Eğitim - Kariyer Son sınavınız: Doğru tercih yapmak

Son sınavınız: Doğru tercih yapmak

Paylaş
Son sınavınız: Doğru tercih yapmak

Üniversite adayları, YKS sonrasında sonuçların açıklanmasını bekliyor. Bu yıl sınav sisteminde yapılan değişiklikler nedeniyle adaylar, geçen yılın taban puanlarını göremeyecek.

Sevim Büyüktaş Demir

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları, 31 Temmuz’da açıklanacak. Üniversite tercihleri de 7-14 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Bu yıl sürenin 10 günden 7 güne düşürüldüğünü belirten uzmanlara göre, sonuçlar açıklanıncaya kadarki süre iyi değerlendirilmeli ve tercih edilmek istenen üniversiteler, mutlaka ziyaret edilmeli. Kontenjanlarda azalma var

ÖSYM’nin ön bilgi amaçlı yayınladığı program ve kontenjan kılavuzuna göre bu yıl ön lisans, lisans ve özel yetenek kontenjanları 840 bin 286. Bu kontenjanlara açık öğretim ve uzaktan öğretimler de dahil edildiğinde toplam 1 milyon 43 bin 177 kontenjan üzerinden adaylar tercihlerini yapabilecekler. Geçen yıla göre lisansta 6 bin, ön lisansta 60 binlik bir azalma var. Uzmanlar, bu azalmanın adayların moralini bozmamasını çünkü tercih edilen programlara göre artış ve azalmaların söz konusu olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Başarı sıraları görülemeyecek

Adaylar, program ve kontenjan kılavuzunda yeni açılanlar da dahil olmak üzere devlet ve vakıf tüm üniversitelerin kontenjanlarını, okul birincileri kontenjanlarını ve özel koşullar kısmını inceleme fırsatına sahip olacaklar. Fakat sistemde yapılan değişiklik nedeniyle üniversitelerin geçen yıl en son taban puanlarını ve başarı sıralarını göremeyecekler.

Üniversiteleri ziyaret edin

Üniversitelerin büyük bir kısmının tercih ve tanıtım günleri başladı. Adaylar bu günlere katılarak üniversitelerin sağladıkları olanaklar, burslar, eğitim öğretim imkânları ile ilgili detaylı bilgiler edinebilir. Böylece resmi tercih sürecinde de tercih listesini oluşturmak için çalışmalar yapabilirler.

Adaylar 24 tercih yapabilecek

Adayların tercih döneminde uzman tercih danışmanları ile birlikte tercihlerini oluşturmaları çok önemli. Adayların 24 tercih hakkı var. Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi, Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, ”Kişilik özelliklerinize, ilgi ve yeteneklerinize uygun, gerçekten okumak istediğiniz bölümlerden olmak üzere bu yıl için geniş bir aralıktan tercih yapmanız yerleşme olasılığınızı arttıracak. Değişikliklerin olduğu ve puanların belli olmadığı dönemlerde adayların yerleşmelerinde farklılıklar yaşanacağından dolayı, başarı sırasının üstünde de yapılacak tercihler biraz daha geniş aralıklarda tutulabilir” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı