Sonbaharın gözdesi pazı ve ıspanak

Yaz aylarını geride bıraktığımız bugünlerde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve vücudun kışa hazırlanması hastalıklara karşı korunmada oldukça önemli. Mevsim geçiş döneminde öğünlerde her sebzeye mutlaka yer verilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Kabak, lahana, bal kabağı, pırasa, kereviz, ıspanak, karnabahar ve pazı sezonu yaklaşırken, vücudumuz da sonbahar mevsimiyle birlikte kışa hazırlık dönemine geçiyor” dedi.

12 Eylül 2018, Çarşamba 09:51
A A

Sıcak havaları yavaş yavaş geride bırakırken birbirinden renkli ve lezzetli meyvelere de veda ediliyor. Sonbaharın hastalıklar nedeniyle zaman zaman sıkıntılı geçebildiğini hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Bir de üzerine yazın tüketilen meyve ve tatlı gibi besinler eklenince yaz kiloları da tuzu biberi oluyor. Geçiş mevsiminde kilo kaybederken bağışıklık sistemi de güçlü tutulmalı” açıklamasında bulundu.

MEYVE VE KURUYEMİŞ DİKKATLİ TÜKETİLMELİ

Sonbahar gibi mevsim geçişlerinde evde daha fazla vakit geçirildiği için kuruyemiş ve meyve gibi yiyeceklerin tüketiminin abartılabildiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Bu da yine aynı şekilde kilo kısır döngüsüne sebep olan başka bir etken. Özellikle meyve porsiyonu kilo açısından riskli olduğu için günde 1 avuç kadar meyve ara öğün olarak tüketilebilir. Kuruyemiş tüketimine de dikkat edilmeli ancak ceviz, badem ve yer fıstığı tüketilmesi uzun süre tok hissetmeyi sağlar” dedi.

MEVSİMİN GÖZDELERİ

Eylül Üzüm ve fındık

Ekim Turp ve havuç

Kasım Pazı ve Ispanak

SONBAHAR ÇORBASI

Malzemeler

• 500 gr bal kabağı

• 1 adet orta boy patates

• 1 tatlı kaşığı zerdeçal

• 2 adet büyük boy soğan

• 1/2 adet havuç

• 2-3 adet kereviz sapı

• 1 yumurta beyazı

• 1 tatlı kaşığı taze zencefil

• 1 litre su

• 1/2 bardak süt

• 10-12 yaprak pazı

• 2 çorba kaşığı zeytinyağı

• 5 adet dövüşmüş ceviz

• 5 adet dövülmüş fındık

• 1 yemek kaşığı pul biber

• Karabiber

Yapılışı

• Tüm malzemeleri 2 çorba kaşığı zeytinyağında soteleyin ve kaynayan suya atın.

• Yumurta akı, süt, dövülmüş ceviz ve fındığı başka bir kapta çırpın.

• Hazırladığınız karışımı kaynayan sebzelerin içine dökün.

• Yeterince kaynayan karışımı soğuttuktan sonra blenderdan geçirin.

• Çorbayı biraz dinlenmesi için kenara alın.

• Pul biber ve zerdeçal ekleyerek servis edebilirsiniz.

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

;

Kişisel verilere ilişkin aydınlatma politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Kişisel verilere ilişkin aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.