Türkiye (Son Dakika) Ayşe Mayda kimdir? Türkiye'nin ilk kadın ortodontisti Ayşe Mayda’nın hayatı

Ayşe Mayda kimdir? Türkiye'nin ilk kadın ortodontisti Ayşe Mayda’nın hayatı

Paylaş
Ayşe Mayda kimdir? Türkiye'nin ilk kadın ortodontisti Ayşe Mayda’nın hayatı

Türkiye'nin ilk kadın ortodontisti Ayşe Mayda 20 Aralık 2021 Pazartesi günü aramızdan ayrıldı. Hayatı boyunca birçok başarıya imza atan Ayşe Mayda 105 yaşında hayata veda ederken cenazesinin yarın Konak Köprü Tatari Camisi'nde kılınacak öğlen namazının ardından Kemalpaşa Kokluca Mezarlığı'nda defnedileceği belirtildi. Peki, Ayşe Mayda kimdir? İşte hayatı ve başarıları…

Ayşe Mayda, İzmir’de doğup büyüdü ve yaşadığı döneme göre oldukça iyi bir eğitim aldı. Hem gittiği okullar hem de kendi başarıları ile tarihte Türkiye'nin ilk kadın ortodontisti olarak yer aldı. 105 yaşında yaşlılığa bağlı sebepler nedeniyle hayata gözlerini yuman Ayşe Mayda’nın hayatı da vefat haberinin üzerine araştırılmaya başlandı…

Haberin Devamı

AYŞE MAYDA KİMDİR?

1916 yılında İzmir’de dünyaya gelen Ayşe Mayda, eğitim hayatına evlerinin yakınındaki anaokulunda başladı. 1937’de Özel İzmir Amerikan Koleji’nden mezun olan Ayşe Mayda aynı yıl İstanbul Üniversitesinin o günkü ismiyle "Diş Tababeti Mektebi"ne kaydoldu ve Alfred Kantorowicz'in öğrencisi oldu.

1941 yılında okulunu bitiren Ayşe Mayda, hocası Pr. Alfred Kantorowicz'in tavsiyesiyle İstanbul Üniversitesi’nde Kantorowicz'in asistanı olarak kaldı. İkinci Dünya Savaşı'nda yokluk yıllarında ailesine ait Salih İş Hanı yanınca annesinin hiçbir geliri kalmayıp bir de hastalanması üzerine 1945 yılında akademik kariyerini yarıda bırakıp İzmir'e döndü. İzmir'de muayenehane açmaya karar veren Ayşe Mayda’ya en çok yardımcı olan kişi meşhur Osmanlı nazırlarından Pertev Paşa'nın torunu, aynı zamanda Kantorowicz'in yardımcılığını yapan Pr. Pertev Ata oldu.

Haberin Devamı

İzmir'de İkinci Beyler Sokağı'ndaki ilk muayenehanesini 1945 yılında açan Ayşe Mayda, burada Amerikan Kolejinden mezun olmasının çok faydasını gördü. Eski okul arkadaşları ve onların çevresinin ve Amerikalıların diş doktorluğunu yapması onu kısa sürede İzmir'in en tanınmış diş hekimi haline getirdi. Ayşe Mayda iş yerini de hemen bir sene sonra Ankara Palas’taki başka bir yere taşıdı.