Spor Mektupla mesajla değil mücadeleyle kazanırsın

Mektupla mesajla değil mücadeleyle kazanırsın

Paylaş
Mektupla mesajla değil mücadeleyle kazanırsın

Geçtiğimiz hafta Rize maçı öncesi Fenerbahçe sosyal medyada ‘Zafere git. Haydi hep beraber’ başlığıyla hem vizyona giren film hem de takımı ateşlemek için paylaşım yaptı. Galatasaray’da ise Ankaragücü maçı öncesi motivasyon amaçlı her futbolcuya özel mektup verildi. Ancak şampiyonluk için sahada mücadele şart.

Fenerbahçe bir kenetlenme başlattı, Galatasaray’da mektupla motive çalışması vardı. İki ezeli rakip camia olarak seferber oldu. Bu şampiyonluk yarışında etkili olur mu?

Haberin Devamı

COŞKUN TÜRK: Tabii ki iş sahanın içinde. Ancak saha dışında yapılan bu uygulamalar camiayı kenetleme açısından önem taşıyor. Özellikle de bizim gibi ülkelerde. Sezon sonuna kadar kim bunu iyi yaparsa bir adım öne geçebilir.

ŞORAY UZUN: İki takımın da saha dışında yaptıklarının bence şampiyonluk yarışında zerre etkisi olmaz. Futbolcular ve teknik heyet dışındakilerin yaptıkları kendilerini ‘iyi hissetmek’, şampiyonluk yolunda sözüm ona ‘bir şeyler yapmak’tan başka bir şey değildir. Şampiyonluğun yolu belli; sahada ölümüne mücadele gösterir, rakiplerini yenersin. Bu kadar.

FAİK GÜRSES: Şampiyonluk yarışında baş başa kaldılar, mesafe de kısaldı. Böyle kenetlenmeler elbette takımlara katkı verir. Elbette bu durum takımın kalitesine ve kapasitesine göre değişir.

Haberin Devamı

EMRE HOCANIN SÖZLERİ ÇARESİZCE KABULLENİŞ

Emre Belözoğlu’nun maç sonrası, “Galatasaray bu ligin üstünde. Bu kadar yüksek seviyede bir takıma karşı ne oynadım ne hocalık yaptım” sözleri, takımını mı motive eder, rakibini mi?

ŞORAY UZUN: Bu açıklamayı maç öncesi yapmış olsaydı bunu bir motivasyon unsuru olarak görebilirdik ama maç sonu olunca ‘durum tespiti’ oluyor. Ülkemizde rakibin övülmesi (nedense) hoş karşılanmıyor. Bugüne kadar Fenerbahçe güzellemeleri yapan Belözoğlu’ndan Galatasaray övgüsü duymak da biraz enteresan gelmiş olabilir. Oysa ki onu piyasa(!)ya süren Galatasaray’dı. Demek ki hiçbir konuda o kadar sert takılmayacaksın. Gün gelir; yerdiğini översin.

COŞKUN TÜRK: Bu sözler çaresizce kabullenmişliğin özetidir. Ayrıca, hafta içi Avrupa Ligi’nde Galatasaray ile Aslantepe’de başa baş oynayan Sparta Prag’dan Transfermarkt verilerine göre kadro değeri olarak çok aşağıda olmayan Ankaragücü’nün teknik direktörünün vizyonunu gösterir. Ya da Türkiye’de futbola bakış açısını...

FAİK GÜRSES: Ankaragücü, hiç bu kadar şaşkın oynamamıştı. Galatasaray’dan Prag maçından sonra böylesine büyük bir performans beklenmemesine rağmen müthiş oynadı. Emre Belözoğlu’nun sözleri iki takımı da sonraki maçlar için motive eder.

İSMAİL KARTAL MAÇ SONU AÇIKLAMALARINA ÇALIŞSIN

Haberin Devamı

Fenerbahçe’de İsmail Kartal, Rize maçı için, “Bu sahada mücadele edeceklerle ikinci yarıya çıktık, kazandık” dedi. Peki ilk yarıda saha ağır, yağmur varken bunu neden düşünmedi?

COŞKUN TÜRK: İsmail Kartal’ın maç sonu açıklamaları şaka gibi... Madem bunu biliyordun, niye ilk yarıda uygulamadın? Demek ki sahaya çıkardığın 11 büyük hataydı. İsmail Kartal, maç sonrası konuşmalarına daha iyi hazırlansın. Çünkü büyük hatalar yapıyor.

ŞORAY UZUN: Tam İsmail Kartal’ı öveceğiz, hoca sağolsun kendi kendini tekzip ediyor. Rize galibiyetini getiren İsmail Kartal’ın yaptığı değişikliklerdir. Nasıl ki başarısızlıkta ‘hocaya yazar’ diyoruz; Rize galibiyeti de hocaya yazar. O çamur deryasından, üstelik yenik durumdan üç puan çıkartmak hiç kolay iş değil.

FAİK GÜRSES: Fenerbahçe’nin kazanması bu sahada büyük olay. İrfan Can’ın çamurla kaplı yüzünü gördükten sonra takım arkadaşlarının ne kadar inançlı olduğunu gözardı edemeyiz. Gerisi hikaye.

GENCECİK ÇOCUKLARIN ONURUYLA OYNAMAYIN!

