Türkiye (Son Dakika) Son dakika: İstanbul'da kabus yayılıyor! Etrafı mosmor oldu

Son dakika: İstanbul'da kabus yayılıyor! Etrafı mosmor oldu

Paylaş
Son dakika: İstanbul'da kabus yayılıyor! Etrafı mosmor oldu

İstanbul'da, bu yaz sivrisineklerin ısırdığı yerler morarıyor ve şişiyor. Geceleri uyutmayan sivrisinekler Sarıyer, Avcılar ve Bahçelievler'in ardından Eyüpsultan, Kartal, Ataşehir ve Üsküdar'da da görülmeye başladı. Vatandaşlar, yetkililerin hemen önlem almasını istiyor.

Bahçelievler'de oturan Burak Arı, yaptığı açıklamada, yaklaşık 1 aydır sivrisinek şikayetlerinin olduğunu söyledi. Sivrisineklerin ısırdığı yerlerin şiştiğini belirten Arı, sıcağın etkisi ve sivrisineklerden dolayı sabaha kadar uyuyamadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Arı, çocuğunun uzuvlarında ısırıklardan dolayı morardığını ancak daha sonra iyileştiğini ifade etti. İlçede oturan Mediha Arı ise sivrisineklerden rahatsız olduğunu anlattı. İlaçlamanın 2 gündür durduğunu dile getiren Arı, sivrisineklerin bacaklarını ısırdığını da kaydetti.

Avcılar'da ikamet eden Emrah Karakartal, sivrisinek sorununun bu sene çıkmaya başladığını, daha önce böyle bir şeyin olmadığını söyledi. Sivrisineğin, birkaç hafta önce çocuğunun gözünün üstünü ısırdığını, bu nedenle şiştiğini aktaran Karakartal, eczaneden aldığı kremi kullandıktan sonra iyileştiğini belirtti.

Sineklerin Yeşilkent Mahallesi'nde dereden gelebileceğini kaydeden Karakartal, "Sivrisinekler, zehirli herhalde ısırdığı zaman iz bırakıyor, şişme, alerji tarzı şeyler oluşturuyor. Ben kendi çocuğumda gördüm." dedi

Haberin Devamı

'SİNEĞİN ISIRDIĞI YERİN ETRAFI MORARDI'

Üsküdar'da ikamet eden Şule Kandemir, bahçede otururken sivrisinek tarafından defalarca ısırıldıklarını, önceki senelere göre vücudunun buna farklı tepki verdiğini dile getirdi.

Kandemir, sineğe önlem için her yöntemi denediklerini vurgulayarak, "Ancak onlar bile fayda etmedi. Normalde eşimi sinek çok ısırmaz ancak bahçede oturunca anında sinek tarafından ısırılıyor. Çocuklarımız da aynı şekilde. Ben de bahçedeyken bu duruma maruz kaldım. Önceki senelerde de vardı ancak bu sene daha fazla ve daha farklı. Onlarca sinek ısırığı ayağımda var." diye konuştu.

Sarıyer’de oturan Nimet Kara da kızının sinek tarafından ısırıldığını, bu kısmın aşırı şiştiğini ve kızardığını belirtti.

Kara, bunun normal bir sinek ısırığına benzemediğine dikkati çekerek, "İlk birkaç saat sadece kaşındı. Sonra sineğin ısırdığı ayağı şişmeye başladı ve aşırı kızardı. Bir gün boyunca geçmeyince hastaneye gittik. İğne yaptılar ancak hala şişlik devam ediyor. Sineğin ısırdığı yerin etrafı morardı." şeklinde konuştu.

SARIYER'DE DE ŞİKAYET VAR

Sarıyer Ferahevler Mahallesi'nde oturanlar da benzer etkiler gösteren sivrisineklerden şikayetçi. Ferah Evler Mahallesi sakinleri, sivrisinek sokmaları nedeniyle çocuklarında yaralar oluştuğunu söylerken yapılan ilaçlamaların yetersiz kaldığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Ara sokak ve parklarda da ilaçlama yapılmasını isteyen mahalle sakinleri, evlerinin camlarına sineklik takarak önlem almaya çalıştı.

'ÇOK RAHATSIZ EDİCİ OLUYOR'

30 senedir Ferahevler Mahallesi'nde oturduğunu söyleyen Bülent Demirci, "Çocuklarda özellikle izleri falan görebiliyoruz. Çok rahatsız edici oluyor. Benim de 3 tane çocuğum var. İki dakika duramıyoruz, aşırı derecede sivrisinek var. Çocuklarımız var ve sivrisinek deyip geçmemek lazım, bulaşıcı hastalık da olabilir. Çocuklarımızda kaşınmaktan dolayı yara ve iltihaplanma da oluyor" diye konuştu. Daha fazla ilaçlamanın yapılması gerektiğini söyleyen bir başka mahalle sakini, parklar ile çıkmaz sokakların da ilaçlanmasını istedi.

'İLAÇSIZ BAHÇEYE İNEMİYORUZ'

Mahalle sakini Ahmet Sarıkaya da, "Sarıyer bölgesi yeşil olduğu için genelde oluyor. İlaçlama yapılıyor ama yetersiz kalıyor. Değişik bir sinek, diğerlerine benzemiyor" ifadelerini kullandı. 9 yaşındaki bir çocuk ise, "Bizim bahçede sinek dolu. Herhalde yuva yapıyorlar.

Haberin Devamı

İBB SMS İLE UYARDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ise sivrisineklere SMS yoluyla yapılan uyarıda bulundu. Gönderilen mesajda, "Değerli İstanbullular, belediyemiz, göl, dere gibi büyük alanlarda sivrisinekle mücadele etmektedir. Bidon, havuzlar ve saksı altlığı gibi su birikebilen alanlar sivrisinekler için iyi bir üreme kaynağıdır. Bir bardak suda çevreyi rahatsız edecek kadar sivrisinek üreyebilmektedir. Sivrisineklerle hep birlikte mücadele edelim" denildi. Mesajın sonunda bir de bir animasyon filmi linki paylaşıldı. Sivrisineklerin üreme alanlarının gösterildiği animasyon filminde "Sivrisineklerin üreme alanlarının yüzde 80'i insan eliyle oluşur" gibi bilgilere yer verildi.

SİNEKLERİ EVİNİZDEN UZAKLAŞTIRACAK 5 DOĞAL İPUCU

Lavanta: Her türlü böceği kovmak için ideal, pencerelerinizin girişine lavanta koyun. Dallar, poşetler, kavanozlar veya uçucu yağlar, sinekler kokuyu sevmezler. Aynı zamanda iç mekanınıza dekoratif bir dokunuş katacak!

Haberin Devamı

Karanfil: Yaban arılarını savuşturduğu bilinen karanfil, sineklere karşı da etkilidir. Bir narenciyeyi ortadan ikiye kesip karanfili içine yerleştirmek yeterli olacaktır. Pencere kenarlarına koyun ve haftada bir yenileyin.

Sarımsak: Sinekler sarımsak kokusundan nefret eder. En iyi kullanım için birkaç diş sarımsağı soyun ve kaynatın. Suyu süzün, pencerelerinize ve kapılarınıza yerleştirin.

Beyaz sirke: Sineklere karşı etkili olan bir evin olmazsa olmazıdır. Fayanslarınızı temizlemek için faydalı olan beyaz sirke, mükemmel bir sinek kovucu görevi de görür!

Fesleğen: Aromatik bir bitki olarak kullanılabilir olmasının yanı sıra, fesleğenin kokusu sinekleri iter. Anında harekete geçmek için pencerelerinize yerleştirin.