Beden Sağlığı Uzmanlardan çok önemli uyarı: Halı dokumak hasta ediyor

Uzmanlardan çok önemli uyarı: Halı dokumak hasta ediyor

Paylaş
Uzmanlardan çok önemli uyarı: Halı dokumak hasta ediyor

Prof.Dr. Fatma Evyapan, halı dokumacılığı yapanların kas ve iskelet sistemi ile solunum yolu hastalıkları ile karşı karşıya kaldığını söyleyerek "İşlemler sırasında genelde yün tozu havaya saçılıyor. Bu yün tozlarında bulanan bakteriler de solunum yollarında tahrişe yol açıyor" dedi

Türk TORAKS Derneği Kuzeydoğu Anadolu Şubesi tarafından 'Kadın ve Akciğer Sağlığı' konulu sempozyum düzenlendi. Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Fatma Evyapan, halı dokumacılığı yapanlardaki sağlık sorunlarını ele aldı.

Kadınların daha çok halı dokumacılığı yaptığını belirten Prof.Dr. Fatma Evyapan, 8 yaşından itibaren bu mesleğe başlayanların olduğunu hatırlattı. Meslek sahibi olmak için halı dokumacılığının tercih edildiğini aktaran Fatma Evyapan, uzun süreli oturmalar nedeniyle kas ve iskelet sisteminde sağlık sorunları yaşandığına işaret ettii. Halı dokumak için kullanılan yün ipliklerin de birtakım hastalıklara yol açtığını anlatan Prof.Dr. Fatma Evyapan şunları söyledi:


'SOLUNUM YOLLARINI TAHRİŞ EDİYOR'


"Uzun saatler boyunca çalışmak sürekli tekrarlayan hareketlerin olması, kas iskelet sistemine önemli zararlar veriyor. Kullanılan makas, tarak, bıçak gibi malzemeler ellerde bozulmalara, yaralanmalara, zedelenmelere ve iş kazalarına sebep olabiliyor. Bazen halı tezgahları çok yüksekte oluyor. Bunlar da omuzlarda, kollarda sorunlara yol açabiliyor. Solunumsal sorunlara baktığımızda ortam havasındaki toz kirliliği bizim için çok önemli. Toz maruziyetinin solunum sistemi için ne kadar zararlı olduğu biliniyor. İşlemler sırasında genelde yün tozu havaya saçılıyor. İpliklerin kesilmesi, düğün atma aktiviteleri sırasında yün tozları havayı kirletiyor. Bu yün tozlarında bakteriler bulunuyor. Ayrıca boyalarda kullanılan kimyasallar dasolunum yollarında yine tahrişe yol açıyor. Organik toz burunda, yutakta, üst solunum yollarında tahrişe yol açıyor, öksürük balgama sebep oluyor. Alt ve üst solunum yollarında farenjit, iltihaplanma, akut bronşit, meslek astımı, solunum fonksiyonlarında hızlanmış kayba yol açıyor."

Hümeyra PARDELİ/ERZURUM, (DHA)

Haberin Devamı