Türkiye (Son Dakika) 'Kayıp' doktor, kanyondan 4 gün sonra çıktı: Eşim ortalığı ayağa kaldırmış

'Kayıp' doktor, kanyondan 4 gün sonra çıktı: Eşim ortalığı ayağa kaldırmış

Paylaş
'Kayıp' doktor, kanyondan 4 gün sonra çıktı: Eşim ortalığı ayağa kaldırmış

Kastamonu'da 4 gün önce yürüyüş yapmak için girdiği Valla Kanyonu’nda kaybolduğu sanılarak bu sabah arama çalışması başlatılan Dr. Mohaç Afşar, kendi imkanlarıyla kanyondan çıktı. Afşar, 'Ben her yere yalnız giderim; eşim de bunu bilir. '1 hafta boyunca benim için hiçbir yeri arama' demiştim ama üçüncü gününde insanları ayağa kaldırmış' dedi

Ankara’da bir hastanede görevli Dr. Mohaç Afşar, geçen cumartesi günü Pınarbaşı ilçesine bağlı Muratbaşı köyünde Devrekani Çayı ile Kanlıçay'ın birleştiği yerde başlayan ve Cide ilçesine doğru uzanan 12 kilometrelik Valla Kanyonu’na girdi. En son pazar gecesi eşiyle telefonda konuştuğu tespit edilen Dr. Afşar ile bir daha iletişim kurulamadı.


BU SABAH ARAMA ÇALIŞMALARI BAŞLATILMIŞTI


Ailesinin başvurusu üzerine bu sabahtan itibaren kanyonda arama çalışması başlatıldı. Kanyon ve Doğa Sporları Araştırma Derneği üyesi 5 sporcu ve AFAD personelinin araması sürerken Dr. Mohaç Afşar, bugün öğle saatlerinde Cide Hamitli köyü mevkiinde kanyondan çıktı.


Dr. Mohaç Afşar​

EŞİNE, '1 HAFTA BOYUNCA KİMSEYİ ARAMA' DEMİŞ


Normalde her yere yalnız gittiğini ve eşinin de bunu bilmesine rağmen merak etmesine anlam veremediğini söyleyen Dr. Mohaç İkbali Afşar, "Benim birçok maceram ve zirvem vardır. Avrupa’da dahil birçok etkinliğe katıldım. Aslında eşim de biliyor bunu ama anlamadım. Kendisine söylemiştim de 1 hafta boyunca hiçbir yeri arama, kimseye söyleme demiştim. Kendisi 3’üncü günde her yeri arayıp insanları ayağa kaldırmış. Ben, gayet güzel ve eğlene eğlene geldim. Benim kanyondan çıkmam 2,5 gün sürdü. Bu da normal aslında, çünkü tanımadığın bir kanyona giriyorsun. Ben, buraya ilk defa girdim" dedi.


Dr. Afşar, 'Ben, gayet güzel ve eğlene eğlene geldim. Eşim ortalığı ayağa kaldırmış' dedi

'BURASI BİR CENNET AMA RİSKLERİ VAR'


Valla Kanyonu'nun çok güzel ve harika bir kanyon olduğunu ifade eden Dr. Mohaç İkbali Afşar şunları söyledi:

"Adeta cennet burası. Ama tek kişi için aslında çok riskleri bulunuyor. Çünkü emniyete alan kişi yok. O yüzden tek kişi için ciddi riskler oluşturuyor. Tek kişi olunca çok da zaman kaybediyor. Çünkü ne kadar sakin olursan ol, bir anda suya kapılıp gidebiliyorsunuz. Ben, kanyonu geçerken çok fazla malzeme kaybettim. Bir de her yer tehlike dolu, haritalar yanlış. Aldığım bilgiler yanlış çıktı. Haritalar ile aldığım bilgiler, kanyondakine hiç uymuyor. Anafor bölgesi bitince, arkasından en önemli anafor bölgesi başlıyor. Şelalelerin ve çağlayanların altında kazıklar var, çağlayandan ineyim derken vücudunuza kazık girecek bu sefer. Onlarca, binlerce tehlike var. Her 100 metrede bir tehlike ile karşılaşıyorsunuz.

'DÜNYANIN EN RİSKLİ KANYONU OLABİLİR'


Valla Kanyonu, ciddi bir kanyon. Bence dünyanın en riskli kanyonları arasında gösterilebilir. Bu kadar zirveye çıktım, tek başına iş yaptım ama kanyonda çok çok ihtiyatlı davrandım, kanyonu adım adım geçtim. Önce kanyonda tehlikeleri gözlemledim, sonra girdim sulara. Her pınarı, har çağlayanı çok dikkatli inceleyip geçtim. Zorlandım ama benim için zorluk daha güzel bir şey. Ben de bunu istiyordum. Heyecan istiyordum. Kanyonda ilerlerken hep 'acaba burayı geçtikten sonra başka ne var?' diye kendime sordum. Her bir 5 dakikada 'Bundan sonra ne var?' diye merak ettim. Çok çok değişik tuzaklar gördüm. Çok keyifliydi benim için."


İZİNSİZ GİRDİĞİ İÇİN İFADESİ ALINDI


Cide’den çıkan Dr. Mohaç İkbali Afşar, kanyona izinsiz girdiği için jandarma ekiplerince sağlık kontrolünden geçirildikten sonra ifadesi alınmak üzere karakola götürüldü.

TÜRKİYE'NİN İKİNCİ EN BÜYÜK KANYONU


Öte yandan, Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesine bağlı Muratbaşı köyünde Devrekani Çayı ile Kanlıçay’ın birleştiği yerde başlayan ve Cide ilçesine doğru uzanan Valla Kanyonu, 12 kilometre uzunluğunda bulunuyor. Yer yer derinliği bin 300 metreye kadar inen kanyonda çok sayıda geçiş zorluğu oluşturan yerler bulunuyor. Kanyon, Türkiye’nin en büyük ikinci kanyonu olarak biliniyor.

DHA - İHA

Haberin Devamı