Türkiye (Son Dakika) Köpeğini ısırdı!

Köpeğini ısırdı!

Paylaş
Köpeğini ısırdı!

Gazeteciliğin en bilindik klişelerinden olan 'Köpek adamı ısırırsa haber olmaz; adam köpeği ısırırsa haber olur' deyişi gerçek oldu. Silivri'de yaşayan Turan Çokyaşar Pitbull cinsi köpeklerin tehlikeli olmadığını göstermek için köpeğini ısırdı

Silivri’de yaşayan hayvansever Turan Çokyaşar, tehlikeli olarak nitelendirilen Pitbull cinsi köpeği Tayni ile yaptıkları görenleri hayrete düşürüyor. Aldığı komutları harfiyen yerine getiren Tayni doğduğu günden bu yana birlikte olduklarını belirten Çokyaşar "Hayvanları çok seviyorum, ilk yabani hayvanım Şahin’di. Ondan sonra tilki ve yılanlarım vardı. Onlarla birlikte yaşamayı seviyorum" dedi.

Haberin Devamı

Dedesi sayesinde hayvanları sevmeye başladığını ifade eden Çokyaşar "Hayvanlara karşı farklı bir iletişimimi var. Normalde rehabilitasyonla uğraşıyorum. Bana gelen çoğu hayvan ya davranış sorunlarıyla ya agresif dediğimiz yada tecavüze uğramış hayvanlar geliyor. Bu hayvanlarda bana sosyalleşmek için geliyor. Bu ‘hayvanlara fısıldayan adam’ sözü ise insanların bana sunmuş olduğu bir takdir. Bu da beni memnun ediyor. Hayvanlarla iletişimim çok farklı, normal evcil hayvanlar değil, diğer yabani hayvanlar içinde geçerli bu. Tayni benimle 13 yıldır birlikte ama Tayni’nin soyu 20 yıldır benimle" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı
startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer24767","24767","201412","24767-.jpg","1", "0","Tehlikeli olmadığını göstermek için 'pitbullunu' ısırdı!");

Yaşadığı evindeki hayvanların sayısını hatırlamadığını da belirten Turan Çokyaşar "Evdeki hayvanları hiç saymıyorum. Ne zaman saymaya kalksam sayılarının arttığını görüyorum. O yüzden de uzun zamandır saymadım. Ama bana ait olan yaklaşık 20’ye yakın köpeğim var. Benim için evcil ya da yabani hayvan fark etmiyor. Hemen hemen hepsiyle iletişim kurabiliyorum" diye konuştu.

Pitbulların tehlikeli olmadığını uygulamalı olarak gösteren Turan Çokyaşar, köpeği Tayni’nin yanağını ısırarak, "Şimdi bu köpek vahşi bir hayvansa bana saldırması gerekiyor. Bu hayvanların saldırgan olmalarının tek sebebi sahipleridir ve insanlardır. Her zaman şunu söylüyorum. Dünyadaki en tehlikeli türlerden bir tanesi insan türüdür. Bunu da bir hayvan neslinin tükenmesinden anlayabiliriz ya da bir neslin tükenmesinden anlayabiliriz. Ben tecavüz eden bir hayvan görmedim ya da çocuklara eziyet eden, işkence eden ya da kafasını kesen bir hayvan görmedim. Ama insan çok gördüm. Tehlikeli hayvan yoktur, tehlikeli yetiştiren ya da tehlikeli olmasına sebep olan insanlar vardır. İnsanlar kendilerini düzelttiği zaman hayvanlarda kendilerini düzeltecektir ve onlara saygı duyacaktır" ifadelerini kullandı.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre pitbull gibi tehlikeli köpekleri bulunduran hayvan sahiplerinin şu hükümlere uyması gerekiyor:

" Pitbull gibi tehlikeli köpekleri bulunduran hayvan sahipleri söz konusu talimatın yayımından itibaren üç ay içinde İl Hayvan Koruma Kurullarına bildirimde bulunarak bunları kayıt altına aldıracak, altı ay içerisinde kısırlaştırarak, kısırlaştırıldıklarına ilişkin belgeleri il hayvan koruma kurullarına teslim edeceklerdir. Köpeğine ve kendisine ait bilgileri ilgili belediyeye kayıt yaptıracaktır. Adres değişikliği olması halinde ilgili belediyeye bildirecektir. Köpeğin ölmesi halinde köpeğine ait bilgi ve belgeleri 7 gün içinde ilgili belediyeye teslim edecektir. Mesken dışında dolaştırılan hayvanların dışkılarını temizleyecektir.

Köpeğin üzerinde belli bir uzaklıktan görülebilecek şekilde tasarımlanmış ve geceleri yansıtıcı özelliği olan bir tasma takılacak ve tasmaya bağlı kayış yerine zincir kullanacaktır. Köpeğin gezdirilmesi sırasında dayanıklı malzemelerden yapılmış ağızlık takacaktır. Binada tehlikeli bir köpek olduğunu belirten uyarı levhaları köpeğin olduğu binanın tüm giriş yerlerine asılacaktır. Köpek, binanın içinde veya dışında kapalı bir alanda olduğunda, kaçamayacağı ve binaya gelen ziyaretçilere zarar vermeyeceği bir şekilde barındırılacaktır.

Tüm veteriner kliniklerine bakım ve tedavi amaçlı gelen tehlike arz eden köpeklerin veteriner hekimler odası tarafından ilgili valiliğe yazılı olarak bilgi verilmesi gerekmektedir. Ancak parka getirilen köpek sahibinin bu kuralların hiçbirine uymadığı görülüyor. Ağızlık takmamanın 89 lira para cezası olmasına rağmen ağızlık olmadan onlarca çocuğun bulunduğu parka köpeği getirdi."

YARGITAY TAKSİRLE ADAM YARALAMADAN CEZA VERMİŞTİ

İlgili bakanlığın, Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro gibi tehlikeli tür sayılan köpeklerin üretimi, sahiplenilmesi, satışı, reklamı, dövüştürülmesi ve takasını yasaklanması sırasında, Yargıtay'dan da önemli bir karar çıkmış, Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, köpeğin birini ısırması halinde sahibine 6 aya kadar hapsi öngören TCK'nın (Türk Ceza Kanunu) 177. maddesindeki "hayvanı tehlikeli şekilde serbest bırakma" suçu yerine, 3 aydan 1 yıla kadar hapsi öngören TCK'nin 89'uncu maddesindeki "Taksirle yaralamadan" ceza verilmesini istemişti. Kayseri'de bir olayda ise "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve cinsel saldırı" suçlarından yargılanan sanığa 17 yıl 4 ay hapis verilirken, pitbull silah sayılmıştı. Mahkeme, cezanın 5.5 yılını, sanığın suçları işlerken mağduru pitbull cinsi köpekle tehdit ettiği için vermişti.

Haberin Devamı

İHA

Haberin Devamı