Siyaset Söz ticaretten açıldı İsrail'e geldi!
Paylaş
Söz ticaretten açıldı İsrail'e geldi!

Başbakan Erdoğan ile Mısır Başbakanı Şeref'in ticaret konuştuğu basın toplantısında, gazeteciler konuyu İsrail'e getirdi; Erdoğan da "İsrail'in barış adına söyleyecek sözü yok" dedi

Başbakan Erdoğan, Mısır Başbakanı İsam Şeref’le ortak basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

İki ülke arasındaki ticaret ilişkisine dair açıklamaların yapıldığı toplantının sonunda, gazeteciler Erdoğan’a İsrail’i, Mısır Başbakanı’na da Rehah sınır kapısını sordular.

Erdoğan, İsrail’in barış adına söyleyecek hiçbir sözünün olmadığını vugularken, Başbakan Şeref de Refah’la ilgili yakın zamanda olumlu gelişlmeler olacağı yönünde umutlu olduğunu söyledi.

Türkiye ile Mısır arasında ''Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi''nin kurulmasına ilişkin ''Ortak Siyasi Bildirge'', Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Başbakanı İsam Şeref ile bakanlar tarafından imzalandı.

İkili daha sonra basının karşısına çıktı ve açıklamalarda bulundu. Dost ve iki kardeş ülkenin tarihsel birikimi ve kökleri açısından bölgedeki önemlerini ortada olduğunu söyleyen Erdoğan, bölgede yaşanan demokratik taleplere değindi, tarih yazan Tahrir Meyadanı’nın çok büyük önem ifade ettiğini ve her kutlu doğumun sancılı olacağını söyledi.

Haberin Devamı

3 MİLYAR DOLARDAN 5 MİLYAR DOLARA

Mısır halkının bu süreci atlatacağına inandıklarını söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin iyi günde olduğu gibi kötü günde de Mısır halkının yanında olduğunu ve bu birlikteliğin tarihten geldiğini söyledi.

"Biz aslında aynı ailenin fertleriyiz" diyen ve "Anadolu ve Nil medeniyetleri yazılı ve yazlılı olmayan insanlık tarihine beşiklik etmiştir" şeklinde konuşan Erdoğan, sözü imzalanan ortak işbirliği anlaşmasına getirerek şunları söyledi:

"Kurulan mekanizma ülkelerimiz arasındaki geleceği çok daha güçlü kılacaktır. 3 milyar dolar olan ticaret hacmini süratle 5 milyar dolara çıkarmalıyız ve bu konuda mutabakatımız var. Buraya 280 iş adamıyla birlikte geldik. Türk ve Mısırlı iş adamlarını biraraya getirerek ortak adımları süratle atalım istiyoruz. Yarın değerli kardeşimle birlikte katılacağımız Türk - Mısır İş Konseyi toplantısı, iş adamlarımızın ufkunu daha da açacaktır."

FİLİSTİN ORTAKLIĞI!

Ortadoğu’dajki gelişmelerin iki ülkeyi yakından ilgilendirdiğini ve bunlara kayıtsız kalınamayacağını söyleyen Erdoğan, Ortadoğu’nun kanayan yarası olarak tanımladığı Filistin meselesi konusunda şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Bu alanda Mısır’ın bugüne kadar verdiği mücadeleyi çok iyi biliyoruz. Ve bildiğiniz gibi kerdeşimle, bölgedeki barış ve kardeşlik için hayati önem taşıyan Filistin’in BM’ye başvurusunun desteklenmesi konusunda mutabıkız.

"DÜNYA ARTIK DEĞİŞİYOR..."

Mısır, halkıyla bir ve beraber olarak değişimi iyi okuyan ülke olmuştur. Ama bölgemizde bu değişimi okuyamayan ülkeler de vardır ve bunların başında İsrail gelmektedir. Bölgedeki barışı, huzuru tehdit eden; istikrarın tesisini engelleyen adımlar karşısında biz sessiz kalamayız... Dünya artık değişiyor ve bu değişim süreci içerisinde halkın iradesine kayıtsız kalmak mümkün değildir.”

"İSRAİL'İN BARIŞ ADINA SÖZÜ YOK"

Başbakan Erdoğan, açıklamasının ardından Mısırlı bir gazetecinin sorusu üzerini de şunları söyledi:

"Türkiye’nin diplomatik ilişkilerinin stratejisini İsrail belirlemeyecek. Bu stratejiyi biz belirleriz ve adımlarımızı ona göre atarız... Uluslararası sularda 9 vatandaşımızı şehit eden İsrail’dir. Kısa süre önce 5 Mısırlı kardeşimizi şehit eden de İsrail’dir. İsrail’în barış adına dünyada söyleyecek hiçbir sözü yoktur. Strateji bize aittir ve bunu ki

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, bugün yaptığı açıklamada, 'Arap baharı’nın kastederek, bu süreci tersine çevirmeye çalışan mihraklar sözünü açmasının istenmesi üzerine de, "Bunu, süreç içerisinde soyuttan somuta dönüş olarak göreceğiz. Şu anda dillendirmek doğru olmaz, onlar muhakkak kendilerini biliyorlar" dedi.

REFAH SINIR KAPISI

Mısır Başbakanı İsam Şeref’e de, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah sınır kapısı soruldu.

"İki ülkeyi bir kılan yüksek değerlerdir. Bunlar da adil barış ve insan haklarına saygı duymaktır. Bu değerleri bedeli ne olursa olsun kendimiz, evlatlarımız ve torunlarımız için koruyacağız" diyen ve Refah'tan geçişlerle kapının açık tutulmasının anlaşmalar dahilinde olduğunu belirten Şeref, geçişler konusunda iyileştirmeler yapacağı sözünü verdi.