Siyaset 'Üç parti bir araya geldiğinde...'
Paylaş
'Üç parti bir araya geldiğinde...'

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, anayasa çalışmalarında ana muhalafet partisini eleştirdi

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, anayasa çalışmalarında ana muhalafet partisini eleştirerek,"Yeni Anayasa konusunda, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı, uzlaşılan maddelerin yasalaşmasını engellemek için bir bahane arıyor. Bir kaçış yolu arıyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yozgat Valiliği ve Belediye tarafından hazırlanan ’Bozok Bereket Kervanı’ projesi kapsamında Yozgat Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Ramazan ayı boyunca kamu ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile halkı iftar yemeklerinde bir araya getirecek projenin ilk konuğu olan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı iftar yemeği sonrasında, yeni Anayasa konusunda açıklamalarda bulundu. Bozdağ, CHP’nin yeni Anayasa konusunda olumlu cevap vermekten kaçındığını belirterek, "Anayasa uzlaşma komisyonu Ekim ayı geldiğinde iki yılını dolduracak. Uzunca bir zamandır çalışıyor. Yeni bir anayasa uzlaşarak ortaya koyamadı ancak anayasının 48 maddesi üzerinde dört siyasi partinin tamamının uzlaşması var.

Bu çerçevede sayın başkanımız dört partinin üzerinde uzlaştığı anaysa maddelerinin Meclis’te görüşülerek yasalaştırılmasını gündeme getirdi. Bunu önerdi. Madem dört parti bunun üzerinde uzlaştı öyleyse meclisten pekala çıkarabilir. Bu çağrısını yeniledi siyasi partilerden buna olumlu cevap verenler oldu ancak CHP buna olumlu cevap vermekten bir takım gerekçelerle kaçındı.

Bunun ana nedeni bana göre CHP’nin yeni Anayasa konusunda, yeni anayasa olmasa bile anayasada değişiklik yapma konusunda samimi olmamasında aramak lazımdır. Çünkü CHP uzlaşılan maddelerin bile meclisten uzlaşarak anayasa maddesine dönüşmesini engellemek için bahane arıyor kaçış için kendine gerekçe üretiyor. Eğer CHP bu 48 maddenin anayasamızın yeni maddeleri olması konusunda samimi ise uzlaşma komisyonunda ortaya konulan kendi partililerinin ortaya koyduğu görüşlerin arkasında iradesi varsa o zaman bunu yasalaştırmak için ayrıca bir takım şartlar ileri sürmesine gerek yok. Açıkça gelir, beraberce biz bunu yaparız" dedi.

ÜÇ PARTİ BİR ARAYA GELDİĞİNDE DE DEĞİŞİKLİK YAPILABİLİR


Yeni Anayasa maddelerinin yasalaşması için meclis çoğunluğunun 367 olduğunu belirten Bozdağ, CHP’nin, ’Başkanlık Sistemi yeni anayasanın önünü tıkadı’ gerekçesinin doğru olmadığını belirterek şunları söyledi:

"Anayasa 177 madde. Mevcut anayasanın tamamının müzakere edildiğini görüyoruz. 150 madde civarında bir madde üzerinde de yeni anayasa konusunda müzakere yapıldığına tanık oluyoruz. Bunun 48’i üzerinde bir mutabakat var. Bunun 41 tanesi Cumhuriyet Halk Partililer’in ifadesiyle Başkanlıkla ilgili ayrıca madde var. 48 artı 41 daha 89 yapar. 150’ye baktığınızda orada 61 tane madde var ki bunların hiç birinin başkanlıkla alakası yok. CHP’nin dediği Başkanlık Sistemi yeni anayasanın önünü tıkadığı gerekçesi doğru olsaydı o zaman 41 madde dışında kalan diğer 109 madde üzerinde mutabakat sağlanması gerekirdi. Halbuki şu anda başkanlık sistemi ile alakası olmayan maddeler üzerinde mutabakat yok. Başkanlık sistemi yeni anayasayı engelleyen bir öneri olarak durmamaktadır. Onu sayın Kılıçdaroğlu’da biliyor, arkadaşları da biliyor. Ama maalesef yeni anayasa konusunda samimi olmadıkları için sürekli bunu çarpıtarak gündeme getiriyorlar. Anayasanın aradığı çoğunluk 367’dir. 367 uzlaşma için aranan bir rakamdır. Tabi siyasi partiler bir araya gelir, uzlaşırsa elbette güzel olur. Uzlaşmanın içersinde CHP olursa daha da güzel olur. Ancak CHP olmaz diğer partiler uzlaştığı zaman CHP uzlaşmada yok diye anayasayı değiştirme çoğunluğu elde edildiği zaman yasalaştırmamak doğru olmaz. Tabi bunu partiler değerlendirecektir ama benim kanaatim MHP’nin, BDP’nin, Ak Parti’nin, CHP’nin uzlaşması en doğru olandır. Üç parti uzlaştı da bir parti ben uzlaşmıyorum derse onu halka şikayet etmek lazım. Halka bu noktada ki samimiyetini tartmasını söylemek lazım. Vatandaşımız bunu tartacaktır ama üç parti bir araya geldiğinde de bu 48 madde değişikliği yapılabilir. Dileriz ki dört parti bir araya gelerek yapılsın."

Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT, (DHA)

Haberin Devamı