Yaşam Taksicilier İngilizce öğreniyor

Taksicilier İngilizce öğreniyor

Paylaş
Taksicilier İngilizce öğreniyor

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO), taksicilere, yabancı turistlere daha iyi hizmet amacıyla İngilizce öğretiyor. 10 haftadır İngilizce eğitimi gören taksicilerin turist sayısını artırması bekleniyor

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO), taksicilere, yabancı turistlere daha iyi hizmet amacıyla İngilizce öğretiyor. İTEO, düzenlediği yabancı dil kursuna ilk etapta 20 taksiciyi aldı. Kursiyer taksicilere, yabancı müşterileriyle diyalog sağlayabilmeleri için 10 hafta boyunca İngilizce eğitim verildi.

Haberin Devamı


Konuya ilişkin AA muhabirine konuşan İTEO Başkanı Yahya Uğur, İstanbul’un dinamik bir şehir olduğunu vurgulayarak, şehrin kalitesinin taksilerinin kalitesiyle ölçülür hale geldiğini ileri sürdü. "Turist, havalimanından çıktığı an karşılaştığı ilk kişi taksi şoförüdür. Dolayısıyla taksici bir şehrin görünen yüzüdür. Bir anlamda da taksi şoförü gönüllü bir turizm elçisidir" diyen Uğur, bu bilinçle 2010’da Avrupa Kültür Başkenti olmuş İstanbul’a yakışan bir hizmet vermeyi hedeflediklerini kaydetti.

TURİST SAYISINI ARTIRACAK


Uğur, yabancı turistleri en iyi şekilde ağırlayabilmek ve ülkenin tanıtımına katkıda bulunabilmek amacıyla yabancı dil eğitimine başladıklarını söyledi. İstanbul’a yılda yaklaşık 10 milyon turistin geldiğini vurgulayan Uğur, taksiciler olarak bu sayıyı arttırmak için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini dile getirdi.

Haberin Devamı


Bu eğitimler sayesinde yabancı dil bilen şoförlerin şehre gelen turistlerle iletişim kurmalarının daha kolay olacağını vurgulayan Uğur, dil bilen şoförün bilmeyene göre daha fazla kazanacağını ve tercih edilen şoför olacağını belirtti.
Gerek ’öfke kontrolü’ gibi kişisel gelişim, gerekse yabancı dil eğitimleriyle taksici esnafının vizyonunu değiştirmeye çalıştıklarını kaydeden Uğur, yüzü gülen beyefendi taksicileri tekrar hizmet alanı içerisine çekmeyi ve taksiciliğe layık olduğu itibarı tekrar kazandırmayı amaçladıklarını ifade etti.

İNGİLİZCE ŞARTI GELEBİLİR


İlk kursta 20 taksiciyi eğittiklerini hatırlatan Uğur, kurslarının devam edeceğini söyledi. Kursa katılımın gönüllülük esasına dayandığını belirten Uğur, "Öyle zannediyorum İngilizce bilen taksici sayısı, genel sayının yarısını geçtiğinde zorunlu hale geleceğine inanıyorum. Tabii böyle bir zorunluluk taksicinin menfaatinedir" dedi.


Yabancı müşterilerinden taksicilerin aynı zamanda bir rehber olarak da istifade etmek istemeleri yönünde talepler aldıklarını vurgulayan uğur, daha önce bu şekilde hizmet alan turistler, sonraki yılda ülkeye gelmeden o taksiciyi arayarak rezervasyon yaptırdıklarını söyledi.
Eğitim alan taksici önemsediklerini belirten Uğur, "Diğer taksicilerin de eğitim alma isteklerinin artacağını düşünüyoruz. İstanbul’daki her taksicinin İngilizce öğrenmesi için bu tür eğitimleri sıklaştıracağız. Biz istiyoruz ki bir taksici arkadaşımız mesela Sultanahmet’in yanından geçiyorsa, yabancı müşterisine de en azından onun tarihi hakkında bilgi verebilsin" diye konuştu.

Haberin Devamı

YABANCILAR MEMNUN


Kursiyer 20 taksici, direksiyona "İngilizce arası" verdikten sonra yeniden İstanbul sokaklarına dağılıyor. Kursiyer taksicilerden Engin Aslan, önceleri hiçbir şey bilmediğini, ancak şu anda aracına aldığı turistle iletişim kurabildiğini söyledi. Kursla birlikte kendilerine öz güven geldiğini vurgulayan Aslan, turist ’Grand Bazaar" dediğinde bile ne dediğini bilmiyorduk. Bir yer sorsaydı. Ancak bir otelin ya da başka bir bilinen iş yerinin adını söylemesi gerekiyordu. Müşterilerimiz bizden memnun olmaya başladı. Bizden kartımızı istiyorlar" dedi.

İNGİLİZCE ÖĞRENEN DAHA ÇOK KAZANACAK

Haberin Devamı


İngilizce öğrenmeye başladıktan sonra işlerinin de arttığını vurgulayan Aslan, eskiden bir turisti sadece gitmek istediği yere götürebildiğini, ancak kurstan sonra, turiste beklememi isteyip istemediğini de sorabildiğini söyledi. Mustafa Vehbi Dursun ise kurstan önce hiç İngilizce bilmediğini, aldığı eğitim sayesinde turistlerle iletişim kurabildiğini açıkladı. Dursun, daha iyi yerlere gelmek ve iyi para kazanmak isteyenlere İngilizce öğrenmelerini tavsiye etti. Araçlarına aldıkları turisti İngilizce karşıladıklarını ve nereye gitmek istediğini sorabildiklerini aktaran Dursun, "Eskiden turistlere uzaydan gelmişler gibi bakıyorduk. En azından bu değişti. Aramızda dil bilmediğimiz için çıkan sorunlar da azaldı" dedi. Yerli yabancı bütün turistlerin uğrak yeri olan Sultanahmet’te taksicilik yapan Mehmet Esen de artık yabancı müşterilerine nereye gitmek ve ne yapmak istediklerini rahatlıkla sorabildiğini söyledi.