Yaşam Uçabilen en büyük kuşun nesli tehlikede

Uçabilen en büyük kuşun nesli tehlikede

Paylaş
Uçabilen en büyük kuşun nesli tehlikede

Toy kuşunun popülasyonu hızla azalıyor ve yasa dışı avlanma bu türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına neden oluyor

Uçabilen en büyük kuş türlerinden biri olan toy kuşunun popülasyonunun hızla azaldığı ve bu türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı bildirildi.
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eskişehir’in İç Anadolu, Ege ve Marmara bölgelerinin kesişim ve göç yolları üzerinde olduğunu belirterek, kentin biyolojik çeşitlilik bakımından son derece zengin bir yapıya sahip olduğunu kaydetti.

Eskişehir’in kuş, bitki ve memeli hayvan bakımını en zengin illerden biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yücel, şöyle konuştu:
"Eskişehir’de ulusalararası öneme sahip 7 önemli doğal alanı var. Bunlardan birisi Aliken’dir. Bu bölge, çifteler ilçesinin yakınındadır. Sakarya Nehri’nin kollarından Seydi suyu ve Aliken’in ilkbahar ve kış aylarında taşkınlar yaptığı bölgede geniş çayırlıkla ve bataklıklar oluşur. İşte bu bölgede, toy kuşunun en önemli ve yoğun popülasyonu bulunuyor. Toy kuşu, hindi büyüklüğünde özellikle bozkır alanlarda yaşayan bir kuştur. Soyu tükenme tehlikesindeki kuş türünün Aliken’de yaklaşık 60 adet yuvası var."

Haberin Devamı

TOY KUŞU ÇİFTÇİNİN DOSTU

Prof. Dr. Yücel, toy kuşunun, ulusal eylem planıyla korunmaya çalışıldığını ancak Eskişehir’deki bu alan üzerinde henüz yapılmış çalışmanın olmadığını bildirdi.

Toy kuşunun yaşam alanının korunma altına alınması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Yücel, şöyle devam etti:
"Toy kuşu, düzlük ve bozkırlık alanları tercih ediyor. Bu kuşun popülasyonu Konya’ya kadar yayılıyor. Konya’daki havaalanı çevresinde bulanan toy kuşu popülasyonu da Eskişehir’e göç etti. Bu kuş turu en ufak gürültü ve tehdit algılanasında saklanıyor, ardından göç ediyor. Soyu tükenmek üzere ve korunmaya ihtiyacı olan kuş, Eskişehir’in en önemli biyolojik zenginliklerindendir. Yasa dışı avlanma, bozkırların ve düzlüklerin azalması bu kuşun türünü tehdit ediyor. Toy kuşu aynı zamandan çiftçinin dostudur. Zararlı böcekler ve küçük farelerle besleniyor. Üreme alanlarının yakınında kurulacak bir üretme merkeziyle bu kuşun popülasyonunun artması sağlanmalıdır. Kelaynak kuşları gibi koruma altına alınmalıdır. Toy kuşu, doğa turizmine önemli bir katkı sağlayabilir."

Haberin Devamı

AA