Eğitim - Kariyer Türkiye'de 140 bin öğretmene ihtiyaç var

Türkiye'de 140 bin öğretmene ihtiyaç var

Paylaş
Türkiye'de 140 bin öğretmene ihtiyaç var

Eğitim-Bir-Sen’in hazırladığı raporda eğitim sisteminin anasorunlarından birinin öğretmen açığı olduğu vurgulandı. Rapora göre, Türkiye’de 140 bin civarında öğretmen açığı bulunuyor

Sevim BÜYÜKTAŞ DEMİR

Haberin Devamı

sevim.demir@posta.com.tr

Eğitim-Bir-Sen tarafından hazırlanan 'Eğitime Bakış 2018 İzleme ve Değerlendirme Raporu' açıklandı. Eğitim-Bir Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, raporun genel hatlarına baktıklarında ‘mutlu öğretmen, başarılı öğretmen, iyi eğitim’in yer aldığını söyledi. Türkiye’deki eğitim sistemini daha iyi hale getirmede en önemli unsurun öğretmen olduğunu savunduklarını belirten Ali Yalçın, “Öğretmen atamalarındaki mülakat uygulamasına yönelik itirazlarımızı giderecek, tekliflerimizi hayata geçirecek bir hamleyi olabilecek en kısa sürede bekliyoruz” dedi.

Eğitim sisteminin başat sorunlarından birinin de öğretmen açığı olduğunu kaydeden Ali Yalçın, “Biz öğrencileri öğretmenle buluşturma noktasındaki eksikliğin giderilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bir taraftan da öğretmenleri yeniden öğrencilikle buluşturmak isteyen bir kitle var. Türkiye’nin nitelikli öğretmen sorunu yok. Çünkü öğretmenlerimizin veri olabilecek bir nitelik eksikliği söz konusu değil. Türkiye’nin öğretmenlerin niteliklerini daha da artırmaya dönük taleplerini, isteklerini karşılayacak sistemlere ve mevzuata ihtiyacı var” diye konuştu.

Haberin Devamı

YETERLİ ATAMA YAPILMIYOR

Türkiye’nin öğretmen açığının toplamda 140 bin civarında olduğunu aktaran Ali Yalçın, “Her geçen gün büyüyen öğretmen adayı sayısı, eğitim fakültelerindeki öğrenciler, herkese açık pedagojik formasyon eğitimleri ve KPSS kapsamında öğretmenlik alan sınavına girenler dikkate alındığında yakın gelecekte 1 milyona ulaşabilir. Sistemin öğretmen ihtiyacı ile sisteme yönelik öğretmen arzının aynı anda büyümesi başlı başına bir sorun. İhtiyaç var, fakat yeterli atama yapılmıyor. Yeterli aday var fakat atama yapılıp ihtiyaç karşılanmıyor. Her ikisi de 'önce eğitim' iradesiyle çelişiyor” dedi. Yalçın, birkaç yıl sürecek şekilde her yıl 40-50 bin civarında öğretmen atamasının yapılması gerektiğini söyledi.

'MAAŞLAR ÇOK DÜŞÜK'

Türkiye’deki, okul yöneticileri ve öğretmenlerin maaşlarının OECD ülkeleri ile kıyaslandığında oldukça düşük olduğunu vurgulayan Ali Yalçın, “Bu tablo, eğitime önem verme iradesine de yeni ve büyük Türkiye hedefine de uygun hale getirilmeli” dedi. Son dönemde öğretmen odalarının gündeminin 3600 ek gösterge olduğunu kaydeden Yalçın, mart ayının sonu gelmeden ek gösterge düzenlemesinin yürürlüğe gireceğinin anlaşıldığını ifade etti.

Haberin Devamı