen dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Angola, 1975 yılına kadar petrol ve elmastan elde ettiği gelirleri Portekiz’e veriyordu.

Angola bağımsızlığını 1975’te ilan etse de ülkede kanlı iç savaşlar yaşanmaya devam etti. Bu savaşlar sırasında 300 binden fazla kişi hayatını kaybederken, sonrasında bir barış anlaşması imzalandı.

Angola’da Portekiz yönetimine karşı ayaklanma ilk olarak União das Populações de Angola (Angola Halk Birlikleri UPA) örgütü tarafından başlatıldı.

Haberin Devamı