Türkiye (Son Dakika) Vali Gül: Sokağa çıkma kısıtlamasından daha kolay bir şey istiyoruz

Vali Gül: Sokağa çıkma kısıtlamasından daha kolay bir şey istiyoruz

Paylaş
Vali Gül: Sokağa çıkma kısıtlamasından daha kolay bir şey istiyoruz

Corona virüs vaka sayısında bazı illerde tehlike sürüyor. Gaziantep Valisi Gül, kısıtlama getirilmesine ilişkin açıklamada bulundu.

Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan ve Bakan Fahrettin Koca'nın da Twitter'dan paylaştığı "Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu"nun güncel verilerine göre, bugün 50 bin 545 test yapıldı, 1053 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu. Son 24 saatte 19 hasta vefat etti, 2 bin 297 kişi iyileşti. Toplam test sayısı 3 milyon 733 bin 218, vaka sayısı 207 bin 897, vefat sayısı 5 bin 260 olarak kayıtlara geçti. Yoğun bakımdaki hasta sayısı 1152, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 400, toplam iyileşen hasta sayısı da 185 bin 292 oldu.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Yoğun bakım doluluk oranlarımız 1 aydır yüzde 59-yüzde 61 arasında. Taburcu ettiğimiz hasta kadar yeni hasta yatırıyoruz. Entübasyon için de durum benzer. Vaka artışlarıyla öne çıkan 5 ilde, son üç gündür ortalama yüzde 7 daha az yeni vaka var. Salgına karşı kaç kişiyiz?" değerlendirmesinde bulundu.

"Kısıtlamadan daha kolay bir şey istiyoruz"

Gaziantep Valisi Davut Gül, yeni tip corona virüs (Kovid-19) süreciyle ilgili, "Sosyal medyada deniliyor ki 'Sokağa çıkmama tedbirleri uygulansın'. Eğer bizim söylemimizle ve kararımızla bir şeye uyulacaksa daha kolay bir şey istiyoruz, 'Maske takın.' diyoruz" dedi.

Gül, Valilik Amfi Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında, Kovid-19 vakalarına ilişkin rakamların sadece Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandığını, valiliklerce bu yönde bir açıklama yapılmadığını hatırlattı. Tedbirlere uyulmadığı takdirde 5 vakanın 5 bine ulaştığını ifade eden Gül, herhangi bir işletmede Kovid-19 çıktığına yönelik yapılan haberlerin bir faydasının olmadığını dile getirdi. Organize sanayi bölgelerinde denetimlerin sürdüğünü ve gerekli tedbirlerin alındığını belirten Gül, "Yani şöyle bir şey olsa, Gaziantep'te 20 gün hiçbir şey üretilmese, 20 gün her yer kapansa bu gündemimizden kalksa. Bunun ihtimali yok. 20 günde sıfırladık her şeyi, 21'inci gün kurallara uymadığımız takdirde yine devam edecek.

Haberin Devamı

Yani şehir olarak şuna inanmamız lazım; bu uzun sürecek, uzun sürerken de bizim disiplinli bir hayata ihtiyacımız var. Şu an Gaziantep'te vakalar sıfırlansa biz kurallara uymadığımız müddetçe 15 gün, 1 ay sonra yine aynı seviyeye gelecek. Sosyal medyada deniliyor ki 'Sokağa çıkmama tedbirleri uygulansın'. Eğer bizim söylemimizle ve kararımızla bir şeye uyulacaksa daha kolay bir şey istiyoruz, 'Maske takın.' diyoruz.

Maske takmamanın bir cezası var, o cezayla maske takmayan adamı evinde tutmak ne kadar mantıklı. Hadi evde tuttun bir sene, 1,5 sene mi tutacağız evde. Makul olanda ittifak etmek lazım" dedi.

"Her evin önüne polis koyamayız"

Gül, her evin önüne polis koymak gibi bir şeyin mümkün olmadığını belirterek, "Yani buna ne sayı yeter ne de bunu çevirebilme imkanı var. Ne de polis bizi hastalıktan koruyabilir. Bizi hastalıktan koruyacak kendimizdir" dedi.

Haberin Devamı

Alınan tedbirlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Gül, "Hastalığın nerede olduğu ve hastanın nereli olduğu çok önemli değil. Ama baktığımızda Suriyelilerde vaka sayısı hemen hemen sıfıra yakın. Şu olsa, belirli vaka var bunun 30'u, 20'si Suriyeli diye bir tablo olsa diyeceğiz ki kaynağı o. Sokakta, caddede, sosyal hayatta bunun dörtte birini, beşte birini göremiyoruz" ifadesini kullandı. İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz'ın Kovid-19 testinin pozitif çıktığını aktaran Gül, "Onunla Adıyaman'da toplantı yaptık. Burhan Bey ile biz aynı araçta gitseydik, maskemizi takmasaydık, toplantıda tedbirimizi almamış olsaydık, çok vakit geçirseydik o toplantıya katılanların önemli bir kısmı yine pozitif çıkardı. Ama farklı araçla gidince, oturma düzeniniz, buna benzer tedbirleri aldığınız zaman pozitif vakadan size bulaşmıyor. Herkese potansiyel pozitif vaka olarak bakmadıktan sonra bu işi alt etmemizin şansı yok" diye konuştu.

Haberin Devamı