Diğer Sporlar 100. yıla çok yakıştı
Paylaş
100. yıla çok yakıştı

A Milli Kadın Milli Takımımız, Milletler Ligi ve Avrupa Şampiyonluğu’nun yanı sıra olimpiyat vizesi alırken dünya sıralamasında zirveye yerleşti. VakıfBank, Şampiyonlar Ligi kupasını müzesine götürürken Eczacıbaşı da Dünya Kulüpler Şampiyonu oldu.

2023’te Türkiye, kadın voleybolunda tarih yazdı. Cumhuriyetin 100. yılında en büyük sportif başarılar bu branşta geldi. A Milli Kadın Voleybol Takımımız, yıl içinde 3 büyük kupa kazandı. Önce Milletler Ligi’ni kazanan Filenin Sultanları, ardından Avrupa Şampiyonu oldu. Türkiye, takım sporlarında ilk kez Avrupa Şampiyonluğu yaşadı. Tarihinde ilk kez dünya sıralamasında 1 numaraya yükselen Ay-Yıldızlılar, Dünya Kupası adıyla oynanan olimpiyat elemelerini de 7’de 7 yaparak zirvede tamamladı ve 2024 Paris Olimpiyatları vizesini cebine koydu.

Haberin Devamı

Milliler, oynadığı son 22 resmi maçın hepsinde salondan galibiyetle ayrılıp Türk kadınının gücünü tüm dünyaya gösterdi. Türkiye, Şampiyonlar Ligi’ni de domine etti. VakıfBank, Eczacıbaşı ve Fenerbahçe, yarı finale kalan dört takımın üçünü oluşturdu. İlk kez oynanan Türk finalinde Vakıfbank, Eczacıbaşı’nı 3-1 yenerek Şampiyonlar Ligi kupasını müzesine götürdü. Son büyük başarı ise Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda geldi. Bu turnuvada da Türk finali vardı. Kupayı kazanan taraf ise VakıfBank’ı 3-2 mağlup eden Ezcacıbaşı oldu. A Milli Erkek Voleybol Takımımız da Milletler Ligi’ne katılma hakkı kazandı.

Avrupa’da bir Türk finali de kadın basketbolunda yaşandı. Fenerbahçe Alagöz Holding, finalde ÇBK Mersin’i 99-60 mağlup ederek tarihinde ilk kez EuroLeague şampiyonu oldu. Potanın Kraliçeleri, Süper Kupa finalinde Fransız Asvel’i de 109-52 yendi. Sarılacivertliler, Kadınlar Basketbol Süper Ligi final serisinde de ÇBK Mersin’i 3-0’la süpürüp 17. şampiyonluğuna uzandı. Fenerbahçe; EuroLeague’de hem erkeklerde hem de kadınlarda şampiyon olan ilk ve tek spor kulübü oldu. Erkekler Basketbol Ligi’nde ise şampiyonluk ipini Anadolu Efes göğüsledi.

Haberin Devamı

EURO 2032’DE EV SAHİBİYİZ

UEFA’nın Nyon’daki merkezinde gerçekleştirilen UEFA yönetim kurulu toplantısının ardından gerçekleştirilen törenle Euro 2032’nin Türkiye-İtalya ortaklığına verildiği açıklandı.

BEKLE BİZİ PARİS

2024’te Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek Olimpiyat Oyunları’na katılacak sporcular yavaş yavaş belli oluyor. Türk sporcular, 2023 yılı içinde 10 farklı branşta 48 sporcu ile olimpiyatta boy göstermeyi garantiledi. Ferhat Arıcan, Ahmet Önder, Adem Asil, Mehmet Ayberk Koşak, Kerem Şener ve Emre Dodanlı’dan oluşan Artistik Cimnastik Erkek Milli Takımı, ilk kez takım halinde 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’na kota alarak tarihi bir başarı yakaladı.

KAOS BİTMEDİ 

Rizespor maçının ardından sahaya inen Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, hakem Halil Umut Meler’e yumruk attı. Yanındaki iki kişi, Meler’i yerde tekmeledi. Koca ve yanındakiler, futboldan ömür boyu men edildi. İstanbulspor- Trabzonspor maçında ev sahibi ekibin başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu, hakem kararlarına tepki gösterip takımı sahadan çekti.

Haberin Devamı

GRUP LİDERİ OLARAK EURO 2024’TEYİZ

A Milli Futbol Takımımız, 2023’te göğsümüzü kabarttı. 2024’te Almanya’da düzenlenecek Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkı elde eden Ay- Yıldızlılar, tarihinde ilk kez büyük bir turnuvaya grup lideri olarak gidecek. Stefan Kuntz yönetiminde başlayıp Vincenzo Montella ile tamamladığı elemelerde Hırvatistan, Galler, Ermenistan ve Letonya’nın da yer aldığı D Grubu’nu 8 maçta 5 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 yenilgi ile bitirip 17 puan toplayan Türkiye, EURO 2024’te Portekiz ve Çekya ile aynı grupta yer alacak. Son takım, Play-Off C Yolu’ndaki Gürcistan- Lüksemburg ile Yunanistan-Kazakistan eşleşmelerinden gelecek.

