Spor Görüntüler olay olmuştu! Galatasaray'da Icardi ceza alacak mı?

Görüntüler olay olmuştu! Galatasaray'da Icardi ceza alacak mı?

Paylaş
Görüntüler olay olmuştu! Galatasaray'da Icardi ceza alacak mı?

Süper Lig'in 26. haftasında oynanan Ankaragücü - Galatasaray maçında Icardi'nin sosyal medyaya düşen görüntüleri gündem oldu. Arjantinli yıldızın görüntüler sonrası ise ceza alıp almayacağı da büyük merak konusu oldu.

MEHMET CANER KOLAĞASIGİL - POSTA.COM.TR | Süper Lig'in 26. haftasında Galatasaray, Ankaragücü'nü 3-0'lık skorla yenmişti. Mücadelenin ardından dün sosyal medyaya Icardi ile ilgili olduğu iddia edilen görüntülerin düşmesi gündem oldu.

Haberin Devamı

FENERBAHÇE VE ANKARAGÜCÜ'NDEN AÇIKLAMA

Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan, Icardi'nin Ankaragücü karşılaşmasındaki hareketine yönelik açıklamada bulundu. Öte yandan MKE Ankaragücü de bu olay hakkında açıklama paylaştı.

İşte Burak Kızılhan'ın o açıklaması:

''Sosyal medyada dolaşan rakip tribünlere yapılan hareketin görüntüsü seviyesizlik ve tribünleri sahaya indirme çabasıdır! Tribün çekimi ile her şeyin gözler önünde olduğu bu hareket TFF tarafından görülecek mi? Bu yanlış PFDK'ya sevk edilecek mi? merakla bekliyoruz…''

Ankaragücü'nden de açıklama geldi:

“Galatasaray profesyonel futbolcusu Mauro Icardi'nin tribünlerimize doğru yapmış olduğu sportmenlik dışı hareket ile ilgili olarak, gerekli disiplin soruşturmasının başlatılması için TFF ilgili kurullarına başvuru yapılacaktır.”

Haberin Devamı

CEZA ALACAK MI?

Spor Hukukçusu Avukat Fatih Şaşıoğlu şu ifadeleri kullandı:

18 Şubat 2024 tarihinde oynanan MKE Ankaragücü – Galatasaray müsabakasında Galatasaray futbolcusu Mauro Icardi’nin rakip tribünlere doğru yaptığı iddia edilen bir hareket nedeniyle cezalandırılma ihtimali tartışılmaktadır. Konuyu değerlendirmek için öncelikle Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Disiplin Talimatının ilgili maddelerini açıklamak gerekiyor. Talimatın 85. maddesine göre disiplin yargılaması, sevk yazısına bağlı soruşturma evrakının görevli kurula sunulmasıyla başlar. Disiplin Kurulu karar verirken hakemlerin ve diğer müsabaka görevlilerinin resmi raporlarını esas alır. Bununla birlikte işitsel veya görsel kayıtlardan da yararlanabilir. Talimatın 76. maddesinde müsabaka görevlilerinin raporlarında bulunan hususlar aksi ispat edilmediği sürece doğru kabul edileceği belirtilmiştir.

Icardi’nin iddia edilen eylemine ilişkin olarak hakem tarafından müsabaka esnasında bir yaptırım uygulanmadığı için hakem raporunda iddia konusu eylemin yer almadığını söylemek mümkündür. Saha komiseri ve temsilci gibi diğer müsabaka görevlilerinin raporlarında Icardi’nin iddia edilen eylemine yer verilmişse, futbolcunun bu eylem nedeniyle Türkiye Futbol Federasyonu Hukuk Müşavirliği tarafından Profesyonel Futbol Disiplin Kuruluna (PFDK) sevk edilmesi gerekirdi. 20 Şubat 2024 itibarıyla açıklanan sevklerde Icardi’ye yer verilmemiş ancak Galatasaray, başkaca ihlaller nedeniyle PFDK’ya sevk edilmiştir. Söz konusu ihlaller ancak bir saha komiseri veya temsilci tarafından rapor edilebilecek ihlallerdir. TFF Hukuk Müşavirliğinin aynı raporda yer alan ihlallerden bazıları için sevk yazısı hazırlayıp bazıları için hazırlamaması kural olarak mümkün değildir. Bu nedenle 20 Şubat 2024 itibarıyla açıklanan sevklerde Icardi’nin yer almaması nedeniyle iddia edilen eylemin hiçbir raporda yer almadığı sonucunu çıkarmak mümkündür.

