Türkiye (Son Dakika) İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer kolonların kesildiği iddiasını doğruladı

İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer kolonların kesildiği iddiasını doğruladı

Paylaş
İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer kolonların kesildiği iddiasını doğruladı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, İzmir depreminden sonra ortaya atılan "kolonlar kesildi" iddiasını doğruladı. Soyer, "Demir donatı alanlarının zayıflığıyla ilgili bilgiler var. Hatta zemin katta örneğin kolonu market yapmak için, spor salonu yapmak için kesmişler" dedi.

Merkez üssü Ege Denizi'nin Seferihisar açıkları olan 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrası yıkılan binalardaki arama kurtarma çalışmaları devam ederken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer çok konuşulacak tespitleri açıkladı.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, katıldığı canlı yayında yıkılan bütün binalarla ilgili yaptıkları tespitleri paylaştı. Soyer, tamamı 92 ile 99 yılları arasında ruhsatlandırılmış yapıların ticarethaneye çevrilmiş zemin katlarında kolon kesmek gibi deformasyonların tespit edildiğini söyledi.

"Kolonları spor salonu yapmak için kesmişler"

Yıkılan binaların 99 yılında çıkarılan yapı ruhsat yönetmeliğinden önce yapıldığını belirten Soyer, "Yapılan ilk gözlemlerde deniz kumunun kullanıldığına dair veriler var elimizde. Demir donatı alanlarının zayıflığıyla ilgili bilgiler var. Hatta zemin katta örneğin kolonu market yapmak için, spor salonu yapmak için kesmişler" diye konuştu.

"Yasal düzenleme yapılması için talepte bulunacağız"

"99 yılında yapılmış olan ruhsat almış yapılarla ilgili mutlaka yeni bir düzenlemeye, yasal düzenlemeye ihtiyaç var" diyen Soyer, şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

"Biz ihbar gelmeden 99 yılından önce ruhsat almış yapılarla ilgili yapı deformasyonu olup olmadığına dair bir tespit yapma yetkisine sahip değiliz.

Böyle bir yetki yok. Halbuki bu mutlaka olmak zorunda. O nedenle ilk işimiz şu telaş bittikten sonra 99 yılından önce ruhsat almış bütün yapıların zemin katlarıyla ilgili tespit yaptıracağım.

Bu tespitler sonucunda yıkılması gereken, oturulamaz durumda olan ve tehdit arz eden binalarla ilgili de yıkım kararı almak için bir yasal düzenleme yapılması için talepte bulunacağız. Biz bunu yapacağız. Bu tespitleri bütün İzmir'deki binalar için yapacağız. Bu yapı deformasyonlarının birçok binada olduğundan eminim. Yıkılan binalarda da bu maalesef var. O nedenle burada bir tedbir almamız lazım."

"Bir bakış açısıyla ilgili önemi bir ders çıkartıyoruz" diyen Soyer, bunu şöyle açıkladı:

"Bugüne kadar kentsel dönüşüm için ruhsatlı binaların olduğu alanları hiç düşünmedik. Hep ruhsatsız olan binaların bulunduğu alanlarla ilgili kentsel dönüşüm gerektiğini düşündük. Oysa yaşadığımız depremdeki tahribat ruhsatlı yapıların, imar planlarının olduğu yerlerde. Demek ki ezberimizi bozmamız lazım.

Demek ki ruhsatlı alanlarla ilgili de imar planlarında yenileşmeye, yeni bir bakış açısına ihtiyacımız var. Kısacası biz bir yandan bu kentsel dönüşümle ilgili çalışmaları yeni bir perspektifle yapmaya başlayacağız.

Haberin Devamı

İkincisi de derhal 99 yılından önce ruhsat almış ve içinde oturulmakta olan zemin katları ticarethaneye dönmüş bütün yapıları tek tek tarayacağız."

"Gerekirse Meclis'e taşıyacağım"

"Yapı deformasyonunda bize ihbar gelmediğinde böyle bir denetim yapma yetkimiz yok" diye sözlerini sürdüren Soyer, "Sadece incelemesini yapabiliyoruz. Yıkım yetkisini almak için gerekiyorsa yasal düzenlemeyi Meclis'e taşıyacağım.

Bunu mutlaka yapacağım. Bu endişeyle, bu kaygıyla yaşanmaz. Bu deprem sadece bir uyarı. Daha İzmir faylarıyla ilgili bir kırık söz konusu değil. Denizde bilinmeyen bir fayın kırılması sonucu ortaya çıkan bir felaket" ifadelerini kullandı.