Türkiye (Son Dakika) Elif'in hasreti bitti

Elif'in hasreti bitti

Paylaş
Elif'in hasreti bitti

12 yaşındayken ailesinden alınarak, Hristiyan bir aileye verilen Elif Yaman, Sakarya'da yaşayan annesiyle en sonunda buluştu

Almanya’da annesinin işsizliği gerekçe gösterilerek 7 yıl önce 12 yaşındayken ailesinden alınarak, Hristiyan bir aileye verilen Elif Yaman, Başbakan Yardımcısı Bozdağ’ın girişimleriyle yıllar sonra Sakarya’da annesiyle buluştu.

Almanya’nın Düsseldorf kentinden THY’nin tarifeli seferiyle Atatürk Havalimanı’na gelen Elif Yaman, bakanlık görevlilerince Sakarya’ya getirildi. Erenler ilçesindeki bir otelde kendisini yıllardır hasretle bekleyen annesi Ayşe Yaman’ı karşısında gören Elif Yaman annesine sarılarak gözyaşı döktü.

Haberin Devamı

Bir süre basına kapalı olarak görüşen anne ve kızı, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkçe konuşamadığı için tercüman aracılığıyla duygularını ifade eden Elif Yaman, annesiyle kavuşmasını sağlayan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve ilgililere teşekkür etti.

Uzun bir aradan sonra ilk defa Türkiye’ye geldiğini anlatan Yaman, "Yaşadığına dair bilgiyi aldığım için çok memnun oldum. Çünkü önceden sürekli düşünüyordum, ’acaba hayatta mıdır, değil midir, başına ne geldi’, bunları düşünüyordum. Bu sebepten dolayı yaşadığına dair bilgi almam beni çok sevindirdi.

Tanımlanamayacak, kelimelerle ifade edilemeyecek duygular yaşıyorum. İnsanın zihin dünyasında çok farklı kavramlar gündeme geliyor. Anılar gündeme
geliyor, dolayısıyla bu şekilde tanımlanamayacak duygular ama nihai olarak gelip görmüş olmak çok güzel bir duygu."

Yaman, yanında kaldığı koruyucu ailesiyle birlikte 2010 yılında annesiyle Dortmund’da görüştüğünü ifade etti.

Haberin Devamı

"Almanya’da Alman koruyucu aile yanında kalan epeyce çocuk var"

Almanya’daki Türk basının konuya yoğun ilgi göstermesine ilişkin soruya da Yaman, şu yanıtı verdi: "Güzel bir ilgi var ama konu aslında her ne kadar da sadece benimle ilgili gözüküyorsa da mesele ben değilim burada. Çünkü Almanya’da Alman koruyucu aile yanında kalan epeyce çocuk var. Çünkü ben Türkçe’yi konuşamadığım için, bir Türk koruyucu aile yanında kalamadığım için üzgünüm. Dolayısıyla her ne kadar ben söz konusu olsam da siyaseten ortada bir sorun var ve bu sorun üzerinde var olan medya ilgisi de tabii ki memnun edici."

"Hristiyan bir ailenin yanında kaldığınız için İslam dinini yaşamakta sıkıntı yaşadınız mı?" sorusunu Yaman, "O noktada herhangi bir zorluk yaşamadım. Camiye gidebiliyordum, Kur’an-ı Kerim öğrendim, başımı örttüm. Türkçe bilen arkadaşlarımla görüşebiliyordum" şeklinde yanıtladı.

Kızının yaşadığından umudu kesti

Anne Ayşe Yaman ise kızıyla aynı duyguları taşıdığını dile getirerek, buluşmayı tertipleyen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a teşekkür etti. Almanya Hannover Konsolosluğu ve diğer ilgililere de teşekkür eden Yaman, "Çünkü 2001senesinden bu yana onlar bu olayda büyük destek vermişlerdi. Ben bunu unutmadım. İnsan hiçbir zaman ne yapılan iyiliği ne de kötülüğü unutur. Kızımın dediklerine katılıyorum. Ben de aynı duygular içindeyim" şeklinde konuştu. Kızının yaşadığından umudu kestiğini belirten anne Yaman, kızıyla birçok anısı olduğunu, çok duygulandığını anlattı. Kızıyla buluşacağını 3 hafta önce öğrendiğini dile getiren anne Yaman, "Kuşadası’nda yaz sezonunda ayrılmıştım. Verimli bir iş bulamadım, kalacak yer sorunu vardı, sezon bitme aşamasındaydı. Gazetelere intikal ettiğinden hiç haberim olmadı" dedi.

Haberin Devamı

Anne Yaman, "Bundan sonra ne yapacaksınız" sorusu üzerine, "O konuda tek başıma karar vermek istemiyorum. Elif’in ne düşündüğümü bilmiyorum. Şu etapta Türkiye’de kalmayı düşünüyorum, kalacağım yer Türkiye" şeklinde konuştu. Anne ile kızının yarın Ankara’da Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile
görüşmesi bekleniyor.

AA

Haberin Devamı