Spor Fenerbahçe ligden çekilecek mi? 'Konferans Ligi'nden men edilebilir'

Fenerbahçe ligden çekilecek mi? 'Konferans Ligi'nden men edilebilir'

Paylaş
Fenerbahçe ligden çekilecek mi? 'Konferans Ligi'nden men edilebilir'

Pazar günü oynanan Trabzonspor - Fenerbahçe karşılaşması sonrası saha içi karışmıştı. Yeşil sahalarda görülmesi istenmeyen olayların yaşandığı mücadele sonrasında Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, "Gerekiyorsa da bir alt lige düşeceğiz çünkü her gün ölmektense bir gün öleceğiz ama geleceğimizi kurtarmak zorundayız" demişti. Bu açıklamalar gündeme bomba gibi düşerken Fenerbahçe konunun görüşülmesi için olağanüstü genel kurul kararı almıştı.

Süper Lig'in 30'uncu haftasında pazar günü Fenerbahçe'nin deplasmanda Trabzonspor'u 3-2 mağlup ettiği karşılaşmanın bitiş düdüğü sonrası Papara Park Stadyumu'nda istenmeyen olaylar yaşandı. Sarı-Lacivertli futbolcuların orta sahadaki galibiyet sevinci sırasında bazı Bordo-Mavili taraftarlar sahaya girdi.

Haberin Devamı

Sahaya inen taraftarlardan biri oyunculara saldırmaya çalışırken diğeri de eline aldığı korner direğiyle Fenerbahçeli oyunculara doğru koştu. Yaşananlar sonrasında saha içi ciddi şekilde karıştı. Olaylar hakkında soruşturma başlatıldı, gözaltı kararları çıktı.

'GEREKİYORSA BİR ALT LİGE DÜŞECEĞİZ'

Fenerbahçe Kulübü, Trabzonspor maçından sonra yaşananların ardından 2-9 Nisan’da yapılacak olağanüstü genel kurulda futbol takımının ligden çekilmesi dahil alınacak aksiyonları değerlendirme kararı aldı. Başkan Ali Koç da “Gerekiyorsa da bir alt lige düşeceğiz çünkü her gün ölmektense bir gün öleceğiz ama geleceğimizi kurtarmak zorundayız. 1 sene oynarız, çıkarız ama herkes aklını başına alır. Artık yeter” diyerek tavırlarını net olarak koydu.

Haberin Devamı

Fanatik’in haberine göre, spor hukukçusu Anıl Dinçer olası senaryolar üzerinden önemli ifadeler kullandı. İşte Dinçer’in açıklamaları:

'TÜM YETKİ TFF'DE'

TFF’yle imzalanan taahhütname “Türkiye Futbol Federasyonu tarafından her sezon başında kulüplere imzalatılan bir taahhütname bulunmakta. İlgili taahhütnameye göre, kulüplerin TFF’nin regülasyonlarına ve kararlarına uyması zorunlu.

Taahhütlere aykırı hareket eden kulüplerin tescilinin iptal edileceği ve müsabakalara iştirak ettirilmeyebileceği yazmakta. Tüm yetki TFF’de. Bu nedenle, her ne kadar olmayacağını düşünsem de konu lisans iptaline ve amatör lige düşürülmeye kadar gidebilir.”

FUTBOL MÜSABAKA TALİMATI: UEFA FENERBAHÇE'Yİ KONFERANS LİGİ'NDEN MEN EDEBİLİR

“TFF Futbol Müsabaka Talimatı’nın 24. Maddesinde, müsabakalara çıkmayan kulüplere verilecek cezalar belirlenmiş. Bir sezonda müsabakaya iki kere çıkmayan kulüp bir alt lige düşürülür ve geriye kalan maçları hükmen mağlubiyet sayılır. Lisans iptali gibi ciddi bir karar olmazsa, ligden çekilinmesi durumunda Fenerbahçe önümüzdeki sezon bir alt ligde mücadele edecektir.” TFF Kulüp Lisans ve Finansal Fair-Play Talimatı ve UEFA Kulüp Lisans Talimatı “TFF’nin Kulüp Lisans Talimatı’nın 16. maddesine göre, UEFA kulüp müsabakalarına katılmaya hak kazanan kulüplerin TFF tarafından verilen UEFA Kulüp Lisansı’nı alması zorunludur. Madde 19’da da lisansın geri alınması düzenlenmiş. Lisans sahibinin başvuru sırasında aranan şartlardan birini yitirmesi veya talimatlara aykırı davranması durumunda verilen lisans geri alınabilir. Bu durumda TFF, UEFA’yı bilgilendirmek zorunda. Ardından, UEFA nihai kararı verecektir. Ligden çekilme kararı sonrasında, UEFA kulüp lisansı TFF tarafından geri alınıp UEFA bilgilendirilirse, UEFA ilerleyen müsabakalar için Fenerbahçe’yi Konferans Ligi’nden men edebilir. UEFA Lisans Talimatı 59. Maddeye göre, kulübün yerel federasyonun müsabakalarında oynaması gerekiyor. Ligden çekilme bu duruma engel olabilir ve lisansın geri alınması noktasında temel nedenlerden biri olabilir. Ancak federasyonun, UEFA Lisansı’nı iptal etmesi de uzak bir senaryo.”

Haberin Devamı

UEFA KONFERANS LİGİ TALİMATI

“UEFA Konferans Ligi Regülasyonu’nun 4. Maddesi’nde UEFA müsabakalarına katılımda UEFA Kulüp Lisansı’nın olması zorunlu. Lisansa ilişkin olarak bir hak kaybı olduğunda kulüp o sene UEFA nezdindeki ileriye dönük yarışmacı tüm haklarını kaybediyor. Aynı talimatın 28. Maddesi’nde ise kulübün, UEFA müsabakalarından diskalifiye edilmesi durumunda ne olacağı düzenlenmiş. Eğer bu durum grup aşamasında gerçekleşirse tüm puanların silineceği ve önceki tüm müsabakaların geçersiz sayılacağı düzenlenmiş. Ancak, özellikle ‘grup aşamasında’ deniyor. Yani grup aşaması sonrası bir diskalifiye durumunda önceden toplanan puanların silineceğine ilişkin ibare bulunmamakta. Ligden çekilme kararı sonrası Fenerbahçe bir alt lige düşerse, UEFA’daki durumu ve toplanan puanların etkilenmemesi kuvvetle muhtemel. Bir diğer ifadeyle, grupta topladığı puanlar geçerli olmaya devam edecek ve bulunduğu yerden UEFA müsabakalarına devam edecek. Her ne kadar düşünmesem de ligden çekilme kararı sonrası, Fenerbahçe’nin lisansı iptal olsa dahi topladığı puanların geçerli kalmaya devam etmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

OLASI DİĞER ETKİLER

“Kulübün bir alt lige düşmesi hem hukuki hem finansal açıdan sonuçlar doğurabilir. Örneğin, alt ligde yabancı sınırı düşecek. Birçok futbolcu kaydedilemeyebilir. Ayrıca futbolcuların sözleşmelerinde, ‘Küme düşülmesi halinde oyuncu serbest kalır’ maddesi bulunuyorsa, bu madde hayata geçebilir. Öte yandan, kulüp borsada yer alan bir şirket olduğu için uğrayacağı zararlar sebebiyle, yatırımcılarının dava açma ihtimali bulunuyor. Son olarak, ligden çekilme kararı sonrasında lig kaldığı yerden devam edecek, çekilme sebebiyle liglerin ertelenmesi veya iptal olması gibi durumlar söz konusu olmayacaktır.”

Haberin Devamı