Eğitim - Kariyer Üniversite adayları iş garantisi istiyor

Üniversite adayları iş garantisi istiyor

Paylaş
Üniversite adayları iş garantisi istiyor

YÖK’ün üniversite adayları ile yaptığı ankete göre, tercihlerde en çok ‘iş bulma’ faktörü dikkate alınıyor. Adayların yüzde 26’sı tercih edeceği bölümün istihdam imkanına bakıyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 180 olan lisans puan barajını geçmiş olmasına rağmen tercihte bulunmayan 31 binin üzerindeki üniversite adayı ile anket yaptı. 27 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında uygulanan anketin sonuçları açıklandı. Adaylar için üniversite ve bölüm tercihi aşamasında belirleyici olan en önemli faktör, iş bulma imkanı oldu. Adayların yüzde 26’sı tercih edeceği bölümün istihdam imkanını yüzde 18’i üniversitenin bulunduğu ili, yüzde 16’sı ise ilgili bölümün taban puanını göz önünde bulundurarak tercihlerini yaptı.

Haberin Devamı

Devlet üniversiteleri öncelikli

Ankete katılan adaylardan yüzde 94’ü devlet, yüzde 6’sı vakıf üniversitelerini tercih edebileceklerini belirtti. Adayların devlet üniversitesini tercih etmeme nedenlerini belirleyen faktörler arasında ilk sırayı ‘istediğim bölümler için puanımın yeterli olmaması’ aldı. İkinci sırayı ‘kazanma şansımın olduğu bölümleri bitirince iş bulamayacağım kaygısı’, üçüncü sırayı ise ‘istediğim bölümün taban puanını tahmin edemeyişim’ faktörü aldı. Adayların büyük kısmı vakıf üniversitelerindeki öğrenim ücretlerini yüksek bulmaları nedeniyle bu üniversitelerdeki programları tercih etmedi.

Lise eğitimi yeterli değil

Tercih yapmayan adayların yüzde 70’i lise eğitiminin öğrenim görmek istediği programla ilgili temel bilgiler kazandırdığına inanmıyor. Yüzde 30’u ise lise eğitiminin yeterli olduğuna inandıklarını anlattı.

Haberin Devamı

KONTENJAN TALEBİ

Adayların yüzde 66,97’si yükseköğretime erişimin ülkemizde hala bir sorun olduğuna ve kontenjanların artması gerektiğine inanıyor. Yüzde 33’ü ise yükseköğretime erişimin ülkemizde bir sorun olmadığını belirtti.

Öğrenciler eğitim kalitesiyle ilgili kaygılı

Tercih yapmayan adayların yüzde 34.32’si ‘KKTC’ye yaşam giderlerinin fazla olması’, yüzde 31.48’i ‘öğrenim ücretlerinin yüksek olması’, yüzde 10.49’u ‘KKTC üniversitelerindeki eğitimin kalitesiyle ilgili kaygılar’ nedeniyle tercih etmedi. Adayların devlet, vakıf ve KKTC üniversitelerini tercih etmemelerinin başlıca nedeni eğitimin kalitesiyle ilgili kaygıları oldu.

MÜHENDİSLİK İLK SIRADA

Adayların yüzde 77’si gelecek sene Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) yeniden gireceğini, yüzde 8’i girmeyeceğini, yüzde 15’i ise kararsız olduğunu söyledi. Gelecek yıl YKS’ye yeniden girildiğinde tercih edilebilecek programlardan ilk sırayı yüzde 23 ile mühendislik programları, ikinci sırayı yüzde 20 ile tıp, diş, eczacılık programları üçüncü sırayı ise yüzde ile sosyal bilimler aldı.