Haberin Devamı

RAPOR YOK

Bu noktada belirtmek gerekir ki Icardi’nin iddia edilen eylemine ilişkin olarak hiçbir rapor bulunmuyor ise PFDK önüne bir disiplin dosyası gelmeyecek ve Icardi hakkında herhangi bir yargılama yapılmayacak, futbolcu hiçbir ceza almayacaktır. Bu nedenle Icardi hakkında PFDK’ya sevk yazısı düzenlenmediği için futbolcunun iddia edilen eylem nedeniyle hiçbir ceza almayacağı kanaatindeyim.

Haberin Devamı

VİDEO GÖRÜNTÜLERİ CEZAYA SEBEBİYET VERİR Mİ?

Futbol Disiplin Talimatının 85. maddesinin son fıkrasına göre Disiplin Kurulu, yargılama sırasında incelenen konu dışında başka bir ihlalin gerçekleştirildiği kanaatine varırsa, bu hususu TFF Başkanlığı’na bildirmekle yükümlüdür. Talimatın 80. maddesinde ise TFF Başkanı’nın görevlendireceği kişiler veya disiplin müfettişlerinin disiplin ihlallerini soruşturma merciileri olduğu düzenlenmiştir. Ben bu soruşturma usulünün geçmişte uygulandığı hiçbir örneğe rastlamadım. Bu nedenle yalnızca video kaydı üzerinden bir ceza verilmeyeceği kanaatindeyim. Ancak PFDK, video görüntüleri inceleyerek Icardi’nin iddia edilen eylemi gerçekleştirdiğine kayıtsız şartsız kanaat getirirse ve bir ilki gerçekleştirmek niyetindeyse, gerekli soruşturmanın açılması için TFF Başkanı’nı göreve çağırabilir. Bu durumda soruşturma başlatılıp başlatılmaması hususunda takdir TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin olacaktır.

Haberin Devamı

VAR DETAYI

Talimatın 75. maddesinde disiplin yargılamasında hangi delillerin kullanılabileceği düzenlenmiştir. Müsabaka görevlilerinin raporları tarafların ve tanıkların beyanları, maddi deliller, uzman görüşleri ve ses ya da video kayıtları kabul edilebilir delillerdir. Sözlü olarak gerçekleştirilen disiplin ihlallerinde, resmi yayıncı kuruluş görüntüleri, izleyen kişiler tarafından ihlal olarak algılanacak tarzda söz için de delil olarak kabul edilebilir. VAR sisteminin uygulandığı müsabakalarda bu madde hükmü uygulanmaz.

Anılan kural uyarınca disiplin yargılamasında video kayıtları delil olarak kabul edilebilecektir ancak ilgili videolardan futbolcunun ceza alabilmesi için iddia edilen eylemin hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak şekilde videoda yer alması gerekmektedir. Önemle belirtmeliyim ki; 2018 yılından itibaren Süper Lig’de VAR sistemi uygulandığı için resmi yayıncı kuruluş görüntüleri kullanılarak sözlü disiplin ihlali iddiası ispatlanamayacaktır. Açıkladığım nedenlerle Icardi hakkında ceza verilmeyeceği kanaatimi yinelerim.

EMSAL OLAYLAR DEĞERLENDİRİLDİĞİNDE ICARDİ NASIL BİR CEZA ALABİLİR?

