Gündem Son dakika... Türkiye İtalya'da düzenlenen Libya Konferansı'ndan çekildi

Son dakika... Türkiye İtalya'da düzenlenen Libya Konferansı'ndan çekildi

Paylaş
Son dakika... Türkiye İtalya'da düzenlenen Libya Konferansı'ndan çekildi

Türkiye, İtalya'nın Palermo kentinde düzenlenen Uluslararası Libya Konferansı'ndan çekilme kararı aldı

İtalya'nın Palermo kentinde düzenlenen Libya Konferansı'nda kriz... Türkiye'yi temsil eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Libya Konferansı'nın gayriresmi bir toplantı olması ve Türkiye'nin sürecin dışında tutulmak istenmesi sebebiyle çekildiğini söyledi.

Haberin Devamı

"ULUSLARARASI TOPLUM MAALESEF TEK VÜCUT OLMAMIŞTIR"

Konferansın yapıldığı Palermo kentindeki otelde basın mensuplarına konuşan Oktay, "Uluslararası toplum maalesef bu sabah tek vücut olamamıştır. Son dakikadaki emrivakisiyle bazıları İtalyan ev sahipliğini suistimal ederek sürece tek taraflı müdahalede bulunmuştur. Kimi ülkelerin süreci kendi çıkarları doğrultusunda sakatlamaya çalışmaları devam ettiği müddetçe Libya'da istikrar sağlanamaz" ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE DERİN HAYAL KIRIKLIĞIYLA TOPLANTIYI TERK EDİYOR"

Oktay, Libya'nın daha fazla değil daha az dış müdahaleye ihtiyacı olduğunu belirterek "Diğerlerinin aksine biz, Libya'daki ve bölgesel tüm aktörlerle geniş diyaloğa açığız. Libya'daki mevcut zorlu durumda sorumluluğu bulunanların ülkenin düzelmesine herhangi bir olumlu katkı yapmaları mümkün değildir." diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye'nin yer almadığı bu tür toplantıların sürece katkı sağlamasının mümkün olmadığına dikkati çeken Oktay, "Bu sabah bazı taraflar arasında düzenlenen gayriresmi toplantı ve bunların Akdeniz bölgesindeki başlıca aktörler olarak sunulması bizim şiddetle karşı çıktığımız çok yanıltıcı ve zarar verici bir yaklaşımdır. Türkiye derin hayal kırıklığıyla toplantıyı terk ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

OKTAY GENEL ÇALIŞMA OTURUMUNDA KATILIMCILARA HİTAP EDECEKTİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, konferans öncesinde İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile de bir araya gelmişti. Oktay'ın, bugün genel çalışma oturumunda katılımcılara hitap etmesi bekleniyordu.

Palermo’daki konferansta uluslararası toplumun BM planına desteğinin yinelenmesi beklenirken, bunun yanı sıra siyasi istikrarın tesisi, ekonomik ve kurumsal reformlar ve güvenlik gibi konuların ele alınması planlanıyordu.

UMH BAŞKANLIK KONSEYİ BAŞKANI FAYİZ ES-SERRAC DA KATILIYORDU

Konferansa Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi tarafından desteklenen General Halife Hafter ile Birleşmiş Milletler (BM) destekli Uluslararası Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac da katılıyordu. Hafter, genel seçimlere kadar Serrac'ın görevde kalmasına sıcak baktığını söylemişti.

Haberin Devamı

SİYASİ KRİZİN ARKA PLANI

Afrika'nın en büyük petrol rezervlerine sahip Libya'da 42 yıllık Kaddafi dönemi, 17 Şubat 2011'de başlayan ayaklanmaların ardından NATO müdahalesiyle sona erdi. Ancak rakip siyasi otoritelerin neden olduğu istikrarsızlık, geçiş dönemindeki başarısızlıklar ve silahlı grupların yol açtığı şiddet nedeniyle ülke yedi yıldır huzura kavuşamadı.

Libya'da 2014'te gerçekleşen tartışmalı seçimlerin ardından başkent Trablus ile doğuda Tobruk kentinde rakip siyasi otoriteler ortaya çıktı.

BM aracılığıyla imzalanan anlaşmanın sonucunda göreve gelen UMH, uluslararası meşruiyete sahip olarak başkentte bulunuyor. Ancak UMH, kendi güvenliği için iş birliği yaptığı milislerin üzerinde otorite sağlayabilmiş değil.

Doğuda ise Libya Ulusal Ordusu isimli silahlı gruba liderlik eden Halife Hafter ve Tobruk Temsilciler Meclisi yer alıyor. Hafter, tüm ülkenin kontrolünü eline alacağı bir yönetim arzuladığını saklamıyor.

Haberin Devamı

Trablus-Tobruk ayrımı ülkenin kurumları arasında çekişmeye yol açıyor. İki ayrı merkezin meşruiyet için yarıştığı, rakip ulusal petrol şirketleri, rakip merkez bankaları gibi kurumlar, güvenlik yönünden sıkıntıdaki ülkenin istikrarını daha da zora sokuyor.