Gündem Twitter'a erişim açıldı

Twitter'a erişim açıldı

Paylaş
Twitter'a erişim açıldı

Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntülerini mahkeme kararına uyarak kaldıran Twitter'a erişim açıldı

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği 3 Nisan 2015 tarihinde, Cumhuriyet Savcısı Şehit Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesine ilişkin soruşturmaya konu, görüntü, ses ve videoların yayınlandığı internet sitelerinde erişimin engellenmesine karar vermişti.

Bunun üzerine bugün 13.00'da Twitter ve YouTube’a erişim engellendi. Sözkonusu içeriklerin kaldırılması nedeniyle Facebook'a erişim sağlanıyordu. Twitter ve Youtube'da içeriklerin bulunduğu linklerin bloklanması nedeniyle genel olarak girişlerde sıkıntılar yaşanıyordu.

Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntülerini mahkeme kararına uyarak kaldıran Twitter'a erişim açıldı.

"YASAK KISA SÜREDE KALKACAK"

Reuters, Türk bir yetkiliye dayandırdığı haberinde Twitter'in, Türkiye'nin taleplerini karşıladğını, yasağın en kısa zamanda kaldırılacağını duyurmuştu.

Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Sekreteri Bülent Kent de açıklama yapmıştı. Kent yaptığı açıklamada, Twitter’ın erişime açılmasının kısa süre içinde gerçekleşeceğini söylemişti.

Haberin Devamı

BUGÜN NELER YAŞANDI?

İstanbul Adliyesi’ndeki terör saldırısında şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınması görüntülerini, İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin 1 Nisan’daki kararı doğrultusunda yapılan bildirime rağmen kaldırmayan sosyal paylaşım siteleri ile bazı haber sitelerine erişimin, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 3 Nisan’daki yeni kararı doğrultusunda engellendiği öğrenildi.

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda terör saldırısıyla şehit edilen savcı Kiraz’ın rehin alınması görüntüleri yayınlanan sosyal paylaşım siteleri Twitter ve YouTube ile bazı haber sitelerine erişimin engellenmesi kararının, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nun talebi üzerine gerçekleştiği kaydedildi. Erişimin engellenmesi kararına ilişkin süreç, şöyle gelişti:

Haberin Devamı

ADIM ADIM SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, saldırıdan 1 gün sonra, 1 Nisan’da, İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak, bazı internet sitelerinde yer alan rehin alınma görüntülerine erişimin, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun’un 8/2. maddesine uygun olarak engellenmesini talep etti.

Hakimlikçe aynı gün verilen kararda, Başsavcılığın talebi kabul edildi.

Hakimliğin "Kiraz’ın şehit edilmesine ilişkin görüntü, ses ve videoların yayınlandığı internet sitelerine erişimin engellenmesi" kararı, faks yoluyla erişimi engelleyecek kurum olan Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne gönderildi. Buna rağmen söz konusu internet sitelerinde, video, görüntü ve seslerin yayınlanmasına devam edildi.

"İhlalin önlenemediği durumlarda engelleme"

Başsavcılık, 3 Nisan’da aralarında Twitter ve YouTube’un da olduğu 166 internet sitesine erişimin engellenmesi talebiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu. Sulh Ceza Hakimliği, talebi aynı gün kabul ederek, söz konusu adreslerde yayınlanan haber ve içeriklerine ilişkin 5651 sayılı internet yayını yasasının 9. maddesi uyarınca hüküm kurdu. Hakimlik kararında, "aynı mahiyetteki yayınların özellikle şehit savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınması görüntüleriyle başka internet adreslerinde de yayınlanmasının tespiti halinde ilgili yayınların öncelikle içerikten çıkarılmasına, bunun mümkün olmadığı durumlarda erişimin engellenmesine, teknik olarak ihlale ilişkin erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesine karar verilmesi, kararın gereğinin yerine getirilmesi amacıyla doğrudan Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne gönderilmesi ve 4 saat içinde yerine getirilmesi" hükmü yer aldı.

Haberin Devamı

Başsavcılık’tan Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne: "Kararları uygula"

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, son hakimlik kararıyla daha önce İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce verilen kararı, hazırladığı dilekçeyle bugün Ankara’daki Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne gönderdi. Savcı Mesut Erdinç Bayhan, "İlgili kararlarda Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesine ilişkin soruşturmaya konu, görüntü, ses ve videoların yayınlandığı internet sitelerinde erişimin engellenmesine karar verilmiş, kararlar faks yoluyla başkanlığınıza gönderilmiş olmasına rağmen, halen internet sitelerinde video, görüntü ve seslerin yayınlandığının görüldüğü, ivedilikle ekte gönderilen kararların infazının gerçekleştirilmesi, gerekli görüldüğü taktirde tümüyle internet sitelerine erişimin engellenmesi, bugün itibarıyla saat 12.00’ye kadar bu yayınların kaldırılması ile Başsavcılığımıza bilgi verilmesi, aksi takdirde yetkililer hakkında 5651 sayılı yasanın 8/10. maddesi ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2. maddesi gereğince, ’terör örgütü propagandası yapmak’ suçlarından yasal işlem başlatılacağı hususu bilgilerinize rica olunur" ifadelerine yer verdiği yazısıyla kararın uygulanmasını istedi.

Haberin Devamı

EMNİYET, KARARIN UYGULANMASINI TALEP ETTİ

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü de Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne yazı yazarak, 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararını hatırlattı ve mahkeme kararının uygulanması talep etti. Erişim Sağlayıcıları Birliği’nin 4 Nisan’da verdiği kararda ise "İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı üzerine birliğimizce dosya kapsamının incelenmesinde, talep edenin birliğimize sunduğu 4 Nisan tarihli dilekçesinde erişimin engellenmesini talep ettiği içeriğin, hakimlikçe karar verilen erişimin engellenmesi konulu kişilik hakkının ihlaline ilişkin yayın ile aynı mahiyette olduğu anlaşılmış ve bu adresler için birliğimizin 5651 sayılı yasanın 9/9. maddesi uyarınca erişimin engellenmesine karar verilmesi gerektiği kanaatine varılarak, talebin kabulüne, 5651 sayılı yasanın 9/9 maddesi uyarınca söz konusu internet adreslerine, mahkeme kararı gereğince erişimin engellenmesine karar verilmiştir" ifadesi kullanıldı.