Icardi hakkında bir disiplin soruşturması başlatılır ve PFDK tarafından bir disiplin yargılaması yapılırsa, iddia edilen eylemin hangi kuralı ihlal ettiğini incelemek gerekmektedir.

Futbol Disiplin Talimatının 41. maddesi uyarınca TFF veya mensuplarına, müsabaka görevlilerine, futbolculara, yöneticilere veya diğer ilgili kulüp ve kişilere, hakaret eden, söven, tehdit eden veya herhangi bir şekilde kişilik haklarına saldırıda bulunan futbolculara 2 ila 5 müsabakadan men cezası verilir. Dolayısıyla Icardi’nin iddia edilen eyleminin hakaret ve kişilik haklarına saldırı olarak değerlendirilmesi halinde futbolcunun 2 ila 5 müsabakadan men cezası alması mümkündür.

Talimatın 36. maddesi uyarınca sportmenliğe veya spor ahlakına aykırı hareket eden, tutum ve davranışlarıyla TFF’nin saygınlığını zedeleyen ya da futbolun değerini düşüren eylemlerde bulunan futbolculara 1 ila 3 müsabakadan men cezası verilir. Eylemin bu kapsamda kaldığı değerlendirilirse futbolcunun 1 ila 3 müsabakadan men cezası alması mümkündür.

Ancak Talimatın 12. maddesi uyarınca fiilin haksız tahrik sonucu işlenmesi halinde cezada indirim yapılır. Disiplin Kurulu, haksız tahrikin derecesini dikkate alarak, verilecek cezayı üçte birine kadar indirebilir. Icardi’nin haksız tahrik savunması yapması ihtimalinde indirim alması mümkündür.

İddia edilen eyleme benzerliği bulunan ve geçmişte PFDK tarafından cezalandırılan birtakım ihlaller bulunmaktadır.

5 Şubat 2017 tarihinde oynanan BEŞİKTAŞ - FENERBAHÇE Ziraat Türkiye Kupası müsabakasında FENERBAHÇE sporcusu ROBİN VAN PERSIE'nin, rakip takım taraftarlarına yönelik hakareti nedeniyle futbolcu TFF Hukuk Müşavirliği tarafından PFDK’ya sevk edilmiş, PFDK tarafından 3 resmi müsabakadan men ve 19.500 TL para cezası kararı verilmiş, karara karşı TFF Tahkim Kurulu nezdinde itiraz edilmiştir. Tahkim Kurulu, söz konusu eyleminin PFDK'nın kabulünün aksine Talimatın 36. maddesinde düzenlenen sportmenliğe aykırı hareket niteliğinde olduğu kanaatiyle, eylemin niteliğinin "sportmenliğe aykırı hareket" şeklinde düzeltilmesine ve cezanın da eylemin sportmenliğe aykırı hareket niteliğine uyan Talimatın 36/1. ve 35/4. maddeleri uyarınca 2 resmi müsabakadan men cezası ve 13.000 TL para cezası şeklinde tayin edilmesine karar vermiştir.

19 Mart 2022 tarihinde oynanan ÖZNUR KABLO YENİ MALATYASPOR - KASIMPAŞA Spor Toto Süper Lig müsabakasında ÖZNUR KABLO YENİ MALATYASPOR Kulübü futbolcusu SADIK ÇİFTPINAR "hakareti" nedeniyle PFDK’ya sevk edilmiş, PFDK tarafından futbolcunun taraftarlara yönelik hakareti nedeniyle 4 resmi müsabakadan men ve 26.000 TL para cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.

Önemle belirtmeliyim ki, bu örnekler gibi birçok dosyada hakem, gözlemci, temsilci ve saha komiseri raporlarında söz konusu eylemler yer almış, Hukuk Müşavirliği tarafından sevk yazıları hazırlanmış ve netice olarak PFDK tarafından disiplin yargılaması yapılmıştır. Dolayısıyla aynı sonucun Icardi açısından doğmayacağı kanaatindeyim.