4 Nisan Sokak Hayvanları Günü| 600 milyona yakın kedi ve köpek sokakta yaşam savaşı veriyor
Her yıl 4 Nisan, sayıları 600 milyona ulaştığı tahmin edilen sokak hayvanlarının durumuna dikkat çekmek için "Dünya Sokak Hayvanları Günü" olarak kutlanıyor
04 Nisan 2017 , Salı 15:25
İnsanlara bağımlı yaşama alışkanlıklarından ötürü kentlerde ve başka yerleşim merkezlerinde başıboş olarak hayatlarını sürdürmeye çalışan köpekler ve kediler, "sokak hayvanları" olarak adlandırılıyor.
Sokak hayvanlarının sayısı gün geçtikçe artıyor. Buna dikkat çekmek için her yıl 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü olarak kutlanıyor.
UZAKDOĞU'DA KÖPEK ETİ FESTİVALİ YAPIYORLAR
Her ne kadar sahipsiz hayvanların sağlığını ve refahını sağlamak uygar insanlara düşen bir sorumluluk olarak kabul edilse de bazı ülkelerde kediler ve köpekler, açlığa, insan şiddetine ve akıl almaz işkencelere maruz kalıyor.
ÇİN'DE 10-20 MİLYON KÖPEK ETİ İÇİN ÖLDÜRÜLÜYOR
Uzakdoğu’da köpekler, eti ve derisi için katlediliyor. Özellikle Çin’de her yıl 10-20 milyon köpek, eti için öldürülüyor. Her yıl haziran ayında Guangşi Cuang Özerk Bölgesine bağlı Yulin kentinde düzenlenen ve binlerce köpeğin vahşice katledildiği "Köpek Eti Festivali", tüm dünyada hayvan hakları eylemcilerinin tepkisini çekiyor.
Festival sırasında sokaklardan toplanan ya da sahiplerinden çalınarak daracık metal kafeslere hapsedilen köpekler, yiyecek ve su verilmeden yüzlerce kilometre seyahat etmek zorunda bırakılıyor. Adrenalinin etlerine lezzet kattığı gerekçesiyle köpekler, dövülerek, yakılarak ya da haşlanarak öldürülüyor. Restoran sahiplerinin köpek etinin Çin gelenekleri arasında yer aldığını ileri sürmesine karşın hayvan hakları eylemcileri, 2010’da başlayan festivalin geleneklerle ilgisi olmadığını savunuyor. Hayvan severler, her yıl Çin hükümetine "insanlık dışı" olarak niteledikleri festivali durdurmak için çağrıda bulunup imza kampanyası düzenliyor. Çin’de köpekler ve kediler, derileri ve kürkleri için de öldürülüyor.
SLOVENYA HAYVAN HAKLARI KONUSUNDA ÖRNEK ÜLKE
Yapılan araştırmalara göre sokak hayvanlarının başarılı kontrolü ve insancıl bakımıyla ilgili en başarılı örnekler İsveç, İsviçre ve Slovenya.
Slovenya, kısa zamanda attığı olumlu adımlarla bu alanda komşularından çok daha iyi bir seviye yakalamasıyla tanınıyor.
Bağımsızlığını kazandıktan sonra hayvan hakları konusunda dört kritik yasal düzenlemeye imza atan Slovenya’da 1995’te Ceza Kanununa eklenen bir maddeyle, hayvanlara yönelik eziyet suç haline getirildi. 1999’da Hayvanların Korunması Yasasını çıkararak konuyu müstakil bir düzenlemeye bağlayan Slovenya buna 2002’de çıkarılan "Hayvan Barınakları Yönetmeliğini" ekledi.
Düzenlemeyle her belediyeye ve 800’den fazla kayıtlı hayvanın olduğu her yerleşime sokak hayvanları için barınak kurma zorunluluğu getirildi. Son olarak Slovenya parlamentosu, 2005’te Evcil Hayvanları Refahı için Yasal Düzenleme'yi kabul etti. Düzenlemeyle havyan sahiplerinin sorumlulukları tarif edilirken, evcil hayvanların sahipleri tarafından terk edilmesini yasakladı. Ayrıca evcil hayvan ıslahına, arzına ve piyasada satışına kısıtlamalar getirildi. Öte yandan yerel düzeyde de "tasma yasaları" denilen, sahipli köpeklerin kamusal alanlarda gözetimsiz dolaşmasını engelleyen düzenlemeler kabul edildi.
AA
Haberin Devamı