Gündem 'Uslanmazlar' çetesine darbe

'Uslanmazlar' çetesine darbe

Paylaş
'Uslanmazlar' çetesine darbe

İzmir'de çökertilen suç örgütünün, karıştıkları olaylarda kullandıkları akıl almaz yöntemler şaşkına çevirdi

Telefon görüşmelerinde polis için ‘amca’, hırsızlık için ise ‘düğün’ diyen çete elemanlarının, jammer (frekans karıştırıcı) cihazını, toplantılarında ortam dinlemesini önlemek ve çalmayı planladıkları araçları, sahiplerinin uzaktan kumandayla kilitlemesini bozmak için kullandıkları ortaya çıktı.

Çetenin ayrıca, geliştirdikleri pompayla, özellikle büyük iş makinelerinin depolarından dakikada 600 litreye kadar mazot çekerek çaldıkları, yağ karıştırıp ucuz fiyata tekrar piyasaya sürdükleri saptandı. Gözaltındaki 8 şüpheli işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi.

MAZOT HIRSIZLIĞIYLA BAŞLADI

İzmir ile çevresinde yaşanan kamyon ve mazot hırsızlıklarına yönelik olarak İzmir Emniyeti Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri çalışma başlattı. Ekiplerin araştırmalarında geçen yıl düzenlenen operasyonda oto hırsızlık şebekesi kurdukları gerekçesiyle girdikleri cezaevinden çıkan kişilerin yeni bir suç örgütü oluşturdukları belirlendi.

Yaklaşık 6 ay süren takibin ardından polisin düzenlediği eş zamanlı baskınlarda, çete lideri olduğu belirtilen K.Ö. (37), beraberindeki M.Ç. (28), M.İ. (44), E.K. (34), M.K. (29), M.P. (52), İ.K. (39), B.S. (32), A.K. (42) gözaltına alındı. M.K. (29), V.T. (29), Y.K. (33) ve K.P.’nin (35) halen cezaevinde bulunduğu, C.A.’nın ise arandığı bildirildi. Şüphelilerden M.P. de, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Şüphelilerin evlerindeki aramalarda, jammer sinyal kesici cihaz, çalıntı olduğu belirlenen kamyon, bin litre mazot, mazot çekmede kullanılan pompa ele geçirildi.

'USLANMAZLAR'

‘Uslanmazlar’ adı verilen şebeke elemanlarının polisteki sorguları ve yapılan araştırmalarda, araç hırsızlıklarından mazot hırsızlıklarına, dolandırıcılığa kadar birçok olaya karıştıkları saptandı. Takip sırasındaki telefon dinlemelerinde çete üyelerinin, polis için ‘Amca’, hırsızlık olayları için de ‘düğün’ şifresini kullandığı tespit edildi.

Toplantılar sırasında ortam dinlemesinden kurtulmak için jammer cihazını kullanan hırsızların, aynı cihazı, çalmaya karar verdikleri araçların yakınına yerleştirdiği, sürücünün uzaktan kumandaya basmasına rağmen sinyal karıştırıldığı için kapıların kilitlenmemesi sayesinde rahatça çaldıkları ileri sürüldü.

DAKİKADA 600 LİTRE ÇEKEN POMPA

Özellikle asfalt ve yol çalışmalarının yapıldığı bölgeler ile kamyon garajlarının bulunduğu yerlerde faaliyet gösteren çete elemanlarının, özel geliştirdikleri pompayla iş makinelerinin depolarından, dakikada 600 litreye kadar yakıt çekebildikleri, bunları minibüs içerisindeki depolara boşalttıktan sonra da hırsızlık bölgesinden hızla uzaklaştıkları tespit edildi. Hırsızların, çaldıkları mazotlara yağ karıştırdıktan sonra piyasa fiyatından düşüğe tekrar pazarladıkları belirlendi.

DOLANDIRICILIK DA YAPMIŞLAR

Kamyon hırsızlığı, iş makinelerinden mazot hırsızlıklarının yanı sıra şebeke elemanlarının, nakliye için aldıkları bakkaliye malzemelerini de yerlerine teslim etmeyip, yine piyasaya sattıkları saptandı. Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından, gözaltındaki 8 kişi, adliyeye sevk edildi.

Taylan YILDIRIM/İZMİR, (DHA)

2