ŞAMPİYONLAR LİGİ MANCHESTER CİTY’NİN

İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nun ev sahipliği yaptığı UEFA Şampiyonlar Ligi Finali’nde kupa Manchester City’nin oldu. Inter’i 1-0 yenen ingiliz ekibi, tarihindeki ilk kez Devler Ligi şampiyonluğuna uzandı. Manchester City ayrıca FIFA Kulüpler Dünya Kupası finalde de Fluminense’yi 4-0 mağlup ederek şampiyon oldu. Avrupa Ligi’ni İspanya ekibi Sevılla, Konferans Ligi’ni ise İngiliz temsilcisi West Ham United kazandı.

Haberin Devamı

YILDIZLAR ARABİSTAN’A

Ünlü futbolcu Cristiano Ronaldo’nun Al-Nassr’a gitmesinin ardından Suudi Arabistan’a yıldız yağdı. Neymar, Benzema, Mane ve Kante gibi birçok yıldız isim, astronomik ücretler karşılığı Arabistan ekiplerinin yolunu tuttu. NBA final serisinde Miami Heat’i 4-1’le geçen Denver Nuggets, 2023 sezonunu şampiyon olarak tamamladı. Basketbol Dünya Kupası finalinde Sırbistan’ı 83-77 mağlup eden Almanya, şampiyonluk kupasını kaldırdı. Sırp tenisçi Novak Djokovic; Fransa Açık, Avustralya Açık ve Amerika Açık’ta şampiyonluğa ulaştı. Wimbledon’da ise kazanan Carlos Alcaraz oldu. Fransa ve Amerika Açık’ta şampiyonluk Polonyalı tenisçi Iga Swiatek’e gitti. Wimbledon’da Marketa Vondrousova, Avustralya Açık’ta ise Aryna Sabalenka şampiyonluğa uzandı. Formula 1 Red Bull takımının Hollandalı pilotu Max Verstappen, üst üste 3. kez Dünya Şampiyonu oldu. 110. Fransa Bisiklet Turu’nu, Jumbo Visma’nın Danimarkalı sporcusu Jonas Vingegaard kazandı.

Haberin Devamı

2023’TEN AKILDA KALANLAR

Milli okçu Mete Gazoz, Almanya’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nın klasik yay finalinde Kanadalı Eric Peters’i 6-4 yenerek altın madalyayı boynuna taktı.

Milli güreşçi Rıza Kayaalp, 12. kez Avrupa Şampiyonu oldu. Ali Cengiz ile Buse Tosun da Dünya Şampiyonluğu yaşadı.

Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nda milli sporcu Tuğba Danışmaz, kadınlar üç adım atlamada altın madalya kazandı.

Merve Dinçel, Nafia Kuş ve Hakan Reçber, Azerbaycan’da düzenlenen Dünya Tekvando Şampiyonası’nda altın madalya aldı. Nafia ayrıca Avrupa Oyunları’nda da şampiyon oldu. 

Şahika Ercümen, Paletsiz Değişken Ağırlık kategorisinde 105 metrelik dünya rekorunu 106 metre ile kırdı.

Milli judocu Vedat Albayrak, Fransa’da Avrupa Şampiyonu oldu. k Milli boksör Busenaz Sürmeneli, Avrupa Oyunları finalinde Belçikalı Oshin Derieuw’u 5-0 yenerek şampiyonluk elde etti.

Milli yüzücüler Kuzey Tunçelli; Dünya, Merve Tuncel ise Avrupa Gençler Yüzme Şampiyonası’nda altın madalya kazandı.

Avrupa 23 Yaş Altı Güreş Şampiyonası’nda 53 kiloda mücadele eden Zeynep Yetgil, tarih yazdı ve altın madalyanın sahibi oldu.

Avrupa Oyunları’nda tekvando 73 kiloda tatamiye çıkan Sude Yaren Uzunçavdar, altın madalyaya uzandı.

Avrupa Oyunları’nda Gülistan Turan ve Bediha Taçyıldız, Muay Thai’de altın madalya ile zirveye çıktı.

Nesrin Baş, Avrupa 23 Yaş Altı Güreş Şampiyonası 68 kiloda altın madalya kazanarak büyük bir başarı elde etti.

Başak Mireli, 12 metrelik ‘İstanbul’ adlı teknesiyle Atlantik Okyanusu’nu tek başına geçerek bunu başaran ilk Türk kadını oldu.

Buz patenine 29 yaşında başlayan Naz Arıcı, Uluslararası Yetişkin Artistik Buz Pateni Şampiyonası’nda 5 kez Dünya Şampiyonu unvanını elde etti.

11 yaşındaki milli sporcu Sarp Şarlı, 327 yarışçının katıldığı Rüzgar Sörfü Dünya Şampiyonası’nda üçüncülük yaşadı.

Şahinbey Belediyespor, Avrupa Ampute Futbol Şampiyonlar Ligi finalinde Wisla Krakow’u 3-2 yenerek şampiyon oldu.

A Milli Kadın Golbol Takımı, Avrupa Şampiyonası finalinde İsrail’i 8-4 yenip 2015 ve 2019’dan sonra üçüncü kez Avrupa’nın zirvesine çıktı. 

662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde başpehlivanlığı, eski şampiyonlardan İsmail Balaban’ı yenen Yusuf Can Zeybek elde etti.

97. Gazi Koşusu’nu Selim Kaya’nın sahibi olduğu ve jokeyliğini Mehmet Kaya’nın yaptığı Urfa Aslanı isimli safkan, 2.30.35’lik derecesiyle ilk sırada bitirdi.

Bu yıl 58. kez düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nu Kazakistan’ın Astana takımından Alexey Lutsenko zirvede tamamlamayı başardı.