Beden Sağlığı Varisin yayılmaması için iğne tedavisi (Varis tedavisinde son yöntemler)

Varisin yayılmaması için iğne tedavisi (Varis tedavisinde son yöntemler)

Paylaş
Varisin yayılmaması için iğne tedavisi (Varis tedavisinde son yöntemler)

Varis tedavisinde en önemli nokta, varisin yayılmadan önce önlenmesi. Kleroterapi denilen iğne ile kimyasal madde enjeksiyonu uygulanarak varisler fazla yayılmadan sorun ortadan kaldırılabiliyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tüzün anlattı:

Varis tekrarlar mı?

Varis yediveren gül gibidir. Bir kişi varis oluşumuna yatkınsa tekrarlama beklenebilir. Özellikle aşırı şişmanlarda bu olasılık daha fazla. Varislerin tedavisinde amaç cerrahi veya endovenöz (lazer, köpük) yöntemlerle kan akışının düzgün hale getirilmesi ve geri kaçışların önlenmesidir. Bu sağlanırsa variste tekrarlama beklenmez. Bacaktaki kan akışı ise en iyi ultrason eşliğinde muayeneyle denetlenir. Burada en önemli husus varisinizi tedavi edecek cerrahın bilfiil kendisinin ultrasonu yapmış olması. Kendisi görmeden sadece radyolog raporuna göre hareket ederse çıkarması gereken bazı damarları atlayabilir ve bunlar da sonra varis tekrarlarına yol açabilir.

Varisler ilaçla tedavi edilebilir mi?

‘Venotrofik ilaçlar’ adıyla anılan bir grup ilaç var. Bunların bir kısmı kimyasal bir kısmı da bitki özlüdür. Bunlar bacakların şişmesi, derinin incelmesi ve renk değiştirmesinde etkilidir. Ağrıyı azaltırlar. Ancak toplardamarlardaki kapak fonksiyonlarını düzeltemezler. Hafif kaçaklarda etkili olabilirler.

Hamilelikte varis tedavisi yapılır mı?

Hamilelikte büyüyen fetus özellikle sol bacak damarlarına baskı uygulayıp bu damarların belirgin hale gelmesine yol açabilir. Hatta dış genital organlarda da damarlar ortaya çıkar. Bu damarların hepsi doğumla birlikte kaybolur.



Varisleri olup da hamilelik yaşayanlarda en iyi tedavi hamilelik için özel tasarlanmış basınçlı çorapları giymeleridir. Hamilelik döneminde ilaç veya direkt müdahaleden kaçınılmalı.

Varis kanamaya yol açar mı?

İhmal edilmiş varisler yaşı ileri kişilerde derinin de incelmesiyle kolay kanarlar. Ayakta dururken kişi birden ayağının ıslandığını hisseder ve baktığı zaman yerin koyu renkli bir kanla boyandığını görürler. Bu durumda en iyi yapılacak manevra yatarak bacağın yukarı kaldırılması ve üzerine basınç uygulanmasıdır. Genellikle başvurulan acil ünitelerinden dikiş atarak kanı durdururlar. Bu aciliyet gösteren tablo kontrol altına alındıktan sonra damar cerrahının tabloyu değerlendirmesi beklenir.

Kılcal varisler ileride büyür mü?

Kılcal varis denilen telenjiektaziler ve retiküler varisler tamamen farklı bir şekilde ortaya çıkarlar. Bunlar büyümezler fakat yayılabilirler. Çok fazla yayılmadan skleroterapi denilen iğne ile kimyasal madde enjeksiyonu uygulanmalıdır.

Radyofrekans 30 dakika sürüyor

Dizin altından varisli damarın içine bir katater (ince bir borucuk) koyuyoruz. Ardından katateri kasığa kadar ilerletiyoruz. Sonra radyo dalgalarıyla damarı tahrip ediyoruz. İşlem dopler ultrason kılavuzluğunda yapılıyor. İşlem için lokal anestezi yeterli. Yaklaşık yarım saat 1 saat arasında tamamlanıyor. Hastanede yatışa gerek yok. Operasyondan 2 saat sonra hasta yürüyerek rahatça evine gidebiliyor. Ciddi bir ağrı sızı olmuyor.

Haberin Devamı