Gündem Ülke alevlere teslim

Ülke alevlere teslim

Paylaş
Ülke alevlere teslim

Ülkenin pek çok bölgesinde çıkan yangınlarda binlerce dönüm arazi küle döndü. Tarım alanları, orman ve zeytinlikler alevlere kurban gitti

Burdur'un Bucak ilçesinde çıkan orman yangınında ilk belirlemelere göre 50 hektar orman ve tarım alanı ile 2 ev zarar gördü. Elsazı köyü yakınlarındaki ormanlık alanda rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüyen yangına Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait 5 helikopter, 40 arazöz, iş makineleri ve 100 orman işçisiyle müdahale edildi.

Haberin Devamı

YANGIN KONTROL ALTINDA

Burdur’un Bucak İlçesi’ne bağlı Elsazı Köyü Bozyaka Mahallesi’nde bugün saat 12.30 sıralarında başlayan orman yangını, yaklaşık 5 saat süren çalışmanın ardından kontrol altına alındı. Bucak Kaymakamı Osman Hacıbektaşoğlu, yaklaşık 250 kişinin canla başla çalışması sonucu yangının kontrol altına alındığını açıkladı.

Yangında hasar tespit çalışmalarına yarın başlanacağını belirten Kaymakam Hacıbektaşoğlu, "Yangının nasıl başladığı yönünde sabotaj var mı yok mu konusunda gerekli çalışmayı olay yeri inceleme ekiplerimiz yapacak ve o çalışma şu an sürdürülüyor.

Can kaybının olmaması sevindirici" diye konuştu. Orman yangınında 50 hektarı kızılçam olmak üzere tarım arazilerinin de bulunduğu 80 hektarlık alan kül oldu, 2 ev tamamen yandı. Yangının kontrol altına alınmasında, havadan müdahale yapan helikopterlerin hemen yangın yerinin yakınındaki Karacaören Barajı’nı kullanmasının etkili olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

UYUŞTURUCU İNTİKAMI İÇİN YAKMIŞLAR

Hatay’ın Samandağ İlçesi’nde çıkan orman yangını kontrol altına alınamazken, jandarmanın binlerce kök hintkenevirini imha ettiği tarla sahiplerinin ’intikam’ için ormanı yakmış olabileceği iddia edildi.

Samandağ’a bağlı Yaylıca Beldesi’nde ormanlık alanda geçen pazar akşamı başlayan yangınla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında jandarma, 20 köylünün ifadesine başvurdu. Olayla ilgili henüz gözaltı olmadığı kaydedildi. Bu arada, ilçede bazı iddialar da gündeme geldi.

İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan bir çalışma sonucunda beldenin ormanlık alanında esrarın ham maddesi olan hintkeneviri tarlası bulunduğu, jandarmanın binlerce kök hintkenevirini imha ettiği, tarla sahibi kişi veya kişilerin ’intikam’ için ormanı yakmış olabileceği ileri sürüldü.

VALİ LEKESİZ, YANGIN ALANINDA İNCELEMELERDE BULUNDU


Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Samandağ İlçesi’nde devam eden orman yangının söndürülme çalışmalarını yerinde izleyerek bilgiler aldı.

İlçeye bağlı Yaylacık Köyü’ne giden Vali Lekesiz, dağlık arazide devam eden yangın söndürme çalışmalarını yerinde inceledi. Vali Lekesiz, bölgede bulunan İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Başoğlu, Samandağ Kaymakam Vekili Fikret Çelik, Kahramanmaraş Orman İşletme Müdürü Mustafa Gedikli ve yetkililerden bilgi aldı.

Vali Lekesiz incelemeler sonrasında yaptığı açıklamada Ödek mevkiinde 3 ayrı noktada ormanlık arazide çıkan yangının aynı gün kontrol altına alınarak saat 14.00 sıralarında söndürüldüğünü belirterek, "Yangında yaklaşık 3 dönüm ormanlık alanın yandığı tespit edildi. 05 Ağustos 2012 Pazar günü saat 12.00 sıralarında ise, ilk yangının çıktığı Ödek mevkiinin yaklaşık 500 metre kuzeydoğusunda 7 ayrı noktada aynı anda başlayan yangın halen devam ediyor. Yangının güney bölümleri kontrol altına alınmış olup kuzey ve kuzeydoğu bölümünde yer alan Yaylacık köyü civarında da yangın yer yer devam ediyor. Şu ana kadar yaklaşık 300 hektar civarında ormanlık alanın yandığı değerlendirilmektedir. Öte yandan 06 Ağustos 2012 Pazartesi günü saat 13.00 sıralarında Karlısu köyü içerisinde başlayan yangın saat 20.00 sıralarında kontrol altına alınarak söndürüldü. Soğutma çalışmaları ise devam ediyor" diye konuştu.

