Gündem “Yapay zeka nedir?”, “Johann Sebastian Bach kimdir?”

“Yapay zeka nedir?”, “Johann Sebastian Bach kimdir?”

Paylaş
“Yapay zeka nedir?”, “Johann Sebastian Bach kimdir?”

Google Johann Sebastian Bach’ı Doodle yaptı. Johann Sebastian Bach’ın doğum gününü ilk yapay zeka destekli AI Doodle’ını yaptı. Peki, “Yapay zeka nedir?”, “Johann Sebastian Bach kimdir?” İşte detaylar…

Google bugün, dünyaca ünlü Alman besteci ve müzisyen Johann Sebastian Bach'ın doğum gününü ilk yapay zeka destekli Doodle'ı ile kutladı. Peki “Yapay zeka nedir?”, “Johann Sebastian Bach kimdir?” İşte detaylar…

Haberin Devamı

Makine merkezli oluşturulan sanat ürünlerinin merkezi olarak kurulan Google Magenta ve Google Pair ekiplerinin ortaklaşa çalışmasıyla ilk yapay zeka destekli Doodle yapıldı. Daha önce melodi oluşturan yapay zeka, bu sefer Doodle özel melodiyi Bach'ın müzik tarzına uyarladı. Google kullanıcılarının oluşturacakları melodiyi, Bach’ın tarzına uyarlayan yapay zeka, armonileri besteye çevirebiliyor.

JOHAN SEBASTİAN BACH KİMDİR?

Johann Sebastian Bach, 1685 yılında Alman kasabası Eisenach'ta doğdu. Müzik tutkunu bir ailede büyüdü: babası birçok enstrüman çaldı ve ayrıca kasabanın müzisyenlerinin yöneticisi olarak çalıştı. Aynı zamanda bir müzisyen olan en büyük kardeşi ve babası 10 yaşından itibaren genç Bach’ı yetiştirdi.

Haberin Devamı

Bach köklü Alman stillerini özellikle İtalya ve Fransa gibi dış ülkelerden aldığı ritimlerin, formların ve yapıların adaptasyonu ve kontrpuan, armoni, müzikal motiflerin organizasyonundaki ustalığıyla geliştirdi. Bach’ın besteleri Brandenburg Konçertoları, Goldberg Varyasyonları, Si minor Missa, 2 Çile, ve 200 tanesi günümüze kadar ulaşmıştır. Sanatçının eserleri, 300’den fazla kantatayı kapsamaktadır. Bach’ın müziğine teknik hakimiyeti, artistik güzelliği, entelektüel derinliği sayesinde büyük saygı duyulmuştur.

Bach 19. yy.’da müziğinin tekrar çalınmaya başlaması ve ilginin tekrar canlanmasına kadar kendi döneminde büyük bir besteci olarak bilinmemiş ancak kendisine bir orgcu olarak büyük saygı duyulmuştur. 19'uncu yüzyıldan günümüze, gezegenimizin en büyük bestecilerden biri olarak kabul edilir.

YAPAY ZEKA NEDİR?

Yapay zeka, bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyetidir. Yapay zekanın geçmişi 1940’lara kadar gidiyor. Turing machine’lerine kadar gidiyor. Yapay zeka çalışmaları genellikle insanın düşünme yöntemlerini analiz ederek, bunların benzeri yapay yönergeleri geliştirmesine yöneliktir. Yani bilgisayarın, insanlar tarafından gerçekleştirilen görevleri yerine getirmesini sağlar. Başka bir deyişle, Yapay zeka bilgisayarın insanlar gibi düşünmesini sağlar. Makinelerin karmaşık sorunları insana benzer şekilde çözmesine yardımcı olur. Zeka ve akıl gerektiren sorunlar artık bilgisayar yardımıyla etkili bir şekilde çözülebilir.

Haberin Devamı

Yapay zeka programları karmaşık verilerdeki kalıpları tanıması, tecrübelerinden faydalanması ve insanlar tarafından alınan kararları uygulaması için insan bilgisine ihtiyaç duymaktadır. Yapay zeka sistemleri bir şeyler gözlemlemekte ve daha sonra önceden belirlenmiş parametreler temelinde onu tanımaya çalışmaktadır. Dolayısıyla, belirli bir duruma göre yapay zeka sistemleri, sorunu çözmek için görev yapmakta ve buna tepki vermektedir.