Dünya Son dakika... Hindistan'da savaş uçağı düştü

Son dakika... Hindistan'da savaş uçağı düştü

Paylaş
Son dakika... Hindistan'da savaş uçağı düştü

Hindistan Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçağı Cammu Keşmir bölgesinde düştü. Pakistan ordusundan yapılan açıklamada, hava sahalarına giren 2 Hint savaş uçağının vurulduğu ve birinin düştüğü bildirildi. Hindistan medyası ise Hint ordusunun bir Pakistan savaş uçağını düşürdüğünü bildirdi. Tansiyonun iyice yükselmesinin ardından iki ülke de havalimanlarını kapatarak sivil uçuşları durdurdu. Pakistan Başbakanı ise yaptığı açıklamada "Görüşmelere hazırız" mesajını verdi

PTI haber ajansı, Garend Kalaan Köyü yakınlarında, yerel saatle 10.00 civarında açık araziye düşen uçağın ikiye ayrıldığını ve alev aldığını belirtti.

Haberin Devamı

Olayda 2 pilot ve bir sivilin hayatını kaybettiği ileri sürüldü.

PAKİSTAN: HAVA SAHASINI İHLAL EDEN UÇAK VURULDU

Pakistan ordusundan yapılan açıklamada ise hava sahalarına giren iki Hint savaş uçağının vurulduğu ve birinin düştüğü açıklandı.

Pakistan, Hindistan'la gerilimi tırmandırmak istemediğini ancak mecbur kalması durumunda her şeye hazırlıklı olduğunu açıkladı.

PAKİSTAN UÇAKLARI HİNDİSTAN HAVA SAHASINI İHLAL ETTİ

Öte yandan, Hindistan basınında yer alan haberlere göre, Pakistan Hava Kuvvetleri'ne ait F-16 tipi üç savaş uçağının sabah saatlerinde Hindistan'ın Cammu Keşmir'in Novşera bölgesinde uçtuğu tespit edildi.

Yetkililer, Hindistan savaş uçaklarının yaptığı önlemenin ardından uçakların Pakistan tarafına döndüğü belirtildi.

Haberin Devamı

Hindistan, Keşmir kontrol hattının Pakistan tarafındaki Ceyş-i Muhammed örgütüne ait kampa hava saldırısı düzenlediğini bildirmişti.

Pakistan Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tümgeneral Asıf Gafur ise Hint savaş uçaklarının Keşmir kontrol hattındaki Muzafferabad bölgesinden Pakistan hava sahasını ihlal ettiğini, sınırdan 5-6 kilometre içeri giren uçaklardan birinin Pakistan savaş uçaklarının müdahalesinin ardından Hint tarafına kaçarken aceleyle bomba bıraktığını açıklamıştı.

Gafur, Hint uçağının bıraktığı bombanın sınır eyaleti Hayber-Pahtunhva'daki Balakot kenti civarında bir bölgeye düştüğünü ifade etmişti.

Bombanın düştüğü arazinin ve bomba kalıntılarının fotoğraflarını paylaşan Gafur, herhangi bir maddi hasar veya can kaybı yaşanmadığını kaydetmişti.

Hindistan'da 14 Şubat'ta paramilis konvoyunu hedef alan bombalı saldırıda 44 asker hayatını kaybetmiş, 20 asker de yaralanmıştı. Yeni Delhi yönetimi saldırıyla ilgili Pakistan'ı suçlamış, saldırıyı kınayan Pakistan ise suçlamayı reddetmişti.

'BARIŞ SÜRECİ SONA ERER'

Terör örgütü Taliban, Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilimin Afgan Barış Süreci'ni olumsuz etkileyeceğini ve Afgan Barış Süreci'nin sona erebileceğini söyledi.

SİVİL UÇUŞLAR DURDURULDU

Hindistan Hava Kuvvetleri, Keşmir akınlarındaki 4 havalimanının kapandığını duyurdu. Ardından Pakistan'da da çok sayıda kentte havaalanları kapatılarak sivil uçuşlar durduruldu.

Haberin Devamı

PAKİSTAN'DAN AÇIKLAMA

Pakistan Ordusu: "Her şeyi yapabilecek kapasitedeyiz ancak (Hindistan’la) tansiyonun yükselmesini istemiyoruz, savaşa doğru gitmek istemiyoruz."

Pakistan Başbakanı İmran Han Hindistan-Pakistan gerilimi hakkında açıklamalarda bulundu:

Sivillere zarar vermek istemiyoruz. İş birliğine hazırız. Ama şu anda oturup birlikte konuşmamız gerekiyor bu konuyu nasıl çözeceğimizi. Sağduyunun kazanması gerekiyor.

KEŞMİR SORUNU

İngiltere 1947'de Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesi üzerine de taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da da savaş çıktı.

Haberin Devamı

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde bulunuyor. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim durumda. Hindistan ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, halen Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek eyalet olma özelliği taşıyor. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" adıyla iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan ise BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.