Haberin Devamı

Önce Taylan ve Emre Kılınç, sonra Tarık Çetin, son olarak da Kazımcan’ın eski takımlarına karşı performansı tartışıldı. Kiralık giden veya gönül bağı olan oyuncuların sahaya çıkarılmaması mı gerek?

COŞKUN TÜRK: Bir dönem bu tip transferlerde ‘Bize karşı oynamayacak’ maddesi konulurdu. Dünya standartlarında doğru mu? Kesinlikle yanlış. Ama ülkemizde maalesef bunları tartışıyoruz. Bunları tartışmaya, futbolcuları suçlamaya devam ettiğimiz sürece Avrupa’da bulunduğumuz yeri aşmamız zor.

ŞORAY UZUN: Gencecik çocukların onuruyla bu kadar ucuz oynamak kimsenin hakkı değil! Önüne gelenin yorum yapabildiği, en ufak bir ölçünün olmadığı ‘sanal mecralardaki kalabalığın’ gündem belirleyememesi gerekir. Ya da ben İletişim Fakültesi yüksek lisansımı yırtıp atayım! Kimse kimseye futbolcu vermesin o zaman. Bu ne ya! Böyle bir saçmalık olabilir mi?

FAİK GÜRSES: Eskiden özellikle kiralık giden oyuncular için geldiği takıma karşı oynamaz maddesi konurdu. Şimdi profesyonellik gereği bu yapılmıyor. Yani nerede o eski profesyonellik dedirtecek kadar meslek yozlaşmış.

Haberin Devamı

TRABZON’DA İŞLER YOLUNA GİRİYOR

Onuachu ve Trezeguet’in dönüşü, Meunier ile ivme kazanan Trabzon, ilk 3 için rakiplerinden öne çıktı. Galatasaray ve Beşiktaş ile oynadı, 4 hafta sonraki Fenerbahçe maçı şampiyonluk yarışına nasıl etki eder?

FAİK GÜRSES: Trabzonspor’a iki oyuncu artı Meunier’in katkısı büyük olur. Fenerbahçe maçı zirveyi hem etkiler, hem de tetikler.

ŞORAY UZUN: Trabzon’da sular duruldu. Bulutlar dağıldı. Trabzon’un önü açık. Meunier Trabzon’a gelmeyi bekliyormuş. Tam isabet bir transfer. Fenerbahçe maçı kolay olmayacaktır. Trabzonspor’un ‘şampiyonu tayin eden takım’ olduğu gerçeği var.

COŞKUN TÜRK: Trabzonspor boyu kısalan ligde bu sezon için en büyük hedefi Fenerbahçe maçı olarak görecektir. Doğru bir yaklaşım mı? Tabii ki değil. Kazanırsa Fenerbahçe’nin şampiyonluk yolunda önüne çok büyük engel koyar. Bu yeter derse uzun vadede kazanımı olmaz.

TAKIMIN VE SANTOS’UN HEYECANI YOK GİBİ

Santos, daha iyi olacaklarını söyledi. Oysa galibiyete rağmen Beşiktaş beğenilmedi. Taraftar mı anlamıyor, Santos mu hayal satıyor?

FAİK GÜRSES: Santos keşke hayal satsa. Bence bu soruyu Beşiktaş’ın hocası yanıtlasın. Beşiktaş’ın daha iyi olacağı günün tarihini verse daha iyi olur. 

COŞKUN TÜRK: Santos’a da çok yüklenmemek lazım. Ülkeyi, yönetim kurulunu, kadroyu tanımaya çalışıyor. Sabredilecek mi? Yeni sezon başında göreceğiz.

ŞORAY UZUN: Takımı daha önce şampiyon yapan Ghezzal resmen bir şey oynamıyor. Transferi fırtınalar koparan Gedson idare ediyor. Bir stoper yok. Sağ bek yok. Bir Semih var. Maşallah o da yetiyor. Takımın heyecanı yok da Santos’un var mı? Baba kenarda mutedil dalgalı. İyi olmak için daha çok çalışmaya ve doğru tercihlere ihtiyaç var.

BEŞİKTAŞ ABOUBAKAR’DAN HALA NE BEKLİYOR?

Beşiktaş’a gelmek için fedakarlıklar yapan, geleceğin yıldızı spoter Tayyip Talha kadroya alınmazken, sabıkası çok, 32 yaşındaki, kulübede uyuyan Aboubakar oyuna girdi. Bu nasıl gelecek planı, bu nasıl vizyon?

FAİK GÜRSES: Santos’un oyun planını hala anlamış değilim. Geldiğinden beri Necip sabit, sol stoperi sürekli değişiyor. Hoca kaldıkça Tayyip Talha bu takıma zor girer.

COŞKUN TÜRK: Beşiktaş eskilerin deyimiyle zevahiri kurtarmaya çalışıyor. Bu ne demek? Bir işi gereğince değil, yapılıyor dedirtmek için üstünkörü bir biçimde yapmak, yapıyor görünmek. Sezon sonuna kadar da böyle gidecek gibi.

ŞORAY UZUN: Beşiktaş’ta bir gelecek planı mı var? Beni lütfen bağışlayın. Varsa da (cahilliğime verebilirsiniz) bendeniz görmüyorum. Aboubakar, Arabistan’a gidebilmek için neredeyse 10 maç filan oynamadı. Yanlış hatırlamıyorsam sözleşmesi uzamasın diye. Bunu yapmış adamdan ne bekliyorsunuz? Beşiktaş’ın bana göre en büyük eksikliği heyecanını kaybetmiş olması.