Dünya Vetvendosye protestocuları sınır kapılarını ablukaya alacak

Vetvendosye protestocuları sınır kapılarını ablukaya alacak

Paylaş
Vetvendosye protestocuları sınır kapılarını ablukaya alacak

Vetvendosye hareketi Kosova'ya giren Sırbistan mallarını durdurmak için 14 Ocak Cumartesi günü Merdar ve Leu i Barl sınır kapılarını ablukaya almaya çalışacak

Abluka girişimini durdurmak için bin kişilik özel polis birlikleri Kosova sınır kapılarına hareket etmek için hazırlanıyor. Kosova ile Sırbistan arasında karşılıklı ticaret anlaşmasına varılmış, Kosova Sırbistan’a karşı uyguladığı ambargoyu kaldırmıştı. Sırbistan’dan Kosova’ya serbestçe girerken, Sırbistan anlaşmaya uymamış, Kosova mallarının Sırbistan’a girmesine müsaade etmemişti.

Vetvendosye hareketi milletvekilleri konuyu meclise taşımıştı. 18 Aralık tarihinde Sırbistan’a yeninden mal ambargosu uygulamak için oylama yapıldı. Oylama sonucunda Sırbistan’a yeninden mal ambargosunun uygulanması için karar çıktı. Ancak hükümet meclisten çıkan kararı uygulamayacağını bildirdi. Vetvendosye hareketi yaptığı toplantıda, Kosova hükümetini cumhuriyet ilkeleri ihlal etmekle suçlayarak, Kosova Meclisinin kararını ve Meclisi savunmak için 14 Ocak tarihinde Merdare ve Leu i Barl sınır geçitlerini abluka altına alacağını bildirdi.

Vetvendosye hareketinin eylemini Kosova, Arnavutluk ve Makedonya’daki sivil toplum örgütleri ve öğrenciler destekleyecek. Eylemciler, 14 Ocak tarihinde Merdare ve Leu i Barl sınır kapılarında gerçekleşecek ablukaya katılacaklarını belirttiler. Tahminlere göre 14 Ocak tarihinde 5 bine yakın kişi iki sınır kapısını ablukaya almaya çalışacak.

Vetvendosye’nin bu eylemi bugüne kadar yapılan en büyük eylemlerden biri olarak değerlendirilirken, Kosova Hükümeti böyle bir eylemden vazgeçilmesi talebinde bulundu. Kosova Hükümeti eylemden vazgeçilmediği takdirde eylemi durdurmak için polisin müdahalede bulunacağını açıkladı. Çağrıya karşılık olarak Vetvendosye hareketi hayatları pahasına eylemden vazgeçmeyeceklerini açıkladılar. Bu cevap üzerine bin kişiden oluşan Kosova Özel Polis Birlikleri iki sınır kapısına hareket etmek için son hazırlıkları yapıyor.

Turan KASAP/ KOSOVA, (DHA)

Haberin Devamı