Gündem Son dakika: Mevlüt Çavuşoğlu'ndan önemli açıklamalar

Son dakika: Mevlüt Çavuşoğlu'ndan önemli açıklamalar

Paylaş
Son dakika: Mevlüt Çavuşoğlu'ndan önemli açıklamalar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB ile diyalog toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu vize serbestisi için 6 kriterin kaldığını açıkladı

İşte Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Haberin Devamı

Açılması gereken 5 fasıl bazı üyelerin engellemesi nedeniyle açılamamıştır. 18 Mart mutabakatının uygulanması her iki tarafın da yararınadır. 18 Mart mutabakatındaki koşullar yerine getirmeli.

"AB KİLİTLEDİĞİ KAPILARI KENDİ AÇMALI"

Türkiye AB'ye aday ülkedir, hedefimiz tam üyelik. Türkiye'yi dışlayan, aday ülke olduğunu inkar eden açıklamaların faydası yoktur. Karşımıza siyasi engeller çıkarılmamalı, bunlar sadece Türkiye'nin değil AB'nin büyümesine, refahına bir engel getiriyor. AB'nin kilitlediği kapıları kendi için açması gerektiğini vurguluyoruz.

"VİZE SERBESTİSİ İÇİN 6 KRİTER KALDI"

Vize muafiyeti konusunu da ele aldık. Vize serbesitisi için 7 kriteri 6 kritere düşürdük, bir an önce bu kriterleri de tamamlayarak vize serbestisine geçmiş olacağız.

Haberin Devamı

"TERÖR ÖRGÜTÜ İLE İLGİLİ ALINAN KARAR ÖNEMLİ"

Avrupa Birliği'nde AP seçimleri var. Brexit gündemi var. Gündem yoğun ama bir araya gelme konusunda ortak bir irade var. Terörle mücadele bizim için ve AB için önemlidir. Maalesef ülkemiz ve AB ülekeleri terör saldırılarına maruz kalmıştır. AB ülkeleri ile işbirliği içinde olmamız herkesin yararınadır. Somut destek beklemek hakkımızdır. Terör örgütü PKK ile ilgili alınan karar önemlidir. Ancak bu ülkelerde sık sık boy göstermeleri, paçavraları taşımaları kabul edebileceğimiz bir şey değildir. Son zamanlardaki gelişmeleri olumlu buluyoruz. Ama yeterli değildir. AB ve aB üyesi ülkesinden daha somut destek bekliyoruz. Bu halkımızın da beklentisidir. Gümrük Birliği Anlaşması her iki tarafın da hayrınadır. Bu anlaşmanın yenilenmesi kazan kazan durumuna uygundur. Komisyonun bu konuda kararlı tutum sergilemesi gerekiyor. Bunu da değerlendirdik.

MOGHERİNİ: DESTEK VERMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

Toplantının verimli geçtiğini söyleyen Mogherini de "Türkiye aday ülkedir ve stratejik ortaktır" dedi. Türkiye'nin İdlib konusunda önemli çalışmalar ortaya koyduğunu belirterek, mülteci krizinde destek vermeyi sürdüreceklerini ifade etti.