Zihin Sağlığı Süper tanıyıcı nedir? Polis memuru yeteneği sayesinde suçluları buluyor

Süper tanıyıcı nedir? Polis memuru yeteneği sayesinde suçluları buluyor

Paylaş
Süper tanıyıcı nedir? Polis memuru yeteneği sayesinde suçluları buluyor

Bazı insanların yüz tanıma konusunda ciddi bir yeteneği var. İngiltere'deki polis memuru Andy Pope da bunlardan biri. Andy Pope, süper hafızası sayesinde şimdiye kadar 2 bin şüpheliyi tespit edebildi. Süper tanıyıcı terimine birçok insan oldukça yabancı. Gelin süper tanıyıcıların özelliklerine birlikte göz atalım...

İngiltere'de 43 yaşındaki polis memuru Andy Pope, 2012 yılından beri toplamda 2 bin şüpheliyi teşhis etti. Bunu yapmasını sağlayan şey ise, Andy'nin en küçük ayrıntılarıyla hatırlama konusunda olağanüstü bir yeteneğe sahip "süper tanıyıcı" olması. Andy, süper hafızası sayesinde suçluların mimik ve jestlerini unutmuyor, maske bile taksalar onları teşhis edebiliyor. Andy'nin rekorlarından biri de bir gün içinde 17 şüpheliyi teşhis etmesiydi. Üstelik bunlardan birini trafik ışıklarında beklerken görmüştü. Peki Andy bunu nasıl yapıyor? Birçok insan, "süper tanıyıcılar" hakkında pek fazla bilgi sahibi değil.

Haberin Devamı

Süper tanıyıcı nedir? Özellikleri nelerdir?

Süper tanıyıcı terimi ilk olarak 2009 yılında Harvard Üniversitesi tarafından normal bir insandan daha iyi yüz tanıma yeteneğine sahip olan insanlar için kullanıldı. Süper tanıyıcılar, sadece bir kez görmüş olsalar bile binlerce yüzü ezberleyebilir ve hatırlayabilirler.

Gördükleri yüzlerin yüzde 80'ini hatırlayan insanların sayısının yüzde 1 ya da 2 kadar olduğu tahmin ediliyor.

Süper tanıyıcı yeteneği, İngiliz İstihbarat Topluluğu (British İntelligence Community) tarafından tanınan bir yetenek. 2015 yılında İngiliz polisi bu yetenekteki insanlardan oluşan resmi bir ekip kurdu.

Süper tanıyıcıların, yüzleri tanıma konusunda inanılmaz yetenekleri var. Onlarca yıldır görmedikleri, dış görünüşü büyük ölçüde değişmiş ve sadece bir anlık gördükleri insanları bile hatırlıyorlar.

Haberin Devamı

Süper tanıyıcılar, polis kameralarına yakalanan yüzlerin teşhisinde, kimlik belgelerinin karşılaştırılmasında, aranan ve kayıp kişilerin kalabalık içinde taranmasına yardımcı olabiliyorlar.

Seyahat eden kişilerin sahte kimlik kullanıp kullanmadıklarını bile teşhis edebilirler.

Son zamanların popüler yüz tanıma testleri, ünlülerin henüz meşhur olmadan önce çekilen fotoğraflarını tanıma becerilerini değerlendiriyor.

Popüler testler, katılımcıların ünlülerin ünlü olmadan çok önce çekilmiş fotoğraflarını tanıma becerilerini değerlendirir.