Türkiye (Son Dakika) 'O sabah üç deprem olmuş olabilir'

'O sabah üç deprem olmuş olabilir'

Paylaş
'O sabah üç deprem olmuş olabilir'

10 ili vuran iki deprem felaketi sonrası uzmanlar fay hattında arazi incelemesine başladı. Uzmanlardan Prof. Dr. Hüsnü Serdar Akyüz, 7.7 büyüklüğündeki ilk sarsıntının art arda meydana gelen üç depremden kaynaklanmış olabileceğini söyledi. AFAD yöneticisi Orhan Tatar ise felaketin yer kabuğunda yarattığı kaymanın 7 metre 30 santimetreye vardığını söyledi.

Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat’ta 9 saat arayla meydana gelen, 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde oldukları kayda geçen iki deprem 10 ilde büyük yıkım yaratmıştı. Farklı üniversitelerden 13 deprem bilimci, dört ekip halinde bölgeye giderek fay hatlarını incelemeye ve haritalarını çıkarmaya başladı. Depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş’ta inceleme yapan İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüsnü Serdar Akyüz, “Sabah 04.15 civarında olan depremin iki kez şiddetli şekilde salladığını söylüyorlar. Büyük ihtimalle peş peşe iki deprem oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

3 BİN 858 ARTÇI

Prof. Akyüz “Hatta belki o sabah 3 deprem oldu çünkü, çok uzun bir fay kırığı oluştu” dedi. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar da dün yaptığı açıklamada şunları şöyledi:

  • İki deprem 8 ila 10 kilometre derinlikte gerçekleşti.
  • Depremlerde 400 kilometrelik bir kırılma oluştu.
  • 38’i 5 ila 6 arasında olan 3 bin 858 artçı sarsıntı oldu.
  • Yer kabuğundaki kayma bazı yerlerde 7 metre 30 santimetreye kadar ulaştı.
  • Deprem 110 bin kilometrekarelik bir alanı etkiledi. Bu alan Avrupa’daki birçok ülkenin yüz ölçümünden daha büyük.

 

FAY HATTINDA FELAKETİN İZİ

Yıkıcı iki depremden 7.7 büyüklüğündeki ilkinin yaşandığı 290 kilometrelik fay hattının Gaziantep İslahiye’deki kısmı görüntülendi. Yaklaşık 20 kilometre boyunca devam eden fay hattının geçtiği alanda oluşan yarıkların, yer yer 1 metre genişliğe ve 2 metre derinliğe kadar ulaştığı belirlendi.

DÜZCE VE İZMİR ÖLÇEĞİNDE ARTÇILAR

Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından, 3 ay önce İzmir’i sarsan 4.9 ve Düzce’yi sarsan 5.9 büyüklüğündeki depremler ölçeğinde çok sayıda artçı meydana geldiğini söyledi.

Haberin Devamı