Yangın söndürme çalışmalarına Hatay, Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Kilis ve Adıyaman bölgelerinden 48 arazöz, 14 ilk müdahale aracı, 7 su tankeri, 6 belediye itfaiyesi, 3 helikopter, 2 uçak, 11 dozer, 6 greyder, 14 pikap ve 400 personel takviyesi yapıldığını kaydeden Vali Lekesiz, "Çalışmalar büyük bir titizlikle devam ediyor. Yangında şu ana kadar cana zarar gelmemesi, ölen ya da yaralanan olmaması sevindirici. Yangının tamamen kontrol altına alınarak en kısa zamanda söndürülmesi için ekiplerimiz 24 saat esasına göre çalışmaya devam ediyor. Yaylacık köyümüzde ters bir rüzgardan kaynaklanacak olası yeni bir yangının yaşanmaması için koruma bandı oluşturuldu. Gerekirse farklı noktalarda da oluşturulacak" dedi.

Haberin Devamı

CENNETTE ŞÜPHELİ YANGIN

Haberin Devamı

Muğla’nın Bodrum İlçesi’ne bağlı Yalı Beldesi yakınlarındaki Kargıcak ormanlarında dün akşam başlayan yangın, 12 saatte güçlükle kontrol altına alınabildi.

Haberin Devamı

Gökova’nın cennet ormanlarında asırlık çam ağaçlarının kül olduğu yangın sabaha kadar sürerken, bazı evler yanma tehlikesi ile karşılaşınca boşaltıldı. Yangında ilk belirlemelere göre 50 hektarın üzerinde alan zarar gördü.

Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, yangının dere yatağından çıktığını ve hızla yayıldığını belirterek, "Bir kasıt olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, Milas Orman İşletme Müdürü Tayfur Kazakoğlu’nun söndürme çalışmalarını yönettiği yangına 36 arazöz, 14 itfaiye aracı, 8 iş makinası, 20’ye yakın tanker ve su traktörü, 200 orman işçisi ve 80’e yakın köylü müdahale etti.

ZEYTİNLİK YANDI

Muğla’nın Milas İlçesi’ne bağlı Kızılcayıkık Köyü’nün Su Deposu mevkiinde bugün saat 15.00 sıralarında yangın çıktı. Yerleşim yerlerine kadar yaklaşan yangına ilk etapta köylüler müdahale etmeye çalıştı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılan yangına bir helikopter ise havadan müdahaleye başladı.

Milas Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı iki arazöz, Milas Belediyesi İtfaiye Ekipleri, Beçin Belediyesi İtfaiyesi yola çıkarken, bir uçağın da havalandığı öğrenildi.

KONTROL ALTINA ALINDI


Muğla’nın Milas İlçesi’ne bağlı Kızılcayıkık Köyü’nde yerleşim yerine yakın zeytinlik arazide çıkan yangın kontrol altına alındı. Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 4 helikopter, 1 uçak, 12 arazöz ve 60 yer işçisinin müdahale ettiği yangında 5 hektarlık alanın zarar gördüğü bildirildi. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

ANAMUR'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Anamur’da dün öğle saatlerinde başlayan orman yangını kontrol altına alındı. Anamur Orman İşletme Müdürü Erdal Çetinkaya, rüzgarın da etkisiyle geniş alana yayılan yangını söndürme çalışmalarına bir uçak ve 4 helikopter ile çevre il ve ilçelerden gelen 30 arozöz ve 150 işçinin katıldığını söyledi.

Hava karardıktan sonra da işçilerin arozözler yardımıyla çalışmaları sürdürdüğünü ifade eden Çetinkaya, "Yoğun çalışma sonucu yangını kontrol altına aldık. Soğutma çalışmalarına geçtik" dedi. Çetinkaya, yangında 63 hektar kızılçam ormanının zarar gördüğünü 1 ev yandığını ve 25 küçükbaş hayvanın da telef olduğunu söyledi.

GÖKSU DELTASI´NDA YANGIN


Mersin’in Silifke İlçesi’nde Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan Göksu Deltası’nda yangın çıktı. 334 kuş türü ile 441 bitki türünü barındıran koruma altındaki Göksu Deltası’ndaki sazlık alanda öğle saatlerinde henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

Alevlerin başladığı bölge bataklık olması nedeniyle itfaiye ekibi müdahale etmekte zorlanıyor. Sazlık alandan yükselen dumanlar gökyüzünü kaplarken, Orman İşletme Müdürlüğü ve Silifke Belediye İtfaiye ekipleri, yangını söndürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

CEVİZ VE BADEM AĞAÇLARI KÜL OLDU

Manisa’nın Akhisar İlçesi’nde, kaynak makinasından sıçrayan alevlerin otları tutuşturması sonucu başlayan yangında, 2 bin 600 ceviz ve badem ağacı kül oldu.

Akhisar’a bağlı Kayganlı Köyü’nde bulunan 43 hektarlık arazi üzerindeki bahçede, dün öğle saatlerinde, demir doğra işi yapılırken kaynak makinesinden çıkan kıvılcım sonucu otlar tutuştu.

Rüzgarında etkisi ile ağaçlara sıçrayan alevleri görenler, güvenlik güçleri ve itfaiye ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine gelen söndürme ekiplerinin müdahelesiyle yangın söndürüldü. Yangında 12 hektarlık alanda bulunan 2 bin 600 ceviz ve badem ağacı yandı. Meyve bahçesinde zarar gören ağaçların yerine yeni fidanların dikilmesi için ilçe Tarım müdürlüğü ile köylüler işbirliğine giderek, zarar gören alanın tekrar fidanlandırılmasını sağlayacaklarını açıkladı.

DHA -AA