Özellikle yılın bu zamanlarında bol ve ucuz olan balık sağlık açısından sayısız faydaları olan bir besin. Sık tüketmemizin sağlık için şart olduğu balığın bayat olması durumunda sağlık açısından risk taşıdığını hepimiz biliyoruz. Peki taze balığı nasıl seçeceğiz, bayat olduğunu nasıl anlayacağız? Balığın taze olup olmadığı en kolay koklayarak anlaşılır. Bayat balık normal balık kokusundan farklı olarak asitli ve ekşi bir koku yayar. Taze balık ise deniz kokar. Balık tazeyken eti daha diriyken bayatladıkça yumuşamaya başlar. Balığın tazeliğini anlamak için etli kısmına yavaşça bastırın. Eğer içe çöktükten sonra tekrar eski haline geliyorsa balık taze demektir. Eski haline gelmiyor ve dokunulan yer içe çökük bir şekilde kalıyorsa balık bayat demektir. Taze balıklar bayat balıklara oranla çok daha parlak bir görünüme sahip olurlar. Yeterince parlak görünmeyen balıkların bayat olma ihtimali yüksektir. Taze balıkların gözleri daha bombeli ve parlaktır. Balık bayatladıkça gözleri matlaşır ve düzleşir. Eğer balığın gözleri parlaklığını kaybetmiş ve düzleşmeye başlamışsa, bayatlamış olma ihtimali yüksektir. Taze balıkların pulları çok daha parlak ve ete yapışık bir halde durur. Pulları dökülmüş ve parlak görünmeyen balıklar bayattır. Kafadan kuyruğa doğru elinizi sürttüğünüzde pulların dökülmemesi gerekir. Taze balıklar çok daha dik bir şekilde dururken bayatlamış balıklar esnek bir hal almaya başlar. Balık kafasından tutularak yukarı kaldırıldığında düz ve dik bir şekilde duruyorsa taze demektir. Taze balıkların solungaçları canlı kırmızı bir renkte olur. Eğer solungaçlar yeterince kırmızı değilse balık bayatlamaya başlamıştır. Eğer balık tazeyse suya atıldığında dibe çöker ama bayatlamışsa suyun üstünde kalır. Taze balıklar bayat balıklara oranla daha zor kesilir. Temizleme aşamasında balık kolayca kesiliyorsa bayatlamış demektir.